Οι πράκτορες ΠΡΟΠΟ προχωρούν σε 24 απεργία στις 22 Μαΐου, ανήμερα του τελικού του Champions League και απειλούν πως θα συνεχίσουν με νέες 48ωρες απεργίες μετά την έναρξη του Μουντιάλ στις 11 Ιουνίου, εφόσον δεν βρεθεί η «χρυσή τομή» στα φορολογικά και θεσμικά αιτήματα που έχουν υποβάλλει στην πολιτεία.

Ads

Η απεργία του συγκεκριμένου κλάδου εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων. Χθες εμποδίστηκε η ετήσια γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ, όταν περίπου 1000 μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης(ΠΟΕΠΠΠ), από ολόκληρη την Ελλάδα απέκλεισαν τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού.

Σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, υποχρεούνται να διατηρούν βιβλίων εσόδων- εξόδων αν και τα έσοδά τους βεβαιώνονται από το ίδιο το κράτος, αφού στην «τσέπη» τους μπαίνει μόλις το 8% του τζίρου των τυχερών παιχνιδιών. Παράλληλα δεν προβλέπεται να μπορούν να περνούν παραστατικά με τυχόν ζημιές, όπως είναι η επιστροφή απούλητων λαχείων.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί να κρατάμε βιβλίο εσόδων- εξόδων από τη στιγμή που τα έσοδά μας ελέγχονται από το ίδιο το κράτος. Στον ΟΠΑΠ αντιστοιχεί το 92% του τζίρου και σε εμάς το 8%. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα φοροδιαφυγής. Το μέτρο θα μας επιβαρύνει οικονομικά χωρίς λόγο, αφού θα χρειαστεί να συνεργαστούμε με λογιστές», δήλωσε στο tvxs ο κ. Βασίλης Κοντώσης, πρόεδρος του σωματείου Πρακτορείων Αττικής.

Ads

Όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα, απαιτούν από το κράτος την άμεση ρύθμιση της αγοράς του διαδικτυακού τζόγου, ο οποίος προσφέροντας καλύτερες «αποδόσεις» πλήττει οικονομικά τόσο τον ΟΠΑΠ όσο και τους πράκτορες. Πάνω σε αυτό, ζητούν να αυξηθεί του pay out(τα ποσοστιαία έσοδα που επιστρέφονται ως κέρδη στους νικητές), για να μπορέσουν να χτυπήσουν τον ιντερνετικό ανταγωνισμό.

Φλέγον επίσης ζήτημα για τους πράκτορες ΠΡΟΠΟ είναι, ο εντοπισμός και η εξάλειψη του παράνομου τζόγου που αποτελεί μόνιμη «πληγή» εδώ και χρόνια, ενώ το άλλο σημαντικό αίτημα είναι η ασφάλιση των εισπράξεων που γίνονται αντικείμενο ληστείας στα πρακτορεία, από τον ίδιο τον ΟΠΑΠ. Μάλιστα οι πράκτορες δεν ζητούν να ασφαλιστεί ολόκληρο το ποσό από τον Οργανισμό αλλά το 92% που του αναλογεί.

Ο κ. Κοντώσης τονίζει το πόσο σημαντικό είναι το θέμα ασφάλισης των εισπράξεων: «Σε περίπτωση που σημειωθεί ληστεία σε κάποιο πρακτορείο, ο ΟΠΑΠ μας αναγκάζει να πληρώσουμε οι ίδιοι τα κλοπιμαία, όχι μόνο το 8% που μας αναλογεί αλλά ολόκληρο το ποσό. Καταλαβαίνετε ότι θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές μας. Πέρυσι τέσσερις συνάδελφοι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να σταματήσουν τους ληστές».

Ο τζίρος των στοιχημάτων από τον τελικό του Champions League, θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από ολόκληρη τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου εκτιμάται πως θα ανέρχεται σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ. Όπως καταλαβαίνει κανείς σε ενδεχόμενη απεργία των πρακτόρων ο ΟΠΑΠ θα χάσει σημαντικά έσοδα.

Ρεπορτάζ: Σίσκος Στέφανος