Σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια χρόνια, η εθνική Αγγλίας κατέκτησε το μοναδικό της τρόπαιο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις 30/7/1966 στο κατάμεστο από 97.000 παραληρούντες φιλάθλους της Γουέμπλεϊ, νίκησε την Γερμανία με 4-2, σε έναν τελικό που ακόμα δημιουργεί όχι μόνο συζητήσεις, αλλά αποτελεί και θέμα μελέτης από πανεπιστήμια και ειδικούς.

Ads

Ο λόγος το πολυσυζητημένο γκολ «φάντασμα» του Τζεφ Χαρστ στην παράταση και το ερώτημα αν όντως πέρασε την γραμμή του τέρματος. Τότε δεν υπήρχε VAR, η τεχνολογία ανάλυσης φάσεων δεν υφίστατο όπως στις μέρες μας και οι αποφάσεις βασίζονταν στο γυμνό μάτι των διαιτητών και των βοηθών τους.

Ας δούμε τι ακριβώς συνέβη και γιατί οι Γερμανοί ακόμη «φωνάζουν» και μιλούν για κλοπή.

Ο τελικός πήγε στην παράταση ( για πρώτη φορά σε μουντιάλ ), αφού στα 90΄το σκορ ήταν 2-2. Μάλιστα οι Άγγλοι θα μπορούσαν να τελειώσουν το ματς στην κανονική διάρκεια όταν ο Τσάρλτον έχασε μοναδική ευκαιρία να κάνει το 3-1. Και όπως συνήθως συμβαίνει οι Γερμανοί που δεν τα παρατούν ποτέ, ισοφάρισαν στο 89΄με τον Βέμπερ.

Ads

Στον έξτρα χρόνο και συγκεκριμένα στο 101΄ έγινε η πολυσυζητημένη φάση. Ο Χαρστ σούταρε μέσα από την περιοχή, έπειτα από σέντρα του Άλαν Μπολ, η μπάλα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του τερματοφύλακα Τιλκόφσκι και έσκασε πάνω στην γραμμή.

Οι Άγγλοι παίχτες πανηγυρίζουν, οι Γερμανοί διαμαρτύρονται και ο Ελβετός διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ που δεν ήταν απόλυτα σίγουρος, ζητάει την γνώμη βοηθού του Αζέρου Τόφικ Μπαχράμοφ, ο οποίος δείχνει σέντρα ( 3-2 ). Το γκολ μέτρησε και ακριβώς στην λήξη της παράτασης πάλι ο Χαρστ, σκοράρει και κάνει το τελικό 4-2.

Με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές συζητήσεις όλων των εποχών, που εν πολλοίς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης φάσης έχουν τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Παράλληλα αγγλικές και γερμανικές εφημερίδες, και όχι μόνο, έχουν προσφέρει τη δική τους οπτική.

Ο Ρότζερ Χαντ,  που ήταν πολύ κοντά στη φάση, ήταν από τους πρώτους που μίλησε. Μόλις η μπάλα αναπήδησε, ο Άγγλος επιθετικός άρχισε να πανηγυρίζει ενώ θα μπορούσε να κυνηγήσει τη φάση. Όπως έχει πει ο ίδιος, είδε ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας και έτσι δεν ασχολήθηκε με τα περαιτέρω.

Οι γερμανικές εφημερίδες υποστήριζαν ότι αν ήταν γκολ, η μπάλα θα έπρεπε να έχει καταλήξει στα δίχτυα. Ορισμένοι Γερμανοί παίκτες από την πλευρά τους, σημειώνουν ότι είδαν να σηκώνεται σκόνη μπροστά από την εστία, πράγμα που συνεπάγεται πως η μπάλα χτύπησε στη γραμμή.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Μπέκερ του περιοδικού Kicker είχε μια διαφορετική άποψη. Δεν έχει σημασία μας λέει αν ήταν γκολ ή όχι. Ο επόπτης ήθελε να πάρει εκδίκηση από τα “Πάντσερ” για τον αποκλεισμό της χώρας του στα ημιτελικά από τη Δυτική Γερμανία και βρήκε τον καταλληλότερο τρόπο.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο Μπέκερ είχε δίκιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο “Ρώσος επόπτης” (the Russian linesman) όπως είναι γνωστός στην Αγγλία, εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στον κόσμο του. Όπως διαβάζουμε στα απομνημονεύματα του, όταν υπέδειξε στον Ντινστ ότι υπάρχει γκολ, είχε την εντύπωση πως η μπάλα είχε χτυπήσει στα δίχτυα και όχι στο δοκάρι.

Αξίζει να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για αυτόν τον “μουστάκια”. O Τόφικ Μπαχράμοφ, ο Αζέρος που όλοι νομίζανε για Ρώσο, είναι ο διασημότερος επόπτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο μοναδικός επόπτης που έχει δώσει το όνομα του σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Και όχι σε κανένα τυχαίο. Το “Tofiq Bahramov Stadium” μπορεί να φιλοξενήσει 31.200 θεατές και είναι η έδρα της Εθνικής ομάδας του Αζερμπαϊτζάν.

Το στάδιο είχε παλαιότερα τις εξής ονομασίες: “Ιωσήφ Στάλιν” και “Βλαντιμίρ Λένιν”. Στη μετασοβιετική όμως περίοδο, οι ιθύνοντες του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν να τιμήσουν το διασημότερο Αζέρο του ποδοσφαίρου, δίνοντας το όνομα του στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας. Τι κι αν αυτός ήταν απλώς ένας επόπτης; τι κι αν το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν μια απόφαση, που ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι αμφιβάλλουν ότι ήταν σωστή;

Εκεί που οι Γερμανοί φάνηκε πως πήραν οριστικά το πάνω χέρι ήταν, όταν κυκλοφόρησε η επίμαχη φάση τραβηγμένη από μια κάμερα φιλάθλου. Από το συγκεκριμένο βίντεο υποστηρίζουν, φαίνεται μετά βεβαιότητας, ότι η μπάλα δεν πέρασε ποτέ ολόκληρη, τη γραμμή της εστίας. Κανείς ψύχραιμος παρατηρητής δεν μπορούσε να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Η ερασιτεχνική λήψη έγειρε σαφώς την πλάστιγγα υπέρ των επιχειρημάτων των Γερμανών.

Το 1996 μηχανολόγοι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, βάλανε κάτω όλα τα δεδομένα και τα επεξεργάστηκαν χρησιμοποιώντας τα πιο εξελιγμένα μέσα της εποχής, και κατέληξαν: Νo Goal. Η μπάλα ποτέ δεν πέρασε ολόκληρη, τη γραμμή της εστίας, βρέθηκε ωστόσο έξι εκατοστά μακριά από το να γίνει αυτό πραγματικότητα !

Ώσπου το 2016 το αγγλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sky Sports, μαζί με την τεχνογνωσία των Opta και EA Sports ήρθε να δώσει την επιστημονική λύση. Και τεκμηρίωσε ότι το γκολ του 101ου λεπτού ήταν κανονικό και ορθά μέτρησε. Η τεχνογνωσία ήταν ελλιπής το 1966, όπως εξήγησε στην εκπομπή ο πρώην άσος της Λίβερπουλ Τζέιμι Κάραχερ, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν αυτό θα γίνει ποτέ αποδεκτό από τους Γερμανούς. Ειδικά λόγω του γεγονότος ότι η έρευνα δεν έγινε από κάποιο ουδέτερο Μέσο, αλλά από βρετανικό.

Ο Τζεφ Χαρστ ακόμα και σήμερα παραμένει ο μοναδικό παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης που έχει πετύχει χατ-τρικ σε τελικό. Το καταπληκτικό ωστόσο είναι, ότι και τα τρία τέρματα αμφισβητούνται ως προς την εγκυρότητα τους.

Έκτοτε η ιστορία των αναμετρήσεων μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας πάντα είχαν σημείο αναφοράς εκείνο τον τελικό. Δύο εξ αυτών αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά.

Την 1/9/2001 οι Άγγλοι διέσυραν τους γηπεδούχους Γερμανούς με 5-1, έχοντας σε διαβολική μέρα τον Μάϊκλ Όουεν ( 3 γκολ ), για τα προκριματικά του μουντιάλ 2002.

Στις 27/6/2010 στην φάση των 16 του μουντιάλ της Ν. Αφρικής τα «πάντσερ» νίκησαν με 4-1 και προκριθήκαν στους 8 της διοργάνωσης. Ωστόσο ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ των Γερμανών, ακυρώθηκε κανονικότατο γκολ του Φρανκ Λάμπαρντ ( όπως έδειξε το ριπλέι η μπάλα είχε περάσει μισό μέτρο μέσα ), κάτι που μάλλον έδωσε μεγαλύτερη χαρά ( και γεύση καθυστερημένης εκδίκησης ) στους νικητές….

Πάντως η πικρή αλήθεια για τους Άγγλους είναι ότι έχουν πάρει ένα και μοναδικό μουντιάλ ( στην έδρα τους ) κι αυτό αμφισβητούμενο .

Εδώ η φάση του τρίτου γκολ

Κι εδώ τα γκολ και τα καλύτερα στιγμιότυπα του τελικού.