Ένα θλιβερό γεγονός στιγμάτισε τον χθεσινό αγώνα Κροατίας με την Ιταλία για τα προκριματικά του EURO 2016, καθώς ενώ είχε ήδη αρχίσει η αναμέτρηση διαπιστώθηκε ότι στο χορτάρι του γηπέδου υπήρχε ζωγραφισμένη μία σβάστικα.

Ads

Το σύμβολο που αμαύρωσε για άλλη μία φορά την εικόνα της Εθνικής Κροατίας δεν είχε γίνει αντιληπτό από τους διοργανωτές, παρά μόνο όταν ξεκίνησε ο αγώνας και οι κάμερες αναμετάδοσης το εντόπισαν από από ψηλά. Αμέσως οι διοργανωτές ξεκίνησαν εργασίες προκειμένου να σβήσουν το σύμβολο, αλλά ήταν ήδη αργά.

Οι Ιταλοί προχώρησαν αμέσως σε επίσημη καταγγελία με τους Κροάτες να υποστηρίζουν πως έπεσαν θύμα σαμποτάζ και εγκληματικής ενέργειας και να ζητούν συγνώμη

«Ζητούμε συγγνώμη σε όλους τους θεατές και τους επισκέπτες από την Ιταλία, αλλά και τους παίκτες των δύο ομάδων για το ναζιστικό σύμβολο», δήλωσε ο Τόμισλαβ Πάτσακ, μιλώντας εκ μέρους της ομοσπονδίας της χώρας.

Ads

«Όπως μάθαμε, κάποιος το ζωγράφισε 24 με 48 ώρες νωρίτερα, υπολογίζοντας πως θα είναι ορατό κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι ένα σαμποτάζ και μία εγκληματική πράξη που καταδικάζουμε και καλούμε τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές να βρουν τον ένοχο. Αποτελεί ντροπή όχι μόνο την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κροατίας, αλλά και όλη τη χώρα. Έχουμε αναφέρει το περιστατικό στην UEFA», ανέφερε.

Μετά το συμβάν η Κροατία δεν κινδυνεύει απλά με πρόστιμο, αλλά και με αφαίρεση βαθμών.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οπαδοί της εθνικής Κροατίας προβαίνουν σε νεοναζιστικές εκδηλώσεις εντός γηπέδου. Τον Αύγουστο του 2006, σε ένα φιλικό μεταξύ των δύο ομάδων στο Λιβόρνο, περίπου 200 Κροάτες οπαδοί είχαν σχηματίσει μια ανθρώπινη σβάστικα στις εξέδρες, ενώ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χαιρετούσαν ναζιστικά.