Ads

Η ελληνική ομάδα εν δράσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στη Βραζιλία

Ένα μαραθώνιο πάρτι με μακαρονάδα διοργανώνεται σήμερα από την καμπάνια Γκολ στη Φτώχεια, με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων. Φέτος, τα χρήματα θα διατεθούν στην «ομάδα αστέγων της Παλαιστίνης» -στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δηλαδή, που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στο Ρίο ντε Τζανέιρο το Σεπτέμβριο. Το tvxs.gr μίλησε με τον μάνατζερ της παλαιστινιακής ομάδας, Σαμίχ Ζεϊντάν, για το ταξίδι από την ανατολική Μεσόγειο στη Λατινική Αμερική.

Το pasta party της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, με πρωταγωνιστή μία «ομάδα ειδικών αποστολών», η οποία συμμετέχει σε μαραθώνιους, συγκεντρώνοντας δωρεές για το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Στο εστιατόριο-μπαρ Salero στα Εξάρχεια (Βαλτετσίου 51), το πρόγραμμα της σημερινής βραδιάς περιλαμβάνει ζωντανές περιγραφές των πρωταγωνιστών από την ποδοσφαιρική εξόρμηση στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά και αφηγήσεις των μελών της «ομάδας ειδικών αποστολών» που κατέκτησαν τη διαδρομή του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.

Ads

Η είσοδος (που σημαίνει μακαρονάδες, σαλάτα, κρασί και αναψυκτικά) είναι μόλις 10 ευρώ και τα έσοδα θα κατατεθούν απευθείας στο ταμείο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, με τη σημείωση «για την ενίσχυση της ομάδας αστέγων της Παλαιστίνης». Η παλαιστινιακή ομάδα συμμετείχε φέτος για πρώτη χρονιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων και, μπορεί να μην βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, σίγουρα όμως κέρδισε την προτίμηση του κοινού.

Το tvxs.gr, που παρακολούθησε τη διοργάνωση στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μίλησε με τον μάνατζερ της παλαιστινιακής ομάδας, Σαμίχ Ζεϊντάν. Όπως εξήγησε ο Σαμίχ, οι παίκτες προέρχονταν από τα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων στο Λίβανο. «Όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Λίβανο είναι άστεγοι, εφόσον έχουν χάσει την πατρίδα τους την Παλαιστίνη» σχολίασε, συμπληρώνοντας πως η ομάδα σχηματίστηκε μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, που ανέλαβε το κόστος των εισητηρίων και της διαμονής.

«Ήταν δύσκολο να επιλέξουμε τους παίκτες», πρόσθεσε ο Σαμίχ, «επειδή έπρεπε να βρούμε ανθρώπους που να έχουν διαβατήριο. Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες, ενάμισι μήνα πριν από το Κύπελλο, και πήγαμε για μία εβδομάδα μόνο σε ειδικό προπονητικό χώρο, λόγω Ραμαζανιού. Εξαιτίας της νηστείας, δεν μπορούσαμε να φέρουμε όλους τους παίκτες στο συγκεκριμένο χώρο και οι παίκτες δεν μπορούσαν να κάνουν ολοήμερη προπόνηση». Κι όμως, παρά τη σύντομη προετοιμασία, οι επιδόσεις των παικτών ήταν πολύ ικανοποιητικές.

Η παλαιστινιακή ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Ρίο

«Οι παίκτες είναι πολύ καλοί, αλλά στην αρχή ένιωθαν δέος μπροστά στις ξένες ομάδες», ανέφερε ο Σαμίχ. «Όταν παίξαμε με την αγγλική ομάδα, οι παίκτες νόμιζαν ότι θα έχουν απέναντί τους τον Όουεν ή κάποιον αντίστοιχο. Μετά το παιχνίδι διαπίστωσαν ότι δεν πρέπει να φοβούνται και ότι πρόκειται για φυσιολογικούς παίκτες, όπως κι εκείνοι». Στην ψυχολογία τους επέδρασε και η συνεχής υποστήριξη από το Λίβανο και την Παλαιστίνη: «Κάθε παίκτης είναι από διαφορετικό στρατόπεδο προσφύγων, όπου έχει τους φίλους και την οικογένειά του. Στα στρατόπεδα εξάλλου, όλοι γνωρίζονται με όλους, ακόμα κι όταν πρόκειται για 5-10.000 ανθρώπους, γιατί ζουν ως αδέρφια. Επομένως, κάθε μέρα μπαίνουν στη σελίδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων, κοιτάζουν τα αποτελέσματα και μας παίρνουν τηλέφωνο να μας εμψυχώσουν» αναφέρει ο Σαμίχ Ζεϊντάν και διακόπτει τη συνέντευξη για να δεχθεί μια κλήση από τη μητέρα του, στην οποία διηγείται πώς πήγε ο αγώνας της ημέρας.

Για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο Λίβανο δεν είναι εύκολο να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. «Οι λιβανέζικες ομάδες δεν μπορούν να έχουν περισσότερους από δύο Παλαιστίνιους παίκτες, σύμφωνα με τις επιταγές της λιβανέζικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Γι’ αυτό και τώρα κάνουμε το δικό μας πρωτάθλημα, χωρίς πλήρη υποστήριξη. Στο Λίβανο, υπάρχουν 52 παλαιστινιακές ομάδες, που δεν αναγνωρίζονται από τη FIFA, αλλά αναγνωρίζονται από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία στηρίζει το πρωτάθλημά μας», συμπληρώνει ο Σαμίχ.

Από τους παίκτες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο Κύπελλο του Ρίο, κάποιοι σπουδάζουν, ενώ άλλοι προσπαθούν να βρουν δουλειά. Ένας είναι δάσκαλος, άλλος μηχανικός, άλλος γιατρός… Όμως δεν υπάρχουν γυναίκες, παρόλο που πολλά κράτη συμμετείχαν στη διοργάνωση και με γυναικεία ομάδα. «Στα στρατόπεδα προσφύγων δεν υπάρχουν γυναίκες που να παίζουν ποδόσφαιρο», εξηγεί ο Σαμίχ. «Στο Λίβανο, οι άνθρωποι δεν είναι τόσο ανοιχτόμυαλοι. Στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, όμως, υπάρχουν και υποστηρίζονται γυναικείες ομάδες».

Η ανδρική ομάδα, πάντως, τα δίνει όλα για όλα. Και είναι αποφασισμένη να ξανάρθει, στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι τον Αύγουστο του 2011. «Αυτή είναι μόνο η αρχή» λέει κλείνοντας τη συνέντευξη ο Σαμίχ.

Info για το pasta party:
ΠΟΤΕ: Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, 9.00 μ.μ.
ΠΟΥ: Bar-Restaurant “Salero” (Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια)
*Η επίσημη ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας «Γκολ στη Φτώχεια» είναι: www.streetpaper.gr
*H επίσημη ιστοσελίδα της «ομάδας ειδικών αποστολών» είναι: www.justgiving.com/extremeteamgreece

Όσοι θέλουν να συνεισφέρουν στον έρανο μπορούν να το πράξουν είτε ηλεκτρονικά (www.justgiving.com/extremeteamgreece) είτε μέσω τηλεφώνου (210 3302615, 6942 768470). Στα ίδια τηλέφωνα, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κρατήσουν τις θέσεις τους για το pasta party.