Είναι πλέον θέσφατο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα μεγάλα club, ότι ανεξαρτήτως των χρημάτων που έχουν στη διάθεση τους για μεταγραφές, χωρίς οργανωμένες ακαδημίες και υποδομές, δεν μπορείς να είσαι αληθινά μεγάλη ομάδα, με διάρκεια στο υψηλότατο επίπεδο.

Ads

Η Manchester United δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση, όταν μάλιστα η σύγχρονη έφοδος της στην κορυφή στο νησί, αλλά και το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα τελευταία 30 χρόνια, με αμέτρητους τίτλους και διακρίσεις, ουσιαστικά ξεκίνησε από την ομάδα που παρουσίασε ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον την δεκαετία του ’90 με κορμό παίχτες από τις ακαδημίες της Γιουνάϊτεντ (Γκιγκς, Σκόουλ, Μπέκαμ, αδελφοί Νέβιλ, Μπατ κλπ. ), πλαισιωμένους από τις ηγετικές προσωπικότητες των Καντονά, Κιν, Σμάϊχελ, Σόλσκιερ κ,ά.

Έκτοτε ακόμη και μετά την αποχώρηση του σερ Άλεξ (2013) και παρά το γεγονός ότι από τότε οι κόκκινοι διάβολοι, δεν έχουν χρονιές και επιδόσεις ανάλογες με τις απαιτήσεις των εκατομμυρίων φίλων τους σ’ όλο τον πλανήτη, η δουλειά στις υποδομές συνεχίζεται με τον ίδιο ζήλο. Καρπός μια σειρά από ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, Ράσφορντ και Λίνγκαρντ, Σκοτ Μακ Τόμινέϊ οι πιο γνωστοί και διεθνείς.

Ωστόσο αυτό που συμβαίνει με τον 19 χρονο Μέισον Γκρίνγουντ (γεννηθείς 1-10-2001) την τρέχουσα περίοδο είναι ξεχωριστό, καθώς οι επιδόσεις, αλλά και η συνολική του παρουσία στον αγωνιστικό χώρο, τον καθιστούν το πιο «καυτό» όνομα νέου παίχτη, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και διεθνώς.

Ads

Ο νεαρός σταρ έχει ενθουσιάσει με την παρουσία του και το πληθωρικό ταλέντο του. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ από το ξεκίνημα της χρονιάς είχε δηλώσει απλά αλλά με νόημα, ότι «ο Γκρίνγουντ είναι ο παίκτης με τα καλύτερα τελειώματα που έχει το κλαμπ». Ο νεαρός τον δικαιώνει σε κάθε εμφάνιση του, με πανέμορφα γκολ, ασίστ, περίτεχνες ενέργειες που ξεσηκώνουν, ώριμο παιχνίδι, συμμετοχή στο μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων της ομάδας. Δεν είναι σέντερ φορ, αλλά παίζοντας στα άκρα ως εξτρέμ, σκοράρει με απίστευτη ευχέρεια, χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια εξ ίσου καλά, ήδη πολλοί μιλούν την εξέλιξη του ως δεκάρι κλάσης.  

Ενδεικτικά μετράει ήδη 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φέτος, έχοντας αγωνιστεί σε κάτι λιγότερο από 2000 λεπτά (1986). Έχει συνολικά 15 γκολ και 5 ασίστ και όσο περνούν τα παιχνίδια φέτος επιβεβαιώνεται πως αποτελεί το νέο «καυτό» προϊον που θα κάνει αίσθηση τα επόμενα χρόνια από τις Ακαδημίες της Γιουνάιτεντ. 

image

Έχει ενδιαφέρον και αυτό έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση, η σύγκριση που γίνεται ανάμεσα στον νεαρό με τον Γουέιν Ρούνεϊ και τον Κριστιάνο Ρολάντο, στις αντίστοιχες ηλικίες, με τον Γκρίνγουντ να υπερέχει και να ζαλίζει με τα νούμερα.

image