Συγκλονιστική ήταν η εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο έκτο παιχνίδι της σειράς των τελικών του NBA, καθώς ο Greek Freak “διέλυσε” τους Φοίνιξ Σανς σε άμυνα και επίθεση  50 πόντους με 15/22 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 17/19 βολές, 14 ριμπάουντ, 5 τάπες και 2 ασίστ.

Ads

Ο ηγέτης των Μιλκγουόκι Μπάκς αναδείχτηκε MVP των τελικών του NBA οδηγώντας την ομάδα του στο πρώτο πρωτάθλημα μετά από 50 χρόνια.

Παράλληλα, κατάφερε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατάφερε να αγγιξει μια σειρά από ρεκόρ. Παρακάτω είναι μερικά από τα κατορθώματα του «Greek Freak»:

  • Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που σημειώνει τουλάχιστον 40 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5 μπλοκ σε αγώνα των τελικών.
  • Μόνο ο Μάικλ Τζόρνταν (1993) και ο Αντετοκούνμπο έχουν καταφέρει να σημειώσουν 20 πόντους σε μια περίοδο στα NBA Finals.
  • Έγινε μόλις ο 7ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που σημειώνει 50 πόντους σε αγώνα των ΝΒΑ Finals.
  • Έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Σακίλ Ο΄Νιλ (2000) που είχε +40 πόντους και +10 ριμπάουντ σε τρία διαφορετικά παιχνίδια στους NBA Finals.
  • Μόνο ο Αντετοκούνμπο και ο Μάικλ Τζόρνταν έχουν κατακτήσει δύο MVP κανονικής περιόδου, ένα MVP τελικών και ένα βραβείο Καλύτερου Αμυντικού της Χρονιάς.
  • Είναι ο πρώτος MVP των τελικών που έχει πάρει και το βραβείο του Πιο Βελτιωμένου Παίκτη (2016/17)
  • Είναι ένας από 3 Ευρωπαίους που έχουν κατακτήσει MVP των τελικών και ένας από συνολικά 5 μη-αμερικανούς.
  • Ισοφάρισε το ρεκόρ του Μπομπ Πέτιτ (1958) με 50 πόντους σε ματς των τελικών που κρίνει τον τίτλο.
  • Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο (Γιάννης, Θανάσης, Κώστας) έγιναν τα πρώτα τρία αδέρφια με δαχτυλίδι στο ΝΒΑ.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το τέλος του τελικού ο Έλληνας σούπερσταρ ξέσπασε σε δάκρυα, φορώντας το καπέλο του πρωταθλητή. Ο ίδιος μέσα σε αποθέωση παρέλαβε το βραβείο του MVP των NBA Finals.

Στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα επεσήμανε:

“Εκπροσωπώ τις δύο χώρες μου, την Ελλάδα και τη Νιγηρία. Ξέρω ότι είμαι role model για πολλά παιδιά. Αυτό εδώ θα πρέπει να κάνει κάθε παιδί, οποιονδήποτε στον πλανήτη να πιστέψει στον εαυτό του. Όταν δεν είσαι καλά, όταν δεν νιώθεις καλά, πρέπει να συνεχίσεις να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και να μην αφήσεις κανέναν να σου πει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Συνέχισε να δουλεύεις. Ο κόσμος μού έλεγε ότι δεν μπορώ να βάλω βολές, αλλά απόψε τις έβαλα. Είμαι πρωταθλητής! Πρέπει να πιστεύεις, ελπίζω να δίνω στον κόσμο ελπίδα ότι μπορεί να γίνει. Πριν από οκτώ χρόνια, δεν ήξερα ποια ήταν η επόμενη κίνηση. Η μητέρα μου πουλούσε πράγματα στον δρόμο. Τώρα είμαι εδώ, κάθομαι στην κορυφή των κορυφών. Είμαι ευλογημένος. Νιώθω τόσο ευλογημένος που ακόμη κι αν δεν ξαναβρεθώ εδώ, θα είμαι εντάξει. Εύχομαι πως αυτό θα δώσει ελπίδα σε όλους στον κόσμο, να πιστεύουν στα όνειρά τους.

Ads

Αυτό είναι για τη μητέρα μου, δούλεψε πολύ σκληρά για να είμαι εδώ. Αυτό είναι για τον πατέρα μου, που βλέπει από ψηλά. Αυτό είναι για τη σύντροφό μου, που φροντίζει και προσέχει τον γιο μου. Αυτό είναι για τα αδέρφια μου. Μπορεί να είμαι ξεροκέφαλος κάποιες φορές, απομακρύνομαι από τα social media γιατί θέλω πολύ να πετύχω αυτό εδώ, να τα καταφέρω. Κάθε μέρα, όμως το κάνω για τη μητέρα, τον πατέρα μου, τη σύντροφό μου, τα αδέλφια μου.

Ξέρετε τι θέλω να κάνω; Θέλω να δημιουργήσω μια μηχανή του χρόνου και να πάω πίσω και να κερδίσω το Rookie of the Year και μετά να παίζω ερχόμενος από τον πάγκο για να κερδίσω το Sixth Player of the Year. Πλάκα κάνω. Θέλω να γιορτάσουμε, να το ευχαριστηθούμε.

Πρέπει να το ξανακάνουμε! Όταν κέρδισα το MVP σκέφτηκα, πάει τελείωσε, πάμε στο επόμενο, πρέπει να το ξανακάνω. Αυτό το συναίσθημα όμως είναι… εξάρτηση. Αγαπώ να παίζω στα NBA Playoffs, αγαπώ να παίζω με αυτά τα παιδιά. Εύχομαι να το ξανακάνουμε.

Σημαίνει πολλά για μένα η στήριξη από τον Κόμπι Μπράιαντ. Στην αρχή φαινόταν σαν αστείο, αυτό που έκανε με τις προκλήσεις. Γι αυτό του έστειλα μήνυμα, για το ποια είναι η πρόκληση που έχει για μένα. Όταν μου είπε για το “MVP” σκέφτηκα “ο Κόμπι έχει τέτοια εικόνα για μένα; Έχει τέτοια πίστη σε μένα;”. Δεν ήταν κάτι σαν υποχρέωση ή κάτι, αλλά κάτι που ήθελα να πετύχω.

Όταν υπέγραψα το νέο μου συμβόλαιο, ήταν γιατί δεν ήθελα να απογοητεύσω κανέναν. Δεν μπορούσα να φύγω από εδώ! Υπήρχε μια δουλειά που έπρεπε να γίνει. Νιώθω ότι αυτό που έγινε στη “φούσκα” δεν απέδωσε δικαιοσύνη. Δίνω το credit στους Μαϊάμι Χιτ γι αυτό που έκαναν, όλοι ήταν περίεργα, τους έλειπαν οι οικογένειές τους. Γυρνώντας πίσω όμως, αυτή ήταν η πόλη μας. Όλοι συνέχισαν να πιστεύουν σ εμάς. Ήθελα να γίνει η δουλειά! Είναι εύκολο να πας κάπου και να πάρεις το πρωτάθλημα με κάποιον άλλον. Είναι εύκολο. Θα μπορούσα να πάω σε μια superteam και να κάνω το κομμάτι μου, για να κατακτήσω το πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος και το καταφέραμε”.

Το NBA υποκλίνεται στον Αντετοκούνμπο

Δεκάδες σταρ του ΝΒΑ, νυν και παλαιότεροι, υποκλίθηκαν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα κατορθώματά του στην πορεία προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος:

–Μάτζικ Τζόνσον: «Συγχαρητήρια, Γιάννη. Πρόσεχε, Λεμπρόν. Ο KD και ο Γιάννης έρχονται για το θρόνο σου».
– Λεμπρόν Τζέιμς: «Συγχαρητήρια Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το κέρδισες αυτό το γ@@@μένο»
–Στεφ Κάρι: «Απολαύσαμε μεγαλείο απόψε. ΜΕΓΑΛΕΙΟ. Γιάννη, συγχαρητήρια αδερφέ».
–Κέβιν Ντουράντ: «Τίποτε άλλο πέρα από σεβασμός για τους Μπακς, το Μιλγουόκι και τους θορυβώδεις φιλάθλους τους. Σπουδαία πορεία στα playoffs, παιδιά».
–Ρούντι Γκομπέρ: «Είμαι τόσο χαρούμενος για τον Γιάννη και το Μιλγουόκι. Είναι φανταστικό να βλέπεις τι συμβαίνει όταν βάζεις την καρδιά και την ψυχή σου σε κάτι και παραμένεις αυθεντικός. Πηγή έμπνευσης».
–Ντρέιμοντ Γκριν: «Απόλυτος σεβασμός, Γιάννη».
–Μπαμ Αντεμπάγιο: «Respect, Γιάννη».
–Ντόνοβαν Μίτσελ: «Ουάου, Γιάννη!».
–Έντι Τζόνσον: «Σπουδαία σειρά και μπράβο στον Γιάννη και τον Μπακς που κέρδισαν με τον δύσκολο τρόπο».
–Πάου Γκασόλ: «Τίποτε άλλο. Γιάννης Αντετοκούνμπο, MVP».

Ο προπονητής των Σανς Μόντι Γουίλιαμς, παρά την πίκρα του για την απώλεια του πρωταθλήματος, επισκέφτηκε τα αποδυτήρια των Μπακς και συνεχάρη τους πρωταθλητές έχοντας αγκαλιά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Ήθελα να έρθω για να σας συγχαρώ, όλους σας. Σας ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων για αυτή την εμπειρία. Με κάνατε καλύτερο προπονητή, μας κάνατε καλύτερη ομάδα», ήταν τα λόγια του κόουτς που επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά το ήθος του.