Η κλήρωση της φάσης των ομίλων του Nations League 2022-2023, ανέδειξε την Βόρεια Ιρλανδία, το Κόσοβο και μία εκ των Κύπρου ή Εσθονίας ως επόμενους αντιπάλους της Εθνικής Ελλάδας στο 2ο όμιλο της 3ης κατηγορίας, με τους αγώνες να διεξάγονται μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2022.

Ads

Κύπρος και Εσθονία, να σημειωθεί, θα δώσουν αγώνα μπαράζ τον ερχόμενο Μάρτιο, με τη νικήτρια να παραμένει στη League C και να καταλαμβάνει μια θέση στον 2ο όμιλο, αυτόν δηλαδή της Εθνικής μας.

Οι εθνικές ομάδες ανά κατηγορία

1η Κατηγορία

Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Ελβετία, Κροατία, Ουαλία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία.

Ads

2η Κατηγορία

Ουκρανία, Σουηδία, Βοσνία, Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σκοτία, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Σερβία, ΕΪΡΕ, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Αρμενία.

3η Κατηγορία

Τουρκία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Βόρ. Ιρλανδία, ΕΛΛΑΔΑ, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Βόρεια Μακεδονία, Λιθουανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Γιβραλτάρ, Νησιά Φερόε.

3η ή 4η Κατηγορία

Καζακστάν ή Μολδαβία
Κύπρος ή Εσθονία

4η Κατηγορία

Λιχτενστάιν, Μάλτα, Λετονία, Σαν Μαρίνο, Ανδόρα.

Η κλήρωση των τεσσάρων κατηγοριών του Nations League

1η Κατηγορία

Α΄όμιλος: Αυστρία, Κροατία, Δανία, Γαλλία
Β΄όμιλος: Τσεχία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ισπανία
Γ΄όμιλος: Ουγγαρία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία
Δ΄όμιλος: Ουαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο

2η κατηγορία

Α΄όμιλος: Αρμενία, Ιρλανδία, Σκωτία, Ουκρανία
Β΄όμιλος: Αλβανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ισλανδία
Γ΄όμιλος: Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Φινλανδία, Βοσνία
Δ΄όμιλος: Σλοβενία, Σερβία, Νορβηγία, Σουηδία

3η Κατηγορία

Α΄όμιλος: Νησιά Φερόε, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Τουρκία,
Β΄όμιλος: Κύπρος ή Εσθονία, Κόσοβο, Ελλάδα, Βόρεια Ιρλανδία
Γ΄όμιλος: Καζακστάν ή Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Σλοβακία
Δ΄όμιλος: Γιβραλτάρ, Γεωργία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία

4η Κατηγορία

Α΄όμιλος: Λίχτενσταϊν, Καζακστάν ή Μολδαβία, Ανδόρα, Λετονία
Β΄όμιλος: Μάλτα, Κύπρος ή Εσθονία, Σαν Μαρίνο

Η φάση των ομίλων της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε έξι αγωνιστικές, η οποίες είναι χωρισμένες σε δύο περιόδους. Οι πρώτες τέσσερις θα διεξαχθούν στο πρώτο μισό του Ιουνίου και οι υπόλοιπες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι αγώνες θα διεξάγονται από Πέμπτη μέχρι Τρίτη, με την Τετάρτη 8 Ιουνίου να προσφέρεται (κατ’ εξαίρεση) για αγώνες της 2ης και 3ης αγωνιστικής. Κάθε ομάδα που θα αγωνίζεται Πέμπτη, θα παίζει ξανά Κυριακή, κάθε ομάδα που αγωνίζεται Παρασκευή, θα παίζει ξανά Δευτέρα και κάθε ομάδα που αγωνίζεται Σάββατο θα παίζει ξανά Τρίτη. Κατά κανόνα, αγώνες του ίδιου ομίλου θα διεξάγονται την ίδια μέρα.

Οι μισές ομάδες ομίλων των τεσσάρων θα αρχίσουν και θα τελειώσουν την πορεία τους με μία ακολουθία εντός-εκτός ή εκτός εντός. Οι άλλες μισές ομάδες θα έχουν είτε στην αρχή είτε στο τέλος δύο σερί εντός ή δύο σερί εκτός έδρας παιχνίδια. Καμία ομάδα δεν μπορεί να δώσει πάνω από δύο σερί εντός ή εκτός έδρας παιχνίδια.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων

  • 2-4 Ιουνίου
  • 5-8 Ιουνίου
  • 8-11 Ιουνίου
  • 12-14 Ιουνίου
  • 22-24 Σεπτεμβρίου
  • 25-27 Σεπτεμβρίου

Το Final Four της διοργάνωσης, με τους τέσσερις νικητές των ομίλων της 1ης κατηγορίας, θα διεξαχθεί μεταξύ 14 και 18 Ιουνίου 2023.

Το τουρνουά όπως συνέβη με τις προηγούμενες δύο εκδόσεις του, συνδέεται με τη μεγάλη διοργάνωση που ακολουθεί ημερολογιακά, εν προκειμένω με το Euro 2024. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δεν έχει καθορίσει ακόμα το φορμάτ (τρόπο διεγαγωγής) των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και συνεπώς είναι αδύνατο να καθοριστεί η διασύνδεση με το Nations League.

Οι ομάδες του Euro 2024 θα είναι 24 και με τους 10 πρωτοπόρους των προκριματικών να μοιάζουν βέβαιο ότι θα βρεθούν στα γήπεδα της Γερμανίας συν τη διοργανώτρια, οπότε μένουν διαθέσιμα 13 “εισιτήρια”. Αν ακολουθηθεί το φορμάτ του προηγούμενου Nations League, τότε τέσσερα από αυτά τα “εισιτήρια” θα παραχωρηθούν στους νικητές κάθε κατηγορίας του Nations League.

Για το Euro 2020, σε κάθε κατηγορία διεξήχθη ένα Final Four με τους νικητές των τεσσάρων ομίλων κάθε κατηγορίας (ή τους επιλαχόντες, αν οι νικητές είχαν εξασφαλίσει “εισιτήριο” μέσω των προκριματικών), με τις Ουγγαρία, Σλοβακία, Σκωτία και Βόρεια Μακεδονία να κερδίζουν θέση στην τελική φάση.

Δεν αποκλείεται πάντως, για το Euro 2024 να προκύψει ένα διαφορετικό φορμάτ, με τις δύο πρώτες ομάδες κάθε προκριματικού ομίλου να κερδίζουν “εισιτήριο” και για τα υπόλοιπα τρία να γίνονται Final Four σε όλες τις κατηγορίες εκτός της 4ης ή οι κάποιοι νικητές ομίλων Nations League να δώσουν μπαράζ μαζί με τους δεύτερους των προκριματικών ομίλων του Euro 2024. Όλα θα ξεκαθαρίσουν σε μερικούς μήνες από τώρα, με νέα ενημέρωση της UEFA.