Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Μίλτος Τεντόγλου, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, με άλμα στα 8,22 μέτρα, που έκανε ήδη από την πρώτη του προσπάθεια.

Ads

Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Ιταλός Ματία Φουρλάνι που είχε και αυτός επίδοση 8,22 μέτρα, ωστόσο ο Τεντόγλου είχε καλύτερο δεύτερο άλμα (8,19 μέτρα έναντι 8,10 μέτρα). Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Τζαμαϊκανός Κάρεϊ ΜακΛάουντ με 8,21 μέτρα, επίδοση που αποτελεί εφετινό ρεκόρ.

Ειδικότερα, ο Τεντόγλου, ο οποίος στις 18 Μαρτίου θα γιορτάσει τα 26α γενέθλιά του, πήρε με το… καλημέρα προβάδισμα στον τελικό, καθώς «πέταξε» με το πρώτο άλμα του στα 8,22 μέτρα, ωστόσο λίγο αργότερα την ίδια επίδοση σημείωσε στην πρώτη προσπάθειά του και ο Φουρλάνι. Η δεύτερη προσπάθεια του Έλληνα πρωταθλητή ήταν κάτω από τα οκτώ μέτρα (7,94μ.), αλλά καλύτερη από το άλμα του Φουρλάνι που μετρήθηκε στα 7,91 μέτρα, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί επικεφαλής. Η τρίτη προσπάθεια του Τεντόγλου ήταν άκυρη, την ώρα που ο Αμερικανός Τζάριον Λόσον έγινε ο τρίτος άλτης που πέρασε τα οκτώ μέτρα (8,06), ενώ το τρίτο άλμα του Φουρλάνι ήταν ξανά κάτω από τα οκτώ μέτρα (7,86 μέτρα).

Στην τέταρτη προσπάθειά του ο νεαρός Ιταλός σημείωσε επίδοση 8,10 μέτρα και «σκαρφάλωσε» προσωρινά στην πρώτη θέση (σ.σ. καθώς το δεύτερο καλύτερο άλμα του ήταν μεγαλύτερο από αυτό του Τεντόγλου), ωστόσο ο αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Κηφισιάς απάντησε άμεσα: «πέταξε» στα 8,15 μέτρα και τέθηκε εκ νέου επικεφαλής στην κατάταξη του τελικού.

 

Και ενώ ο τελικός έδειχνε να είναι «μάχη» για δύο, ο Τζαμαϊκανός Κάρεϊ ΜακΛάουντ σημείωσε στην πέμπτη προσπάθειά του επίδοση 8,21 μέτρα, μπαίνοντας… γερά στη διεκδίκηση του χρυσού μεταλλίου. Στο πέμπτο άλμα του, ο Φουρλάνι «προσγειώθηκε» στα 8,04 μέτρα, με αποτέλεσμα ο Τεντόγλου να παραμείνει πρώτος και στη δική του προσπάθεια να σημειώσει επίδοση 8,11 μέτρα.

Ads

Στην έκτη προσπάθειά του ο ΜακΛάουντ είχε άλμα στα 8,03 μέτρα, με αποτέλεσμα να παραμείνει τρίτος, μολονότι και ο Γερμανός Ζίμον Μπατς πέρασε τα οκτώ μέτρα (8,06 μέτρα). Ο Φουρλάνι ρίσκαρε για να «βγάλει» ένα μεγάλο άλμα, προκειμένου να πάρει την πρωτιά, αλλά η προσπάθειά του ήταν άκυρη, με αποτέλεσμα ο Τεντόγλου να «κλειδώσει» το χρυσό μετάλλιο και να σημειώσει στη συνέχεια επίδοση 8,19 μέτρα στο τελευταίο άλμα του.

 

Συνεχίζει τις εξαιρετικές επιδόσεις

Ο Έλληνας πρωταθλητής του μήκους το 2022, στο παγκόσμιο κλειστό του Βελιγραδίου είχε κάνει εξαιρετικό αγώνα και με 8.55μ και είχε καταφέρει να στεφθεί και τότε Παγκόσμιος πρωταθλητής.

Από το 2021, ο Μίλτος Τεντόγλου δεν έχει πέσει ποτέ από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και από το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς δεν έχει υπάρξει μεγάλη διοργάνωση στην οποία να έχει συμμετάσχει και να μην έχει καταφέρει να ανέβει στο βάθρο- συνήθως στο πρώτο σκαλί.

Οι 17 συμμετέχοντες στον τελικό

Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία)

Σίμον Μπατς (Γερμανία)

Τατζέι Γκέιλ (Τζαμάικα)

Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα)

Τζάριον Λόσον (ΗΠΑ)

Ματία Φουρλάνι (Ιταλία)

Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία)

Τζέσουιν Άλντριν (Ινδία)

Τζιανάν Γουάνγκ (Κίνα)

Εμιλιάνο Λάσα (Ουρουγουάη)

Αρνόβις Νταλμέρο (Κολομβία)

Κάρεϊ ΜακΛέοντ (Τζαμάικα)Ουίλιαμ Ουίλιαμς (ΗΠΑ)

Αντρέας Τραϊκόφσκι (Βόρεια Μακεδονία)

Μπόζινταρ Σαραμπογιούκοφ (Βουλγαρία)