Ο ΠΑΟΚ δεν καταλαβαίνει ούτε από ντέρμπι, μήτε από δυσκολίες στην εξέλιξη ενός ματς, κάτι που απόδειξε περίτρανα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, καθώς νίκησε 2-1 τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης, για την 1η αγωνιστική των playoffs της Super League.

Ads

Σε ένα ντέρμπι με τα όλα του ο δικέφαλος του βορρά, έβγαλε στο δεύτερο ημίχρονο τον χαρακτήρα που μας έχει συνηθίσει φέτος, πέτυχε δύο γκολ μέσα σε ένα πεντάλεπτο, ανέτρεψε τον Άρη και παρέμεινε στο «κυνήγι» του τίτλου.

Ο Άρης προηγήθηκε με φανταστικό γκολ του Πάλμα, ωστόσο δύο τέρματα σε 5’ από Σβαμπ και Ζίβκοβιτς έφεραν το 2-1 για τον «Δικέφαλο του Βορρά» στο δεύτερο ημίχρονο, με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου να μειώνει τη διαφορά από την κορυφή της βαθμολογίας της Super League.

Μπόλικη ένταση στο φινάλε του αγώνα, με τον προπονητή των νικητών να αποβάλλεται, τον Θεόδωρο Καρυπίδη να κατεβαίνει στον αγωνιστικό χώρο και εντέλει τον τεχνικό των φιλοξενούμενων να αποχωρεί εν μέσω αποδοκιμασιών.

Ads

Τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα αντιμετωπίσει ο Άρης την προσεχή αγωνιστική, την ΑΕΚ θα υποδεχτεί στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ.

Με σχηματισμό 4-2-3-1 παρέταξε την ομάδα του ο Τόλης Τερζής, που είχε εκ νέου τον Σιαμπάνη στην εστία και τους Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς και Μαζικού στην άμυνα. Στον άξονα έπαιξαν οι Νταρίντα, Ετέμπο, με τους Γκαρσία, Πάλμα, Ιτούρμπε πίσω από τον Καμαρά.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επέλεξε κι αυτός 4-2-3-1, με τον Κοτάρσκι κάτω από τα δοκάρια και τους Κεντζιόρα, Κάργα, Κουλιεράκη και Ρ. Σοάρες στα μετόπισθεν. Στα χαφ βρέθηκαν οι Αουγκούστο και Ντάντας, με Νάρεϊ, Κωνσταντέλια και Α. Ζίβκοβιτς πίσω από τον Ολιβέιρα.

Η πρώτη αξιόλογη ενέργεια στο ματς ήρθε στο 5’, με τον Πάλμα να σουτάρει ψηλά άουτ. Επτά λεπτά αργότερα ωστόσο, ο εξτρέμ από την Ονδούρα ήταν πολύ πιο εύστοχος και με ένα τρομερό δεξί σουτ έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία του Κοτάρσκι, γράφοντας το 1-0.

Οι φιλοξενούμενοι έψαξαν την άμεση απάντηση και στο 18’ είδαν τον Ολιβέιρα να σουτάρει άσχημα μέσα από την περιοχή ύστερα από κλέψιμο και μπαλιά του Αουγκούστο.

Το δοκάρι του Καμαρά στο 29’ δεν καταγράφηκε λόγω οφσάιντ, με τον ΠΑΟΚ να αγγίζει την ισοφάριση ένα πεντάλεπτο αργότερα, όταν ο Κάργας έπιασε την κεφαλιά μετά από κόρνερ του Νάρεϊ, αναγκάζοντας τον Σιαμπάνη να αποκρούσει εντυπωσιακά.

Στο 38’, η κεφαλιά του Ιτούρμπε σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Κοτάρσκι, που στην εξέλιξη της φάσης απέκρουσε την προσπάθεια του Πάλμα. Δευτερόλεπτα αργότερα, η ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Φαμπιάνο κατέληξε κι αυτή στο δοκάρι.

Ο Καμαρά ήταν εύστοχος σε τετ α τετ στο 41’ αλλά είδε το γκολ του να ακυρώνεται για οφσάιντ, με την άστοχη κεφαλιά του Ολιβέιρα στο 44’ να αποτελεί την τελευταία αξιοσημείωτη φάση πριν την ανάπαυλα.

Η εμφάνιση και το εις βάρος του σκορ δεν άρεσε καθόλου στον Ραζβάν Λουτσέσκου και το έδειξε ξεκάθαρα με την έναρξη του δευτέρου μέρους, αφού έκανε τρεις μαζεμένες αλλαγές, με τον Τάισον να αντικαθιστά τον Νάρεϊ, τον Σβαμπ να παίρνει τη θέση του Ντάντας και τον Σάστρε να τοποθετείται στο δεξί άκρο της άμυνας έναντι του Κεντζιόρα.

Το πρώτο τέταρτο του δευτέρου μέρους βρήκε τον ΠΑΟΚ να έχει καλύτερη εικόνα συγκριτικά με το πρώτο μέρος όμως απέτυχε να βρει καθαρή φάση για την ισοφάριση, με τον Λουτσέσκου να προχωράει και σε τέταρτη αλλαγή στο 62′, με τον Μπράντον να αναλαμβάνει να καλύψει τη θέση του Ολιβέιρα στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Σβαμπ, μία από τις τέσσερις αλλαγές του Λουτσέσκου, έμελε να είναι ο παίκτης που θα άλλαζε την πορεία του ματς. Και αυτό γιατί κέρδισε πέναλτι στο 68΄,σε μαρκάρισμά του από τον Μπράμπετς (δόθηκε μετά από έλεγχο της φάσης από το VAR) και ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση, για να ευστοχήσει από την άσπρη βούλα στο 68′ και να φέρει το ματς σε ισορροπία (1-1).

Το 1-1 έφερε αναστάτωση στον Άρη και ψυχολογική ανάταση στον ΠΑΟΚ και αυτό έφερε και την ανατροπή στο 73ο λεπτό, με τον Σοάρες να βγαίνει από τα αριστερά και να κάνει το γύρισμα, με τον Σιαμπάνη να αδυνατεί να συγκρατήσει τη μπάλα και τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς να γράφει το 1-2 με σουτ μπροστά στην ανυπεράσπιστη εστία (αρχικά είχε υποδειχθεί σε θέση οφσάιντ ο Σοάρες, όμως το VAR έδειξε πως καλυπτόταν).

Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ έφτασε στη μεγάλη ανατροπή στην έδρα του συμπολίτη του αξιοποιώντας απόλυτα τις δύο μοναδικές καλές στιγμές που είχε στο δεύτερο μέρος μέχρι το 80′, με τον Άρη από την πλευρά του να εμφανίζεται υποτονικός επιθετικά σε αυτό το διάστημα και να το “πληρώνει” πολύ ακριβά.

Όσο το ματς πλησίαζε στο φινάλε, η ένταση αυξανόταν και η έκρηξη ήρθε στα πρώτα λεπτά των καθυστερήσεων, με τους ανθρώπους του πάγκου του ΠΑΟΚ να δέχονται αντικείμενα, τον Λουτσέσκου να επιστρέφει ένα αντικείμενο στις εξέδρες και τον διαιτητή να του δείχνει απευθείας κόκκινη κάρτα, για να ακολουθήσει γενική σύρραξη στη γραμμή του πλαγίου άουτ, με ανθρώπους και των δύο ομάδων να παίρνουν μέρος.

Μετά από έξι λεπτά έντασης, φραστικών επεισοδίων και αντεγκλήσεων, ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί ξανά το ματς στο 90+7′, με τον Άρη να ψάχνει μέχρι το 90+16′ την ισοφάριση (ο Τερζής είχε ρίξει και τους Γκρέι και Χριστοδουλόπουλο λίγο πριν το 90′), αλλά τον ΠΑΟΚ να μην του επιτρέπει να απειλήσει και να κρατάει ένα χρυσό 2-1 που του επιτρέπει να κάνει όνειρα τίτλου.

Άρης (Τ. Τερζής): Σιαμπάνης, Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μαζικού (86’ Πϊρσμαν), Νταρίντα, Ετέμπο (86’ Νταμπό), Γκαρσία (80’ Γκρέι), Πάλμα (86’ Χριστοδουλόπουλος), Ιτούρμπε (80’ Καμάτσο), Καμαρά

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Κεντζιόρα (46’ Σάστρε), Κάργας, Κουλιεράκης, Ρ. Σοάρες, Αουγκούστο, Ντάντας (46’ Σβαμπ), Νάρεϊ (46’ Τάισον), Κωνσταντέλιας, Α. Ζίβκοβιτς (88’ Ελ Καντουρί), Ολιβέιρα (62’ Μπράντον)

Διαιτητής: Αλ Χακίμ Μοχάμεντ (Σουηδία)
Βοηθοί: Κλάιβερ Φρέντερικ, Βίλντ Ρόμπιν (Σουηδία)
4ος Διαιτητής: Φωτιάς Βασίλειος (Πέλλας)
VAR: Τζάγια Γιουτσίν (Αλβανία)
AVAR: Παπαδάκης Μιχαήλ (Ηρακλείου)

Δείτε εδώ τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις