Οι οπαδοί που πήγαιναν στον αγώνα Πορτογαλία-Γκάνα περίμεναν μια πρωταγωνιστική εμφάνιση από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και αυτός το έκανε και με το παραπάνω στο Stadium 974.

Ads

Οι θεατές παρακολούθησαν ζωντανά να γράφεται ιστορία, καθώς ο 37χρονος Ρονάλντο έγινε ο πρώτος που σκόραρε σε πέντε διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα της FIFA και η νίκη με 3-2 επί της Γκάνας έδωσε στην ομάδα του, πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016, το τέλειο ξεκίνημα σε αυτό το τουρνουά.

Η επίτευξη του ρεκόρ και το αποτέλεσμα, ήταν μια ευπρόσδεκτη απόσπαση της προσοχής, από τα θέματα εκτός γηπέδου που έχουν «θολώσει» τη συμμετοχή του Ρονάλντο στο τουρνουά.

Είχε καυτηριάσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον προπονητή Έρικ τεν Χαγκ σε συνέντευξή του στο TalkTV την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια αποχώρησε από τον σύλλογο με «αμοιβαία συμφωνία».

Ads

«Το κεφαλαίο έκλεισε έπειτα από αυτήν την εβδομάδα. Τελείωσε. Τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία».είπε ο Ρονάλντο μετά το παιχνίδι.

«Αυτή ήταν μια όμορφη στιγμή, το πέμπτο μου Παγκόσμιο Κύπελλο, κερδίσαμε, ξεκινήσαμε με τα καλά μας και είναι μια πολύ σημαντική νίκη. Ο πρώτος αγώνας είναι κρίσιμος σε αυτές τις διοργανώσεις.

«Ο πρώτος παίκτης που σκόραρε γκολ σε πέντε Μουντιάλ, αυτό με κάνει πολύ περήφανο».

«Ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών»

Υπήρχε ένας άντρας, από το πλήθος των 42.600 που ήρθαν να δουν το παιχνίδι στη Ντόχα.

Κατεβαίνοντας από το μετρό έξω από το σταθμό Ras Bu Aboud, μια μητέρα, ο γιος και η κόρη φορούσαν μπλουζάκια «Ronaldo 7», με το αγόρι να λέει ότι είναι «το αγαπημένο μου».

Ακριβώς έξω από τα τουρνικέ, υποστηρικτές μαζεύονταν και έβγαζαν φωτογραφίες με κάποιους να τρέχουν και να ξαναδημιουργούσαν τη διάσημη γιορτή του «Siu».

Ο Ρονάλντο επευφημήθηκε εκκωφαντικά, όταν οδήγησε την ομάδα του για προθέρμανση πριν από το παιχνίδι και το όνομά του επιδοκιμάστηκε με το πιο δυνατό χειροκρότημα όταν ανακοινώθηκε η ενδεκάδα της ομάδας της Πορτογαλίας.

Καθώς η ομάδα παρατάχθηκε για τον εθνικό ύμνο, η κάμερα στράφηκε προς τον Ρονάλντο – τον πρώτο ως αρχηγό που στεκόταν στη σύνθεση – και φαινόταν αρκετά συγκινημένος ενώ τραγουδούσε το «A Portuguesa», με δάκρυα να γεμίζουν τα μάτια του.

Ο Κριστιάνο, ο οποίος νωρίτερα είχε χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες για γκολ, είδε τη μεγάλη στιγμή του να έρχεται στο δεύτερο ημίχρονο.

Με τον αμυντικό της Σαουθάμπτον, Μοχάμεντ Σαλίσου να βρίσκεται κοντά, ο Ρονάλντο έπεσε και ο Αμερικανός διαιτητής έδειξε το σημείο το σημείο του πέναλτι.

Ο Ρονάλντο αφού ευστόχησε και σημείωσε το ρεκόρ, έτρεξε προς τη σημαία του κόρνερ για να κάνει το διάσημο πανηγυρισμό του, πηδώντας και στριφογυρίζοντας με το ‘Siuuuu’ να ηχεί γύρω από το στάδιο.

Ο προπονητής της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντο, δήλωσε: «Ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

«Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένα φαινόμενο, ένας θρύλος, όπως πολλοί που έχουν έρθει και έχουν φύγει στο παρελθόν. Σε 50 χρόνια, θα συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτόν.»

Όρθιοι οι θεατές χειροκρότησαν το Ρονάλντο, όταν αντικαταστάθηκε από τον Γκονκάλο Ράμος, με τρία λεπτά να απομένουν για τη λήξη και παρακολούθησε έκπληκτος τον Οσμάν Μπουκάρι από την Γκάνα να σκοράρει για την Γκάνα και να κάνει πανηγυρισμό ίδιο με το δικό του.
Τα ρεκόρ του Ρονάλντο:

Ο Ρονάλντο έγινε ο δεύτερος γηραιότερος παίκτης που σκόραρε σε Παγκόσμιο Κύπελλο (37 ετών, 292 ημερών), πίσω μόνο από τον Ρότζερ Μίλα το 1994 για το Καμερούν (42 ετών, 39 ημέρες).

Αλλά αυτό το ρεκόρ μπορεί κάλλιστα να του διαφεύγει, καθώς θα είναι μόλις 41 έως τη στιγμή που θα διεξαχθεί το επόμενο τουρνουά το 2026.

Ο Ρονάλντο είναι ο τρίτος παίκτης που είναι τόσο ο γηραιότερος όσο και ο νεότερος σκόρερ μιας χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μαζί με τον Κροάτη Ίβιτσα Όλιτς και τον Δανό Michael Laudrup.

Συμπεριλαμβανομένων Παγκοσμίων Κυπέλλων και Ευρώ, ο Ρονάλντο έχει σκοράρει πλέον σε 10 συνεχόμενες μεγάλες διοργανώσεις.

«Ο Ρονάλντο θα είχε έρθει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο έχοντας κατά νου το ρεκόρ (να σκοράρει  δηλαδή σε πέντε τουρνουά), είπε ο πρώην συμπαίκτης του στην Πορτογαλία, Ζοζέ Φόντε, στο BBC Radio 5 Live.

«Τα ρεκόρ τον κυνηγούν και είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετικά περήφανος που θα σκοράρει σε πέντε Μουντιάλ.

«Του αξίζει  μεγάλη τιμή για την προσοχή του στη λεπτομέρεια, τον επαγγελματισμό του και το πώς φροντίζει τον εαυτό του. Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τον ίδιο και για την Πορτογαλία επίσης.”

Ο Πορτογάλος μέσος Ρούμπεν Νέβες πρόσθεσε: «Είναι ο Κριστιάνο, τον ξέρουν όλοι. Είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Έχει πραγματικά κίνητρο, είναι πραγματικά συγκεντρωμένος στην εθνική ομάδα και είμαστε πραγματικά τυχεροί που τον έχουμε μαζί μας γιατί μπορεί ακόμα να μας βοηθήσει πολύ».

Ο Ρονάλντο δεν θα είχε την ευκαιρία να σκοράρει το ιστορικό γκολ του, αν ο διαιτητής αποφάσιζε ότι Σαλισού βρήκε τη μπάλα ή αν παρενέβαινε ο VAR.

Κανένας από τους δύο δεν έσωσε την Γκάνα, αφήνοντας τον προπονητή της Γκάνας Otto Addo να «αηδιάζει» στη συνέχεια.

Είπε στο BeIN Sports: «Ο διαιτητής έδωσε ένα πέναλτι που δεν ήταν πέναλτι, όλοι το είδαν αυτό. Γιατί; Επειδή είναι ο Ρονάλντο ή κάτι τέτοιο;»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα αν το πέναλτι δόθηκε επειδή ο Ρονάλντο είναι σούπερ σταρ, ο Αντό απάντησε: «Ρωτήστε τον διαιτητή. Δεν έχω αποδείξεις αν θα είχε αποφασίσει διαφορετικά για κάποιον άλλο. Υπήρχε μια επαφή παικτών. Δεν ξέρω τι έκαναν, το VAR δεν έδινε σημασία;»

«Ο διαιτητής δεν ήταν υπέρ μας σήμερα».