Ξεκινάει σήμερα η φάση των 8 του Μουντιάλ του Κατάρ, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Μεγάλη έκπληξη αποτελεί το Μαρόκο, το οποίο απέκλεισε την Ισπανία στη διαδικασία των πέναλτι.

Ads

Ειδικότερα, τα ζευγάρια είναι τα εξής:

  • Κροατία – Βραζιλία (09/12, 17:00)
  • Ολλανδία – Αργεντινή (09/12, 21:00)
  • Μαρόκο – Πορτογαλία (10/12, 17:00)
  • Αγγλία – Γαλλία (10/12, 21:00)

Ποιες ομάδες όμως θα φτάσουν μέχρι το τέλος;

Βραζιλία

Οι Βραζιλιάνοι όχι μόνο κερδίζουν, αλλά φαίνονται να το απολαμβάνουν κιόλας. Η νίκη με 4-1 επί της Νότιας Κορέας είναι ενδεικτική. Για πολλούς, θυμίζει κάτι από την παλιά «Σελεσάο».

Ads

Ακόμα και χωρίς τον Γκαμπριέλ Ζεσούς, έχουν ιδιαίτερο βάθος όσον αφορά το επιθετικό ταλέντο, ειδικά μετά την ανάκαμψη του Νεϋμάρ από τον τραυματισμό που είχε, ενώ ο Άλισον Μπέκερ μοιάζει απροσπέλαστος. Αν συνεχίσουν έτσι, ίσως τίποτα να μην μπορέσει να τους σταματήσει. Η Κροατία βέβαια θα είναι ένα δυνατό τεστ στο δρόμο προς την κορυφή.

Γαλλία

«Δώστε την μπάλα στον Εμπαπέ κι αυτός θα κάνει τα υπόλοιπα». Αυτό μοιάζει πολλές φορές να είναι το πλάνο της Γαλλίας, το οποίο όμως λόγω της εξαιρετικής φόρμας του, πετυχαίνει.
Ο Ζιρού προσθέτει κι αυτός σημαντικά στοιχεία, έτσι ώστε να υπάρχει και μια ισορροπία, με τον Τσουαμενί να «οργώνει» το κέντρο. Η απουσία του Μπενζεμά δεν φαίνεται, ωστόσο ένας ακόμη σημαντικός τραυματισμός θα προσέθετε μεγάλο πονοκέφαλο στον Ντιντιέ Ντεσάν.

Πορτογαλία

Αφού φαίνεται να «λύθηκε» το θέμα που προέκυψε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η Πορτογαλία έχει ελπίδες για κάτι καλό. Ήταν συναρπαστική κόντρα στην Ελβετία, με τον Γκονσάλο Ράμος να γίνεται ο απόλυτος «killer», ζώντας το όνειρο, κάνοντας το κοινό να θεωρεί πως βλέπει το επόμενο μεγάλο αστέρι.

Η νίκη επί της Γκάνας και της Ουρουγουάης, αξιοπρεπών ομάδων, ήταν μια ακόμη απόδειξη των ικανοτήτων της ομάδας. Θα καταφέρει το Μαρόκο να της προβάλλει αντίσταση;

Αγγλία

Οι παίκτες του Σάουθγκειτ θα αντιμετωπίσουν τη Γαλλία, την πρώτη μεγάλη ομάδα που θα βρουν απέναντί τους στο τουρνουά. Διαθέτει έναν από τους καλύτερους νέους παίχτες, τον Τζουν Μπέλιγχαμ.

Όταν δεν βρίσκει χώρο, η Αγγλία μοιάζει να «μπλοκάρει». Οι Γάλλοι θα το ξέρουν αυτό και μπορεί να αρκεστούν στο να τους περιμένουν πίσω, χτυπώντας στις αντεπιθέσεις. Διαθέτουν άλλωστε παίχτες που μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό το πλάνο.

Ο Χάρι Κέιν όμως είναι σε καλή κατάσταση, το κέντρο είναι ισορροπημένο και τα αμυντικά λάθη έχουν ελαττωθεί. Θα μπορούσε τα Χριστούγεννα το τρόπαιο «να έρθει σπίτι»;

Αργεντινή

Κάθε αγώνας της μέχρι στιγμής μοιάζει με ιεροτελεστία. Της λείπει η παλιά της λάμψη, καθώς έχει μόνο ορισμένες αναλαμπές, με αξιοσημείωτη την ήττα από τη Σαουδική Αραβία.

Ο Λιονέλ Μέσσι όμως φαίνεται να το απολαμβάνει και να διανύει το καλύτερό του Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα καταφέρει όμως να κατακτήσει το μοναδικό μεγάλο τρόπαιο που του λείπει;

Φαίνεται πως από κοντά βρίσκονται και νεότεροι συμπαίκτες του, όπως ο Τζούλιαν Αλβάρεζ που αγόρασε η Μάντσεστερ Σίτι, ή ο σούπερ ταλαντούχος Ένσο Φερνάντες. Με τους φιλάθλους να την κάνουν να νιώθει ότι παίζει εντός έδρας, η Αργεντινή ίσως έχει μια ευκαιρία.

Ολλανδία

Υπάρχει γενικότερα η αίσθηση πως η ομάδα του Λουίς Φαν Χαλ παίζει κάτω από τις δυνατότητές της μέχρι στιγμής. Πολλοί την κατηγορούν για βαρετό ποδόσφαιρο.

Ο Μέμφις Ντεπάι, ο Κόντι Χάκπο αλλά και ο Ντένζελ Ντάμφρις που «οργώνει» όλη τη δεξιά πλευρά, σηκώνουν το βάρος, μαζί με τον Φρένκι Ντε Γιονγκ. Θα είναι σίγουρα ισχυρό εμπόδιο για την Αργεντινή, αφού από την επιστροφή του Φαν Χαλ, παραμένουν αήττητοι σε 19 παιχνίδια.

Μαρόκο

Από τη φάση των ομίλων έδειξε ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ομάδα, κερδίζοντας λίγα από τα φώτα αφού απέκλεισε την Ισπανία. Σκληρή αλλά και έξυπνη ομάδα, τακτικά πειθαρχημένη.

Το μόνο γκολ που δέχθηκε ήταν από τον Καναδά. Πρόκειται για επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι έπαιξε με Κροατία, Βέλγιο και Ισπανία. Στηρίζει πολλά στον Αχράφ Χακίμι, ενώ στην επίθεση ο Χακίμ Ζίγιεκ μπορεί να κάνει το απροσδόκητο. Η Αφρική δεν είχε ποτέ εκπρόσωπο στα ημιτελικά. Το Μαρόκο είναι μια νίκη μακριά από την ιστορία.

Κροατία

Η φιναλίστα του προηγούμενου Μουντιάλ, με 18 νέους παίχτες βέβαια, δεν μπορεί να είναι ξεγραμμένη. Με απόλυτη σοβαρότητα, η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς βρέθηκε «στα σχοινιά» στο ματς με την Ιαπωνία, αλλά επιβίωσε.

Με ηγέτη τον Λούκα Μόντριτς και τον Ιβάν Πέρισιτς να ακολουθεί, μένει να φανεί εάν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την πλούσια σε επιθετικές αρετές Βραζιλία.