Η παρουσία (από την περσινή σεζόν) του Κριστιάνο Ρονάλντο στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, έχει γίνει αντικείμενο ποικίλων σχολίων, θετικών και αρνητικών, με αναφορές όχι μόνο στην ποδοσφαιρική πλευρά του θέματος, αλλά και γενικότερα στις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις.

Ads

Μία ακόμη άποψη κατέθεσε  και ο Πορτογάλος συγγραφέας, Ενρίκε Ραπόσο, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για τον συμπατριώτη του, παρουσιάζοντας τον ως τη βασική αιτία που μεγάλη αστέρες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εγκαταλείπουν τη «Γηραιά Ήπειρο» ώστε να αγωνιστούν στα γήπεδα της Άπω Ανατολής.

Συγκεκριμένα, ο έμπειρος Ίβηρας συγγραφέας χαρακτήρισε τον 37χρονο ποδοσφαιριστή ως έναν «χρήσιμο ηλίθιο μια δικτατορίας» ενώ συνδέει την απόφαση του να εισπράξει τα πετροδόλαρα της Αλ Νασρ, ως συμμετοχή στην ανθρωπιστική κρίση.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Ενρίκε Pαπόσο για τον Ρονάλντο:

Ads

«Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον Ρονάλντο, ο οποίος έγινε χρήσιμος ηλίθιος μιας δικτατορίας, μιας από τις χειρότερες στον κόσμο, και άνοιξε την πόρτα σε άλλους παίκτες να είναι επίσης χρήσιμοι ηλίθιοι μιας δικτατορίας που προσπαθεί να νομιμοποιηθεί. Υπάρχει ένας χαρακτήρας εδώ, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που «στεγνώνει» την τοπική εξουσία και κάνει τη Σαουδική Αραβία ένα είδος ευρωπαϊκής δικτατορίας, με ένα συγκεντρωτικό και δικτατορικό κράτος. Σε αντάλλαγμα έδωσε κάποια δικαιώματα στις γυναίκες, και μπορεί να τα αφαιρέσει σε λίγα χρόνια, αν θέλει.

Είναι λίγο λυπηρό να βλέπεις ποδοσφαιριστές που είναι αστέρια, σύμβολα και πρότυπα για τα παιδιά μας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, να μετατρέπονται σε χρήσιμους ηλίθιους μιας δικτατορίας. Έχουμε παίκτες που κερδίζουν 5,6,7, 10 εκατομμύρια ευρώ καθαρά και λαμβάνουν πρόταση 50, 60 ή 70…

Ας δούμε τι γίνεται με την ευρωπαϊκή νεολαία, που βρίσκεται σε μια τρύπα απόγνωσης. Δεν υπάρχουν δουλειές για την εργατική τάξη. Απλά κοιτάξτε την απόγνωση στη Γαλλία, είναι λίγο σουρεαλιστικό να αναλύεις έναν παίκτη που κερδίζει 60 εκατομμύρια μαζί με εκατομμύρια και εκατομμύρια νέους που δεν έχουν διέξοδο».