Ισόπαλη 1-1 έληξε η εναρκτήρια αναμέτρηση του Γ’ Ομίλου μεταξύ της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Το 1-0 στο 4’ο Τζέραρντ με πλασέ, 1-1 ο Ντέμπσεϊ με σουτ στο 40’, ύστερα από λάθος του Γκριν.

Ads

Το καλύτερο μέχρι στιγμής ματς του Π.Κ της Νότιας Αφρικής πραγματοποιήθηκε στο Ρούστερμπεργκ για τον Γ’ Όμιλο της διοργάνωσης. Αγγλία και ΗΠΑ αναδείχτηκαν ισόπαλες 1-1, με την τυπικά φιλοξενούμενη ομάδα να δείχνει ότι αξίζει να προκριθεί στην επόμενη φάση του Μουντιάλ, αφού οι παίκτες του Φάμπιο Καπέλο, που είναι και το φαβορί του γκρουπ, δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν το προβάδισμα στο σκορ, ύστερα από το γρήγορο γκολ του Τζέραρντ στο πρώτο τετράλεπτο, ούτε κατάφεραν να αντιδράσουν στην ισοφάριση των Αμερικανών στο 40’ με τον Ντέμπσεϊ.

Κορυφαίος παίκτης του αγώνα είναι σίγουρα ο τερματοφύλακας των ΗΠΑ, Τιμ Χάουαρντ, ο οποίος απειλήθηκε σε πολλές φάσεις και είπε «όχι» στις ευκαιρίες για γκολ των «λιονταριών».

Χωρίς Κράουτς οι Άγγλοι, επιθετικό σχήμα ο Μπράντλεϊ

Ads

Τον Εμίλ Χέσκεϊ αντί του Πίτερ Κράουτς επέλεξε ο Φάμπιο Καπέλο ως παρτενέρ του Γουέιν Ρούνεϊ στην κορυφή της επίθεσης, καθώς ο Ιταλός τεχνικός θέλησε να τον αφήσει εκτός αρχικής ενδεκάδας. Στη μεσαία γραμμή τοποθετήθηκαν ο Στίβεν Τζέραρντ με τον Φρανκ Λάμπαρντ, μαζί με τους Μίλνερ αριστερά και Λένον δεξιά. Τέρυ και Κινγκ αποτελούσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο με τους Άσλεϊ Κόουλ και Τζόνσον να καταλαμβάνουν θέση στα άκρα. Κάτω από τα δοκάρια έκατσε ο Γκριν (αντί του Τζέιμς).

Από την άλλη μεριά ο Μπομπ Μπράντλεϊ παρέταξε την ομάδα του σε σχήα 4-4-2, στοχεύοντας οι παίκτες του να αγωνιστούν επιθετικά. Τα γκολποστ των ΗΠΑ υπερασπίστηκε ο Χάουαρντ με τους Τσερούντολο, ΝτεΜέριτ, Ονιέγου και Μποκανέγκρα να αποτελούν την αμυντική τετράδα. Ρόλο πλέι μέικερ πήρε το μεγάλο αστέρι των Αμερικανών, ο Λάντον Ντόνοβαν, ενώ Μπράντλεϊ, Κλαρκ, και Ντέμπσι ήταν οι υπόλοιποι τρεις παίκτες της μεσαίας γραμμής. Την αιχμή του δόρατος αποτελούσαν ο Άλτιντορ με τον Φρίντλεϊ.

Οι Άγγλοι ξεκινήσαν ιδανικά στον πρώτο τους αγώνα για το Μουντιάλ, αιφνιδιάζοντας από πολύ νωρίς τους Αμερικανούς. Στο 4ο λεπτό ο Χέσκεϊ έκανε πολύ ωραία μπαλιά προς τον Τζέραρντ, ο οποίος με έξυπνο πλασέ νίκησε τον Χάουαρντ για το 1-0 .

Στα επόμενο τέταρτο οι παίκτες του Καπέλο εξακολούθησαν να πιέζουν προκειμένου να «καθαρίσουν» το ματς από νωρίς, επιβαιώνοντας ότι είναι το φαβορί του Γ’ Ομίλου της διοργάνωσης. Ωστόσο η αγγλική υπεροχή δεν συνδυάστηκε με επιθετικές ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν κάποιες βάσεις για το 2-0.

Πίεσαν οι Αμερικάνοι

Από την άλλη μεριά οι Αμερικάνοι, μπορεί να αιφνιδιάστηκαν από το γρήγορο γκολ των τυπικά γηπεδούχων, αλλά δεν κλείστηκαν πίσω. Ίσια-ίσα προσπαθήσανε υπομονετικά, με κύριο εκφραστή των ενεργειών τον Ντόνοβαν, να βγουν με διάφορους τρόπους μπροστά στην εστία του Γκριν, ο οποίος μέχρι το 18ο λεπτό παρέμενε ανενόχλητος.

Στο 19’ όμως οι παίκτες του Μπομπ Μπράντλεϊ έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στα καρέ των Άγγλων. Ο Ντόνοβαν σέντραρε από δεξιά, ο Άλτιντορ πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Γκριν.

Από εκεί και πέρα οι Αμερικάνοι πήραν… μπροστά και λίγο αργότερα, στο 32’, ο Άλντινορ θέλησε να δοκιμάσει το πόδι του, όμως το μακρινό σουτ που επιχείρησε δεν ανησύχησε τον Άγγλο τερατοφύλακα, ο οποίος μάζεψε εύκολα την μπάλα στο κέντρο της εστίας του. Ύστερα από 7 λεπτά ήταν η σειρά του Ντόνοβαν για να ανησυχήσει τον Γκριν. Ο σούπερ σταρ των ΗΠΑ έπιασε πολύ ωραίο σουτ, με την μπάλα να φεύγει δίπλα από το δεξί δοκάρι του πορτιέρο της Γουέστ Χαμ.

Γκάφα του Γκριν και ισοφάριση

Παρά την πίεση των παικτών της, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ δεν μπόρεσε να περάσει τις κάθετες πάσες που ήθελε, αφού η αγγλική άμυνα είχε κλείσει όλους τους διαδρόμους προς τους Αμερικάνους επιθετικούς. Η ισοφάριση όμως ήρθε με ένα απροσδόκητο τρόπο…

Στο 40ο λεπτό ο Ντέμπσεϊ ελευθερώθηκε έξω από την αγγλική περιοχή, βρήκε πεδίο βολής και επιχείρησε ένα χλιαρό σουτ. Ο Γκριν όμως κατάφερε να δεχτεί ένα αστείο γκολ, επιβεβαιώντας τους επικριτές της Εθνικής Αγγλίας οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα «λιοντάρια» πάσχουν στην θέση του τερματοφύλακα. Σαν… πρωτάρης ο Άγγλος γκολκίπερ δεν κατάφερε να μπλοκάρει σταθερά τη μπάλα, η οποία του έφυγε από τα χέρια και κατέληξε στα δίχτυα της εστίας για το 1-1 (ΒΙΝΤΕΟ δεξιά). Μετά από αυτό το τραγικό γκολ, η απογοήτευση ήταν φανερή στο πρόσωπο του Φάμπιο Καπέλο, ο οποίος εμπιστεύτηκε την θέση στον Γκριν αντί του Τζέιμς…

Τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου οι Άγγλοι λίγο έλειψαν να πάρουν ξανά το προβάδισμα στο σκορ. Με φοβερή προσωπική του ενέργεια ο Τζόνσον απέφυγε δυο αντιπάλους, σούταρε αλλά ο Χάουαρντ ήταν σε ετοιμότητα, διατηρώντας το 1-1.

Κατέβασε… ρολά ο Χάουαρντ

Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο τερματοφύλακας των Αμερικανών φώναξε ξανά παρών όπως στο τέλος του πρώτου ημιώρου. Ο Λένον πέρασε πολύ όμορφη, κάθετη μπαλιά στον Χέσκεϊ, αλλά ο στράικερ των Άγγλων, δεν κατάφερε να νικήσει για δεύτερη φορά τον Χάουαρντ.

Οι παίκτες του Καπέλο πίεσαν για το 2-1, ανορθόδοξα και χωρίς ουσιαστική ανάπτυξη, μέσω μακρινών σουτ και στημένων φάσεων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δυο άκαρπες προσπάθειες με την συμπλήρωση 63 λεπτών στον αγώνα. Στην πρώτη το δυνατό σουτ του Λάμπαρντ αποκρούστηκε από τον Χάουαρντ και στη δεύτερη ο Τζόνσον δεν μπόρεσε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Τζέραρντ.

Οι Αμερικάνοι απάντησαν στις ευκαιρίες στο 65’ με τον Άλτιντορ, ο οποίος σούταρε από αριστερά μέσα στην περιοχή, υποχρεώνοντας τον Γκριν στην πρώτη του καλή απόκρουση στο παιχνίδι. Στη συνέχεια η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και έφυγε μακριά από την εστία.

Στο τελευταίο 20λεπτο οι Άγγλοι είχαν τον πρώτο λόγο στις επιθετικές κινήσεις. Σε διάστημα μάλιστα τριών λεπτών πραγματοποίησαν τρεις φάσεις για γκολ. Στο 75′ η μακρινή… βολίδα του Ρούνεϊ πέρασε ελάχιστα εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Χάουαρντ. Στο ίδιο λεπτό ο Ράιτ Φίλιπς δεν μπόρεσε να νικήσει τον Αμερικάνο τερματοφύλακα, ύστερα από μπαλιά του επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.Στο 77’ μετά από σέντρα του Τζέραρντ, ο Χέσκεϊ πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε ψηλά πάνω από τα δοκάρια.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι άμυνες… άνοιξαν και οι δυο ομάδες βγήκαν μπροστά για την επίτευξη κάποιου τέρματος, το οποίο θα τους έδινε τη νίκη. Ωστόσο, καμιά δεν κατάφερε να το υλοποιήσει, ούτε στα 4 λεπτά των καθυστερήσεων που έδειξε ο διαιτητής της αναμέτρησης. Έτσι το 1-1 έμεινε ως τελικό σκορ του αγώνα.

Κίτρινες: Μίλνερ, Τσερούντολο, Ντεμέριτ, Κάραγκερ, Τζέραρντ

Αγγλία (Kαπέλο): Γκριν, Τζόνσον, Τέρι, Κινγκ (Κάραγκερ), Α. Κόουλ, Λάμπαρντ, Τζέραρντ, Λένον, Μίλνερ (Ράιτ Φίλιπς), Ρούνι, Χέσκεϊ (Κράουτς)

ΗΠΑ (Μπράντλεϊ):Χάουαρντ, Τσερούντολο, ΝτεΜέριτ, Ονιέγου, Μποκανέγκρα, Μπράντλεϊ, Κλαρκ, Ντόνοβαν, Ντέμπσσϊ, Άλτιντορ (Χόλντεν), Φίντλεϊ (Μπαντλ)

Πηγή: Sportdog.gr