Ο «ισχυρός άντρας» της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος ανέφερε στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους «παρουσία τρίτου προσώπου», ότι θα έπρεπε να κλείσει η «Θύρα 13», διότι «έχει καταστρέψει» την ομάδα.
Αυτό αποκάλυψε ο κ. Κοντονής το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη για την απόφαση να κλείσει η «Θύρα 13» της Λεωφόρου, μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, εξαιτίας των επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν διεξήχθη ποτέ.
«Σήμερα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός λέει τα ακριβώς αντίθετα» επεσήμανε ο κ. Κοντονής, προσθέτοντας: «Η ανακοίνωσή της με εξέπληξε. Είναι εντελώς εμπρηστική. Η διοίκηση της ΠΑΕ δεν ανέλαβε τις ευθύνες της και επιπλέον απέκρυψε όσα μου είχε πει ο κ. Αλαφούζος, παρουσία τρίτου προσώπου»
Αναφερθείς στις επιθέσεις που υφίσταται ο ίδιος, με αφορμή τις ποινές σε βάρος του Παναθηναϊκού, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι ορισμένοι φίλαθλοι – οπαδοί «εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, ίσως χωρίς – καλά να το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι εξελίσσεται και μία εκστρατεία παραπληροφόρησης που προσλαμβάνει διαστάσεις «απερίγραπτης σπέκουλας».
Ο οπαδός που παρακολουθεί στενά μόνο τα της δικής του ομάδας, είπε ο κ. Κοντονής, μπορεί όντως να μην ξέρει τι γίνεται με τους άλλους συλλόγους. Οι αθλητικογράφοι όμως, σημείωσε, δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν ότι και άλλες ομάδες έχουν τιμωρηθεί και μάλιστα αυστηρά, με γνώμονα φυσικά τη σοβαρότητα όσων έκαναν οπαδοί τους.
Ως παράδειγμα ανέφερε ο υφυπουργός το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε δυο φορές, εφέτος. Ειδικά για τις ρίψεις φωτοβολίδων εκ μέρους οπαδών του «σε ένα άλλο γήπεδο», αυτό της Βέροιας, ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με επιβολή του «κεκλεισμένων των θυρών» για ένα ματς, υπενθύμισε ο κ. Κοντονής. «Και με 40.000 ευρώ πρόστιμο, κατόπιν, από εμένα», πρόσθεσε.
«Πέρσι δεχόμουν επιθέσεις από την πλευρά του Ολυμπιακού»
«Πέρσι, όταν λαμβάναμε μέτρα για την εξυγίανση βαλλόμουν από την πλευρά του Ολυμπιακού και των φίλα προσκείμενων σε αυτόν εφημερίδων» είπε ακόμη ο υφυπουργός, ο οποίος σε άλλη αποστροφή του αναφέρθηκε στους παράγοντες του ποδοσφαίρου και σε ένα φαινόμενο όχι των τελευταίων ετών, αλλά δεκαετιών: «Υπάρχουν κι άλλου τύπου δραστηριότητες πίσω από τις αθλητικές» είπε, μνημονεύοντας παράγοντες τύπου Κοσκωτά.
Μιλώντας αναλυτικά για τα επεισόδια στο γήπεδο της Λεωφόρου, τα οποία προκάλεσαν την τιμωρία του ΠΑΟ, ο κ. Κοντονής παρατήρησε: «Η ζημιά για τον ΠΑΟ έγινε από τα μέσα (…) «Όλο αυτό το κακό δεν έγινε επειδή κάποιος προκάλεσε κάποιον, αλλά επειδή κάποιοι οπαδοί έκαναν ό,τι έκαναν. Σημάδευαν παίκτες με φωτοβολίδες και μάλιστα πέτυχαν έναν».
Στη συνέχεια ο υφυπουργός υπενθύμισε πόσο επικίνδυνη είναι η εκτόξευση φωτοβολίδων, ειδικά σε προς σημεία όπου υπάρχουν άνθρωποι. «Το 1985 μπορεί να μην ήθελε κανείς να σκοτώσει, αλλά η ζωή του Μπλιώνα χάθηκε», σχολίασε.
«Εάν στο μέλλον άλλη ομάδα δεν τιμωρηθεί με τον ίδιο τρόπο, για επεισόδια της ίδιας τάξης, τότε θα έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτυρηθούν» οι οπαδοί του ΠΑΟ, ανέφερε ο κ. Κοντονής. Τώρα όμως δεν έχουν, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αθλητισμού, υφίσταται μεταξύ άλλων και σοβαρό θέμα ειλικρίνειας πολλών παραγόντων, εξ όσων καθορίζουν τις τύχες του ποδοσφαίρου. «Μου κάνει εντύπωση πως όταν συζητάμε με παράγοντες των ομάδων μας λένε, ‘ναι, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βία’ και μετά άλλα λένε και άλλα πράττουν…».
Ο κ. Κοντονής ανέφερε ακόμη:
Πρώτον, ότι η κυβέρνηση «δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η θεσμοθέτηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου αλλά και των Λεσχών Φιλάθλων, οι οποίες θα λειτουργούν «όπως σε όλον τον κόσμο» και όχι με πρακτικές στις οποίες αρέσκονται πολλοί σύνδεσμοι οπαδών, αποτελεί σημαντικό, απτό δείγμα γραφής της κυβερνητικής λογικής για τον αθλητισμό.
«Θέλουμε τους φιλάθλους να συμμετέχουν στη ζωή της ομάδας και όχι σε επεισόδια, όπως δυστυχώς κάνουν κάποιοι εξ αυτών» σημείωσε. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση περιμένει πολλά από τους φιλάθλους που θέλουν, όντως, καλό, υγιές ποδόσφαιρο, αλλά και από παράγοντες, οι οποίοι οφείλουν να κατανοήσουν πως τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν.
Δεύτερον, ότι ο τρόπος απόδοσης δικαιοσύνης εκ μέρους της ΕΠΟ είναι «προσβλητικός και όχι απλώς προβληματικός». «Για αυτό νομοθετήσαμε», ανέφερε.
Τρίτον, ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται η πολιτεία ακόμη και για λάθη διαιτητών. «Είναι παθογένεια να απευθύνεσαι σε κάποιον και να του προσάπτεις ευθύνες που δεν έχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής. «Δεν ορίζει η κυβέρνηση τους διαιτητές», πρόσθεσε. Ανέφερε δε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να εποπτεύει αν εφαρμόζονται νόμοι και κανονισμοί και να παρεμβαίνει για να γίνεται αυτό. Όχι να αποφασίζει εκείνη τι θα γίνει με ένα διαιτητή που δεν είδε ή δεν θέλησε να δει ένα οφ- σάιντ.
Τέταρτον, ότι έχει τεθεί οριστικά και αμετάκλητα τέρμα στην πρακτική δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία παραγράφονταν σωρευμένα χρέη αθλητικών ΑΕ προς το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. «Αυτό έχει ήδη τελειώσει», είπε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >