Ο Παναθηναϊκός σφράγισε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος 2022, μετά την άνετη εκτός έδρας επικράτηση 2-0 επί της Λαμίας και θα διεκδικήσει το ξανά τρόπαιο μετά το 2014, όταν μάλιστα το είχε κατακτήσει (4-1 τον ΠΑΟΚ).

Ads

Πλέον οι πράσινοι περιμένουν να δουν ποιος εκ των Ολυμπιακού ή ΠΑΟΚ θα είναι ο αντίπαλος του στον τελικό της 21ης Μαίου.

Η Λαμία παρατάχθηκε με σύστημα 3-5-2. Ο Σαράνοφ ήταν στο τέρμα, Σιμόν, Τζανετόπουλος και Λούκας η τριάδα στην άμυνα, ο Προβυδάκης είχε τη δεξιά πλευρά, ο Σαραμαντάς την αριστερή, ενώ Μπεχαράνο, Τζανδάρης και Ταϊρόν ήταν οι τρεις στο κέντρο, με τους Ελευθεριάδη και Καραμάνο να βρίσκονται στη γραμμή κρούσης.

Με 4-3-3 και δίχως αλλαγή -σε σχέση με το πρώτο ματς- παρέταξε τον Παναθηναϊκό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Συνεπώς, ο Μπρινιόλι ήταν στο τέρμα, Κώτσιρας, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ η τετράδα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά. Ρούμπεν, Γκατσίνοβιτς και Βιγιαφάνιες στα χαφ, ενώ Παλάσιος, Αϊτόρ και Ιωαννίδης η τριάδα μπροστά.

Ads

Αρκετά σφιχτό ήταν το παιχνίδι στο πρώτο μέρος. Η Λαμία είχε σκοπό να παίξει αναμενόμενα με τις γραμμές της κοντά, ώστε να βραχυκυκλώσει τους «πράσινους», που ήθελαν να κάνουν παιχνίδι. Ποντάροντας πολλά οι γηπεδούχοι στην κόντρα επίθεση.

Η Λαμία θέλησε να απειλήσει στο 6’ με εκτέλεση κόρνερ του Προβυδάκη, αλλά λίγο έλειψε να της γυρίσει… μπούμπερανγκ, με τον Παναθηναϊκό να έχει την πρώτη καλή φάση μέσω της αντεπίθεσης που έβγαλε με τον Αϊτόρ. Ο Ισπανός έβγαλε μπροστά το «τριφύλλι», αλλά ο Τιρόνε θυσίασε μια κίτρινη για να κόψει τον αντίπαλό του.

Αμέσως μετά απείλησε ξανά ο Παναθηναϊκός με σέντρα-σουτ του Παλάσιος από τα δεξιά, αναγκάζοντας τον Σαράνοφ να διώξει με δυσκολία, ενώ στη συνέχεια δεν μπόρεσε ο Αϊτόρ να βρει εστία. Αυτή ήταν μια από τις ελάχιστες καλές στιγμές του αγώνα μέχρι το 0-1.

Η επόμενη, η οποία ήταν πιο κλασική, σημειώθηκε στο 18’, με τον πρωταγωνιστή να είναι ίδιος. Ο Αργεντινός άδειασε τον Λούκας με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Σαράνοφ.

Δείγμα της προσέγγισης των δύο ομάδων είναι το γεγονός ότι στα μέσα του ημιχρόνου η κατοχή της μπάλας είχε φτάσει στο 26%-74%. Σε όλο αυτό το διάστημα, η Λαμία είχε κάποιες στημένες μπάλες και ένα άστοχο σουτ του Λούκας.

Στο 42’ έγινε πολύ πιο αποστολή των φιλοξενούμενων. Ο Κώτσιρας έδιωξε, ο Τζανετόπουλος έκανε άτσαλη κεφαλιά προς τα πίσω, ο Ιωαννίδης διεκδίκησε με σθένος τη μπάλα, την πήρε νικώντας κατά κράτος τον αντίπαλο του και έγραψε το 0-1, κάνοντα πιο εύκολη τη συνέχεια για τον Παναθηναίκό.

Η Λαμία άλλαξε την προσέγγισή της στο ξεκίνημα του β’ μέρους, βγαίνοντας πιο μπροστά. Το άστοχο σουτ του Μανούσου στο 56’ το επιβεβαίωσε, αλλά η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ανέβασε κατευθείαν στροφές και πέτυχε δεύτερο γκολ. Πίεσε ψηλά τον Σιμόν με τον Αϊτόρ να κλέβει, να δίνει στον Βιγιαφάνιες, ο οποίος από τα αριστερά «σέρβιρε» στον Παλάσιος που νίκησε τον Σαράνοφ σημειώνοντας το 0-2.

Στο 72’ ο Γιοβάνοβιτς ολοκλήρωσε και τις πέντε αλλαγές του, αλλά τρία λεπτά αργότερα ο Μπρινιόλι άρχισε να κουτσαίνει εξαιτίας ενός προβλήματος στο ισχίο του, αλλά συνέχισε να αγωνίζεται με εμφανές το πρόβλημά του.

Πάντως οι «πράσινοι» δεν είχαν προβλήματα από τη Λαμία και έφτασαν στη νίκη- πρόκριση με το τελικό 0-2.

Λαμία (Τζανλούκα Φέστα): Σαράνοφ, Σιμόν, Τζανετόπουλος, Λούκας, Μπεχαράνο (86′ Γκέντσογλου), Τζανδάρης, Προβυδάκης, Σαραμαντάς, Τιρόνε (68′ Νούνιες), Ελευθεριάδης (57′ Μπαγκουρά, 86′ Μανουσάκης), Μανούσος (68′ Καραμάνος)

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Βέλεθ (68’ Μαουρίσιο), Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν (72′ Αλεξανδρόπουλος), Γκατσίνοβιτς, Βιγιαφάνιες, Παλάσιος (68′ Σάντσες), Αϊτόρ (62′ Βιτάλ), Ιωαννίδης (62′ Καρλίτος)

Διαιτητής: Μάντεν Ρόμπερτ (Σκωτία)
Βοηθοί: Ρουμ Ντέιβιντ (Σκωτία), Σπενς Κάλουμ (Σκωτία)
4ος Διαιτητής: Τσακαλίδης (Χαλκιδικής)
VAR: Πσκιτ Πάβελ (Πολωνία)
ΑVAR: Νικολαΐδης (Μακεδονίας)