Ο περσινός τελικός Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μια άτυπη κόντρα δύο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο φετινός τελικός μεταξύ της Ίντερ και της Μπάγερν είναι μια «μονομαχία» ανάμεσα σε δύο κορυφαίους τεχνικούς: από τη μία ο Λουίς Φαν Χάαλ, από την άλλη ο (αυτοαποκαλούμενος!) «Special One», Ζοσέ Μουρίνιο!

Ads

Έτοιμοι να γράψουν ιστορία

Οποιος και από τους δύο σηκώσει το «κύπελλο με τα μεγάλα αυτιά» στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» το βράδυ του Σαββάτου θα γράψει ιστορία, καθώς θα γίνει μόλις ο τρίτος προπονητής στη διαδρομή της διοργάνωσης, μετά τους Ερνστ Χάπελ και Ότμαρ Χίτσφελντ, που θα έχει κατακτήσει το τρόπαιο με δύο διαφορετικές ομάδες.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο το έχει καταφέρει με την Πόρτο το 2004, ενώ ο Λουίς Φαν Χάαλ με τον Άγιαξ το 1995. Μάλιστα, ο τελευταίος το κατέκτησε κόντρα στη Μίλαν στη Βιέννη στο γήπεδο που φέρει το όνομα του αείμνηστου Αυστριακού Ερνστ Χάπελ!

Ads

«Τότε ήταν πολύ ταπεινός»

Λουίς Φαν Χάαλ και Ζοσέ Μουρίνιο συνεργάστηκαν μαζί την τριετία 1997-2000, όταν ο Ολλανδός ήταν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα και ο «νεοσσός» τότε Πορτογάλος μάθαινε την προπονητική στο «σχολείο» των «μπλαουγκράνα» έχοντας θητεύσει πρώτα στο πλευρό του αείμνηστου Μπόμπι Ρόμπσον.

«Είχε επωμιστεί την ανάλυση των αντιπάλων μας. Ηταν πολύ σοβαρός στην δουλειά του και αρκετές φορές για να είναι όσο περισσότερο ακριβής γίνεται μου έδειχνε τις αναλύσεις του στο σπίτι. Τον καιρό εκείνο ήταν πολύ ταπεινός. Ηταν όμορφο να δω την εξέλιξη του και πως διαμόρφωσε την προσωπικότητα του», θα πει για τον Μουρίνιο ο τωρινός του αντίπαλος και τότε «δάσκαλος».

Δεν έχουμε μάθει αν τα «χνώτα» του ιδιόρρυθμου Ολλανδού είχαν ταιριάξει με αυτά του Μουρίνιο, με τους Καταλανούς πάντως σίγουρα δεν ταίριαξαν! «Amigos de la prensa. Yo me voy. Felicidados» («Φίλοι μου δημοσιογράφοι. Φεύγω. Συγχαρητήρια»), είχε πει κατά την αποχώρηση του ο Φαν Χάαλ τον Μαϊο του 2000, ενώ λίγους μήνες μετά έφυγε και ο Μουρίνιο.

Παιδεία, στυλ, τακτική

Όπως γίνεται αντιληπτό από το παραπάνω περιστατικό με τον Φαν Χάαλ και τους δημοσιογράφους, στο θέμα «Τύπος» και «δημόσιες σχέσεις» οι δύο άνδρες είναι η μέρα με τη νύχτα!

Μονόχνωτος και εσωστρεφής ο Ολλανδός, «κοσμοπολίτης» και εξωστρεφής ο Μουρίνιο, επιδιώκει να προβάλλεται και να προκαλεί, εκφέροντας άποψη επί παντός επι στητού, ενίοτε.

Ατάκες για… εγκυκλοπαίδεια

«Δεν με απασχολεί ο διαιτητής, αλλά το ηφαίστειο… Γκούντγιονσεν», είπε ο… αμίμητος Μουρίνιο, αναφερόμενος στον Ισλανδό ποδοσφαιριστή Γκούντγιονσεν για να κατονομάσει το ισλανδικό ηφαίστειο, του οποίου η τέφρα προκάλεσε προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες της Ευρώπης!

Οι ατάκες, γενικότερα, του Μουρίνιο γεμίζουν άνετα… εγκυκλοπαίδεια, σε αντίθεση με τον Φαν Χάαλ που τον καιρό που ήταν στην Εθνική Ολλανδίας οι τσακωμοί του με τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους έχουν γράψει ιστορία.

«Ο τρόπος μου είναι ο δυσκολότερες»

Σε θέματα τακτικής και ποδοσφαιρικής αντίληψης, ο ίδιος ο Φαν Χάαλ έχει πει αναφορικά με τον Μουρίνιο πως «ο Μουρίνιο προπονεί με στόχο να νικά και εγώ προπονώ με στόχο η ομάδα μου να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και να νικά. Ο τρόπος μου είναι πιο δύσκολος».

Η διαφορά τους έγκειται στο ότι ο Φαν Χάαλ είναι ίσως περισσότερο επιθετικογενής και δίνει περισσότερη ελευθερία στους ποδοσφαιριστές του να κινηθούν μέσα στο σχέδιό του, από τον πιο αυστηρό τακτικιστή Μουρίνιο.

Ομοιότητες και διαφορές

Σ` αυτό που μοιάζουν είναι ότι πρόκειται για δύο προπονητικά «χαμαιλέοντες». «Εχω παίξει 4-3-3 με τον Αγιαξ, 2-3-2-3 με την Μπαρτσελόνα, 4-4-2 με την ΑΖ. Ενα σύστημα εξαρτάται από τους παίκτες που έχεις. Η φιλοσοφία, όμως, είναι στάση ζωής», έχει δηλώσει ο Ολλανδός. «Μπορώ να μιλήσω για τακτική και για ατομική κριτική κάθε παίκτη αλλά στο τέλος αυτό που μετράει είναι ο χαρακτήρας που δείχνει η ομάδα», έχει πει από την άλλη ο Μουρίνιο. Διαφορετική η επιθετική Πόρτο του 2004, άλλη ομάδα η Ίντερ του 2010.

Σ` αυτό που κάθετα διαφέρουν είναι σχέση με τους παίκτες. Φέρτε στο νου σας τον αναψοκοκκινισμένο Φαν Χάαλ που τα έψαλλε on camera στον Ρόμπεν, όταν έγινε αλλαγή στο ματς με τη Λυών με την ομάδα του να νικάει 1-0 και τις δηλώσεις στήριξης του Μουρίνιο προς τους παίκτες του, είτε στην Τσέλσι ή στην Ίντερ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΤΙΤΛΟΙ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Λουίς Φαν Χάαλ

Ετών: 59 (8/8/51)

Ποδοσφαρική καριέρα: Αγιαξ, Αντβέρπ, Τέλσταρ, Σπάρτα Ρότερνταμ, Αλκμααρ

Προπονητική καριέρα: Αγιαξ, Μπαρτσελόνα, Ολλανδία, Μπαρτσελόνα, Αλκμααρ, Μπάγερν

Τίτλοι: 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 2 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό, 4 πρωταθλήματα Ολλανδίας, 1 Κύπελλο Ολλανδίας, 3 Σούπερ Καπ Ολλανδίας, 2 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας, 1 Πρωτάθλημα Γερμανίας, 1 Κύπελλο Γερμανίας

Ζοσέ Μουρίνιο

Ετών: 47 (26/1/63)

Ποδοσφαρική καριέρα: Ρίο Αβε, Μπελενένσες, Σεσίμπρα, Κομέρσιο ε Ιντούστρια

Προπονητική καριέρα: Λεϊρία, Πόρτο, Τσέλσι, Ιντερ

Τίτλοι: 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 2 πρωταθλήματα Πορτογαλίας, 1 Κύπελλο Πορτογαλίας, 1 Σούπερ Καπ Πορτογαλίας, 2 πρωταθλήματα Αγγλίας, 1 Κύπελλο Αγγλίας, 2 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 1 Κομιούνιτι Σιλντ, 2 πρωταθλήματα Ιταλίας, 1 Κύπελλο Ιταλίας, 1 Σούπερ Καπ Ιταλίας.

Πηγή: sportdog.gr