Συχνά γίνεται λόγος από κάποιους, αναφορικά με τα υπέρογκα ποσά που κερδίζουν οι μεγάλοι σταρ του επαγγελματικού αθλητισμού.

Ads

Μάλιστα αρκετές φορές οι αθλητές αυτοί μέμφονται, ωσάν να πρέπει να «ντρέπονται» επειδή από την φτώχια (οι περισσότεροι) και την αφάνεια, μέσω του ταλέντου, της σκληρής δουλειάς και των τίτλων που κατακτούν, είναι πλέον πάμπλουτοι, δημοφιλείς και επιτυχημένοι.

Αφορμή για τα ανωτέρω, το νο1 θέμα της επικαιρότητας από χθες, η μεταγραφή του Λεονέλ Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Αργεντινός άσσος θα εισπράττει περίπου 35 εκατομμύρια το χρόνο (διετές συμβόλαιο με οψιόν ενός ακόμη χρόνου), πέραν των πολλαπλών άλλων εσόδων του από χορηγούς, social media, διαφημίσεις κλπ.

Σήμερα (Τετάρτη 11/8/2021) λοιπόν, λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση του Μέσι από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Παρί Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, πριν προλάβει καν να προπονηθεί ο παίκτης με τη νέα του ομάδα, ένα ντελίριο που μεταφράζεται σε «τρελούς» τζίρους έχει κυριεύσει τους φίλους του νέου του κλαμπ.

Ads

Οι Παριζιάνοι είχαν εξασφαλίσει για διαδικτυακή πώληση 150.000 φανέλες με το όνομα του μέχρι πρότινος άσου της Μπαρτσελόνα, στις οποίες και υπήρξε sold out στο άψε-σβήσε: Συγκεκριμένα εντός επτά λεπτών από τις 10:00 την Τετάρτη (11/8), όταν και άρχισε η διάθεσή τους.

Με τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές να ανέρχονται στα 24 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι έχει 160 ευρώ η κάθε μία εξ αυτών.

image

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται και η πώληση στην μπουτίκ των Κυπελλούχων Γαλλίας, όπου εκεί επικρατεί παρόμοιος χαμός με τις ουρές που έχουν σχηματιστεί.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση που αποδεικνύει, πως καλώς κάνουν οι κορυφαίοι επαγγελματίες αθλητές και ζητούν από τους πολυεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες μυθικά συμβόλαια, αφού πάνω τους στήνεται ένας χορός τεράστιων τζίρων.

Αυτοί τα «φέρνουν», συνεπώς δικαιούνται αυτό που τους αναλογεί. Όταν δε προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις (Ρονάλντο, Μέσι κλπ) λόγω χειρισμών διαφόρων οικονομικών συμβούλων ή με υπαιτιότητα των ίδιων, τουλάχιστον πληρώνουν στο ακέραιο το δημόσιο για την παρανομία τους. Γιατί είναι προβεβλημένοι, αναγνωρίσιμοι και ο βίος τους συνεχώς υπό «παρακολούθηση».

Αυτά είναι τα παρεπόμενα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που ασφαλώς απογείωσε το θέαμα και το προϊόν, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί πρόκληση η «παρέλαση» εκατομμυρίων που προκαλούν ζάλη στους φτωχούς ανθρώπους και γεννά μικρές ή μεγάλες (συνήθως) παρανομίες.

Οι τελευταίοι που έχουν ευθύνη γι’ αυτό (αν έχουν), είναι οι αθλητές. Οι πολιτείες, οι διεθνείς ομοσπονδίες και οι ιδιοκτήτες των διαφόρων ομάδων καθορίζουν το «παιχνίδι»….

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης ο Μέσι παρουσιάστηκε από την Παρί, με τον 34χρονο αστέρα να δηλώνει ότι αποτελεί όνειρό του η κατάκτηση ενός ακόμα Champions League.