Η ΑΕΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία της και πρώτη από το 2001 στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου.

Ads

Στον 4ο τελικό της ιστορίας της με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, η Ενωση χαμογέλασε για πρώτη φορά και επικράτησε με 88-83, χάρη σε μεγάλη ομαδική εμφάνιση και υπέρβαση από κάθε παίκτη του Ντράγκαν Σάκοτα.

«Kύπελλο είναι, το πρωτάθλημα είναι μακριά για να είμαστε ειλικρινείς. Το ευρωπαϊκό όνειρο όμως είναι ζωντανό,» δήλωσε ο προπονητής της Κυπελλούχου Ελλάδας 2018, λίγο μετά τον πρώτο τίτλο της ΑΕΚ ύστερα από 16 χρόνια (2002).

«Συγχαρητήρια στα παιδιά! Το άξιζαν σήμερα! Ήταν ένας ωραίος τελικός. Συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου. Στη διοίκηση που έκανε προσπάθεια εδώ και χρόνια για να ανέβει η ομάδα και να φτάσει εδώ που βρίσκεται.

Ads

Ξέραμε ότι έπρεπε να παίξουμε με μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Δέχεται 73 πόντους στην Ευρωλίγκα και εμείς βάλαμε 88. Ιδιαίτερα για αυτό είμαστε υπερήφανοι. Μειώσαμε τα λάθη που συνήθως έχουμε.

Είμαστε μέσα στο παιχνίδι. Δεν χάναμε έλεγχο. Ακόμα και όταν δεχθήκαμε κάποια εύκολα καλάθια. Ο κόσμος χάρηκε πάρα πολύ. Ήθελε ένα Κύπελλο, το θέλαμε πάρα πολύ. Φέτος έχουμε ακόμα και πολλά άλλα παιχνίδια,» είπε αρχικά στη συνέντευξη Τύπου ο Ντράγκαν Σάκοτα.

Σχετικά με το γεγονός πως αυτό το Κύπελλο ήρθε 50 χρόνια μετά το έπος του 1968 και για το αν θέλει να αφιερώσει τη νίκη σε κάποιον ο Σάκοτα τόνισε: «Η ΑΕΚ είναι μία οικογένεια με πολλούς ανθρώπους που από την ομάδα του 1968, τους βλέπουμε στο γήπεδο.

Σε όλους ανήκει αυτή η νίκη. Και στον πρόεδρο που ανέλαβε ομάδα από Α2. Και στον Νίκο Δημητρίου που έφυγε νωρίς. Τον σκεφτόμαστε και του ανήκει και αυτού, ένα κομμάτι της νίκης».

Αισθανόταν πίεση που δεν είχε κατακτήσει μέχρι τώρα Κύπελλο Ελλάδας ως προπονητής: «Στην Ελλάδα όχι, αλλά έχω κερδίσει δύο τρόπαια στη Σερβία στο Κύπελλο».
Κλήθηκε να καταθέσει τη γνώμη του για ως προς την παρουσία μαθητών στις εξέδρες στην Κρήτη.

«Δεν θέλω να ανοίξω τέτοια κουβέντα. Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν κάνουμε Final-8. Στην Ισπανία π.χ., χαίρεται ο κόσμος το άθλημα. Τα μέτρα που πήραμε εδώ ίσως να ήταν αυτό που χρειαζόμαστε,» απάντησε.

Ρωτήθηκε επίσης πως νιώθει που έχει οδηγήσει την ΑΕΚ στο τελευταίο πρωτάθλημα και στο τελευταίο της Κύπελλο και είπε: «Λείπει ένα ευρωπαϊκό. Δεν ξέρω αν ένας προπονητής μπορεί να χορτάσει με τα Κύπελλα.

Δεν νιώθω ότι κάτι μου λείπει. Ήταν ευκαιρία σήμερα. Κάποια ματς δεν έχουν σχέση με Ευρωλίγκα. Προσαρμοστήκαμε πολύ καλά και δεν αφήσαμε τον Ολυμπιακό να πάρει μπροστά.

Όσο περνούσε το παιχνίδι, ήταν φανερό ότι είχαμε αυτοπεποίθηση. Το θέμα ήταν να μην κάνουμε τα λάθη. Δίκαια πήραμε το Κύπελλο. Σίγουρα νιώθουμε όλοι καλά. Ένας τίτλος έρχεται μέσα στη χρονιά, είναι λίγο περίεργο, αλλά δεν θέλω τα παιδιά να σκεφτούν ότι τελείωσε η χρονιά».

Στο τέλος, ο Ντράγκαν Σάκοτα, σχολίασε ως προς την επιλογή του να διαμείνει η ΑΕΚ μια εβδομάδα στο Ηράκλειο και να προσαρμοστεί, ο Σάκοτα απάντησε: «Όταν κερδίζεις, έχεις δίκιο σε όλα. Μάλλον είναι έτσι. Δεν ήταν εύκολο να μείνουμε σε ένα σημείο. Δεν μας βοήθησε ο καιρός. Έμεναν μέσα τα παιδιά πολύ. Ήθελα να βγαίνουν λίγο έξω. Ευχαριστούμε την Κρήτη πάντως».

Μ. Αγγελόπουλος: «Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου»

Η ΑΕΚ πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της επί των ημερών του Μάκη Αγγελόπουλου, με τον ισχυρό άνδρα της Ένωσης να πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί, μετά την κατάκτηση του 4ου Κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία της Ένωσης.  

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ο Μάκης Αγγελόπουλος δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά την ΑΕΚ, είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, στο προπονητή, σε όλους τους συντελεστές. Περιμέναμε αυτή την επιτυχία πολύ καιρό.

Είναι μία πρώτη δικαίωση, κρατάμε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι σταθμός, είναι στάση. Έχουμε μπροστά μας και άλλους στόχους για φέτος. Η ομάδα έχει την ποιότητα να πετύχει σπουδαία πράγματα και πιστεύω πως αυτά τα παιδιά αξίζουν συμπαράσταση από τον κόσμο, να παίξουν σε ένα γεμάτο γήπεδο».

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης αγωνίστηκε με τραυματισμό στους κοιλιακούς για να βοηθήσει την ΑΕΚ να στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία της. Μιλώντας στην κάμερα της «ΕΡΤ» ο νεαρός γκαρντ ανέφερε για την αυταπάρνηση που επέδειξε:

«Σε αυτά τα ματς δεν υπάρχει πόνος. Στο τζάμπολ πέρασαν όλα. Έσφιξα τα δόντια, αλλά ας… μην κάνω τον ήρωα. Βοηθήθηκα με ένεση. Θα δούμε πώς θα είμαι αύριο. Κερδίσαμε, κρατάμε τη νίκη».

Ο Λαρεντζάκης πρόσθεσε: «Δεν είχα πάει στην ταινία στην Κρήτη (σ.σ. σύσσωμη η ΑΕΚ είδε το ?1968? στο Ηράκλειο), ήρθα το απόγευμα της Τετάρτης. Αλλά με το Κύπελλο αυτό γράφουμε ιστορία. Η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή. Πραγματικά σήμερα θα το ζήσουμε, δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου.

Πήραμε ένα Κύπελλο. Ίσως να μην έχω την ευκαιρία να πάρω κι άλλο. Δεν ξέρω. Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Είναι τεράστια η χαρά που δίνουμε σε όσους είναι πίσω από την κάμερα. Είχαμε πει πως με τον ενθουσιασμό, την ενέργεια και το πλάνο, θα είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε.

Το παιχνίδι πήγε όπως θέλαμε. Ήρθε το Κύπελλο. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε νικήσει όλα τα μεγάλα ματς, αλλά έχουμε χάσει θεωρητικά πιο εύκολα ματς. Έτσι είναι το μπάσκετ. Δεν είμαστε ρομπότ. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Δεν βάζουμε το κεφάλι κάτω.

Ο σέντερ της ΑΕΚ, Δημήτρης Μαυροειδής, δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι μόλις είχε στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδας, λίγο μετά τους πανηγυρισμούς με τους συμπαίκτες του για τη μεγάλη νίκη, στον τελικό, με τον Ολυμπιακό, στο κλειστό «Δύο Αοράκια» της Κρήτης.

«Είναι μία τεράστια στιγμή. Δεν ξέρω αν μπορούμε να το πιστέψουμε. Είναι μεγάλη στιγμή για την υπομονή και το όραμα του προέδρου. Δείξαμε ότι είμαστε εδώ για να το πάρουμε. Ελέγχαμε το παιχνίδι από το πρώτο λεπτό.

Η θέλησή μας ήταν πιο μεγάλη κι αυτό είναι απαραίτητο σε έναν τελικό. Είπαμε ότι είναι ένα Κύπελλο και ότι μπορεί να μην βρεθούμε ξανά σε τελικό. Ήταν ευκαιρία να γραφτούμε στην ιστορία».

Στο τέλος, όταν ρωτήθηκε που θα ήθελε να αφιερώσει αυτό το τρόπαιο, ο Δημήτρης Μαυροειδής, απάντησε: «Το αφιερώνω σε όλους όσοι με πίστεψαν όταν δεν ήξερα αν θα ξαναπαίξω μπάσκετ».

Στην επίδραση που είχε η ταινία «1968» στην ψυχολογία των παικτών της ΑΕΚ, κυρίως δε σε αυτή των ξένων, αναφέρθηκε ο αρχηγός της Ένωσης, Ντούσαν Σάκοτα, λίγο μετά την κατάκτηση του 4ου Κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία της.

Εξάλλου, μαζί με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Τάσο Μπουλμέτη, σύσσωμη η ομάδα της ΑΕΚ παρακολούθησε το «1968» στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού, απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ο αρχηγός της ΑΕΚ, Ντούσαν Σάκοτα, δήλωσε συγκεκριμένα: «Το θέλαμε πάρα πολύ, όσο τίποτα άλλο! Η διοίκηση κάνει μεγάλη προσπάθεια, αλλά και οι παίκτες και οι προπονητές.

Λυπούμαστε που δεν είχαμε τον κόσμο δίπλα μας. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Κοιτάξαμε στα μάτια τον Ολυμπιακό, μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Δεν φοβηθήκαμε και πήραμε τη νίκη. Το λέγαμε από την αρχή ότι αυτή η χρονιά είναι ξεχωριστή για την ΑΕΚ. Είδαμε την ταινία μαζί, οι ξένοι κατάλαβαν τι σημαίνει ΑΕΚ. Το έδειξαν στο γήπεδο». 

Παίκτης του Ολυμπιακού στο παρελθόν ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, με την ΑΕΚ, το απόγευμα της 17ης Φεβρουαρίου, στην Κρήτη. Ο φόργουορντ της Ένωσης δήλωσε ευλογημένος τονίζοντας πως αυτός ο τίτλος, πρώτος από το 2002 για τους «κιτρινόμαυρους» θα αποτελέσει εφαλτήριο για τα επόμενα χρόνια.

Ο Βασιλόπουλος δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου: «Περίεργο το συναίσθημα. Είμαι τυχερός κι ευλογημένος που μπορώ να είμαι μέλος μία ομάδας που μετά από τόσα χρόνια πήρε έναν τίτλο. Είναι μεγάλη υπόθεση.

Δεν έχει σημασία ο χρόνος συμμετοχής, αλλά η νίκη και ο τίτλος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να δείχνεις ομάδας για 40 λεπτά κι εμείς το κάναμε απέναντι σε τέτοιο αντίπαλο». Συνεχίζοντας, τόνισε:

«Πρέπει να το δούμε ως εφαλτήριο για τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι. Το να φτάσεις εδώ μπορείς να το πεις κι εύκολο. Το να παραμείνει όμως είναι δύσκολο».

Ο Ντελρόι Τζέιμς δήλωσε από την πλευρά του στην ΕΡΤ: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Ήρθαμε, παλέψαμε, νικήσαμε. Είναι μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Δεν έχω κερδίσει ποτέ κάποιο Κύπελλο, παρά το γεγονός πως έχω παίξει ημιτελικούς και τελικούς στο παρελθόν.

Παίξαμε σκληρά, παλέψαμε, βάλαμε τα κεφάλια μας κάτω και κάναμε αυτά που μας είπε ο προπονητής. Θέλουμε να πάμε ψηλά σε όλες τις διοργανώσεις. Είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα και μείναμε ενωμένοι, όταν όλοι έλεγαν άσχημα λόγια για την ΑΕΚ, στα δύσκολα. Το αξίζαμε, όλοι στα αποδυτήρια το άξιζαν».

Τέλος, ο Μάικ Γκριν επισήμανε στην κάμερα της κρατικής τηλεόρασης: «Δεν ξέρω αν ήταν το τέλειο παιχνίδι, αλλά προσπαθήσαμε πολύ και τελικά βγήκαμε νικητές. Υπήρχε κίνητρο και στις δύο πλευρές. Πάλεψε και ο αντίπαλος, αλλά εμείς ήμασταν αυτοί που κατακτήσαμε. Είναι σίγουρα η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου. Θέλουμε να φέρουμε στην ομάδα κι άλλους τίτλους».

MVP ο Χάρις

Ο MVP του τελικού, Μάνι Χάρις, θέλησε να αναφερθεί στην ομαδική δουλειά από πλευράς ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό, χάρη στην οποία έφτασε στην κατάκτηση του 4ου τροπαίου στο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία της, πρώτο Κύπελλο από το 2001 και πρώτος τίτλος της από το 2002.

«Έχω σπουδαίους συμπαίκτες που πάλεψαν σκληρά μέχρι τέλους. Το δείξαμε. Θα το πανηγυρίσουμε αυτό το τρόπαιο, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Ο Ολυμπιακός είναι σπουδαία ομάδα, μείναμε όμως συγκεντρωμένοι κι αυτό ήταν κομβικό. Είναι τεράστιο επίτευγμα για την ομάδα, για εμένα, για τον πρόεδρο!» δήλωσε ο 29χρονος Αμερικανός γκαρντ.  

Την ανωτερότητα της ΑΕΚ, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αναγνώρισε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που δεν μπόρεσε να συνδυάσει με το τρόπαιο την παρθενική συμμετοχή του σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.

«Συγχαρητήρια στην ΑΕΚ για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Έπαιξε καλύτερα στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ήταν σημαντικό να τους περιορίσουμε με την άμυνά μας, αλλά όταν δέχεσαι 88 πόντους δεν είναι εύκολο να νικήσεις.

Είχαμε μέχρι το τέλος πιθανότητες να νικήσουμε, αλλά κάποιες βεβιασμένες ενέργειες, κάποιες φάσεις έπρεπε να τις τελειώσουμε καλύτερα και δεν μας έδωσαν τη δυνατότητα να πάρουμε ένα προβάδισμα για να το κρατήσουμε.

Δεν ήμασταν σταθερά καλοί. Ήταν μια όμορφη ατμόσφαιρα, εύχομαι αυτά τα παιδιά να είναι οι μελλοντικοί φίλαθλοι του μπάσκετ,» δήλωσε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος.  

Αυτός είναι ο πρώτος τίτλος Κυπέλλου Ελλάδας στην καριέρα του προπονητή των «κιτρινόμαυρων» σε 4 παρουσίες του στην καταληκτική αναμέτρηση του θεσμού.

Τα δεκάλεπτα: 23-26, 42-45, 63-65, 83-88

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ