Το ήθελε περισσότερο και το πήρε. Ο πιο διψασμένος ΠΑΟΚ επικράτησε 2-0 του βαθμολογικά αδιάφορου Ολυμπιακού, έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ζίβκοβιτς και έκανε βήμα για την Ευρώπη.

Ads

Η νίκη επί της ομάδας του Πειραιά είναι διαχρονικά ένα από τα «πρέπει» του δικέφαλου του βορρά, δημιουργεί ενθουσιασμό, υπέρ του εντυπώσεις και στην δεδομένη χρονική στιγμή, βαθμούς σημαντικούς για την εξασφάλιση της εξόδου στην Ευρώπη.

Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της 4ης αγωνιστικής των play-off της Super League

image

Ads

Ο Πάμπλο Γκαρσία επεφύλασσε αρκετές εκπλήξεις, παρατάσσοντας την ομάδα του με 3-4-3. Ο Πασχαλάκης ήταν κάτω από τα δοκάρια, Κρέσπο, Ίνγκασον και Βιεϊρίνια ήταν τα τρία στόπερ.

Μπάμπα και Ροντρίγο είχαν την αριστερή και τη δεξιά πλευρά, ενώ Σβαμπ και Ντόουγκλας τα δύο χαφ, Ζίβκοβιτς, Ελ Καντουρί και Σφιντέρσκι η τριάδα μπροστά.

Με το ίδιο σύστημα και ο Πέδρο Μαρτίνς, αλλά αυτό το περιμέναμε. Ο Σα στο τέρμα, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος και Παπαδόπουλος τα τρία στόπερ, αφού ο Σεμέδο και ο Μπα έμειναν εκτός αποστολής.

Ρέαμπτσιουκ και Ανδρούτσος είχαν την αριστερή και τη δεξιά πλευρά αντιστοίχως, ενώ Εμβιλά και Μπουχαλάκης ήταν τα δύο χαφ, Μασούρας και Μπρούμα τα δύο εξτρέμ και στην κορυφή ο Ελ Αραμπί.

Η αναμέτρηση ήταν ερωτηματικό πριν την έναρξη του. Λίγο η ενδεκάδα που παρέταξε ο Γκαρσία, λίγο το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε βαθμολογικό κίνητρο (και δεν θέλει και πολύ να προσγειωθείς μετά από μια φιέστα) συνετέλεσαν σε αυτήν τη συνθήκη.

Ο ΠΑΟΚ είχε σημαντικό κίνητρο, αλλά μπορεί αυτό το «όπλο» να γυρίσει μπούμπερανγκ, φορτώνοντας με έξτρα πίεση τους γηπεδούχους.

Εν τέλει, οι δύο ομάδες έδειξαν στην εκκίνηση αρκετά προσηλωμένες στον στόχο που είχε η καθεμιά και παρά την τριάδα πίσω (που από μόνη της δεν εξασφαλίζει ασφάλεια στα μετόπισθεν), το ματς ήταν αρκετά ανοιχτό στο πρώτο μισό του α’ μέρους, έχοντας τέμπο και αρκετές καλές φάσεις.

Αφού έπαιξαν αμφότερες αρκετά ψηλά σε αυτό το διάστημα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν υπεραριθμία στα άκρα ώστε να εκμεταλλευτούν τα κενά που δημιουργούσε (αμυντικά) ο σχηματισμός τους. Ο Ελ Αραμπί έπαιξε στο ξεκίνημα αρκετά πιο πίσω, λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο σαν δεκάρι όπως με την ΑΕΚ.

Κάπως έτσι δημιούργησε ρήγματα με βέλη Μασούρα και Μπρούμα ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε τρεις καλές στιγμές στα πρώτα δέκα λεπτά. Ωστόσο, ο Ανδρούτσος δεν εκμεταλλεύτηκε τη σέντρα του Μασούρα στο 6’, ο Μπρούμα στο 10’ το γεγονός ότι βρέθηκε σε θέση βολής και γλίστρησε, ενώ ο Ελ Αραμπί έκανε ακίνδυνη κεφαλιά εντός περιοχής.

Στη συνέχεια μπήκε στην εξίσωση και η επίθεση του ΠΑΟΚ που ζεστάθηκε με το φαλτσαριστό μεν, αλλά άστοχο δε σουτ του Αουγκούστο. Με τη συμπλήρωση είκοσι λεπτών, οι Πειραιώτες είχαν ακόμη μια καλή στιγμή, με τον Μπρούμα να στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι έπειτα από το λάθος του Σβαμπ.

Το δεύτερο μισό του α’ μέρους είχε λιγότερες φάσεις, χειρότερο ρυθμό και τον ΠΑΟΚ να είναι ανώτερος, έχοντας μέσα σε ένα δίλεπτο δύο πολύ καλές στιγμές μέσω των οποίων θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα της αναμέτρησης.

Ωστόσο, ο Ζίβκοβιτς είδε τον Σα να κάνει εξαιρετική επέμβαση στο 32’ στο σουτ του. Λίγο μετά, η άμυνα του Ολυμπιακού αδράνησε, ενώ το σουτ του Βιεϊρίνια δεν είχε τύχη αφού ήταν εκτός ισορροπίας.

Όλα τα λεφτά όχι μόνο στο δεύτερο μέρος, αλλά συνολικά στο παιχνίδι ήταν το πρώτο τέταρτο του β’ ημιχρόνου, όπως και ο σούπερ Ζίβκοβιτς. Ένα ξέσπασμα διάρκειας μικρότερης ενός τετάρτου ήταν αρκετό για να ντύσει στα ασπρόμαυρα το παιχνίδι.

Όπως συνέβη και στο ματς της κανονικής διάρκειας στην Τούμπα έτσι και τώρα ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το β’ μέρος με γκολ από τα αποδυτήρια. Στο 49′ ο Ζίφκοβιτς εκμεταλλεύτηκε το κακό διώξιμο του Αβραάμ και νίκησε τον Σα για το 1-0.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έδειχνε να μην πατάει καλά στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ είχε μπει με περισσότερη ενέργεια και έβγαζε αρκετή πίεση προς τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Οι γηπεδούχοι σταμάτησαν τις επελάσεις του Ρέαμπτσιουκ, ενώ ούτε ο Ανδρούτσος πήρε μπάλες.

Στο 60′ ο Μαρτίνς θέλησε κάτι να αλλάξει στο παιχνίδι των Πειραιωτών, αλλά αυτό το έκανε μόνο στα πρόσωπα. Έβαλε Φορτούνη και Καμαρά αντί των Αβραάμ, Μπρούμα και τράβηξε στην άμυνα τον Εμβιλά συνεχίζοντας να παίζει με τριάδα στα μετόπισθεν.

Μία εσωτερική αλλαγή που κόστισε στον Ολυμπιακό, διότι ο Γάλλος ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του. Στο 63΄κανείς στη μεσαία γραμμή δεν μπόρεσε να μαρκάρει τον Ελ Καντουρί που πέρασε ωραία μπαλιά για τον Ζίφκοβιτς, ο οποίος πέρασε και τον Σα και με πλασέ σε κενή εστία έκανε το 2-0.

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που είχε βγει στο γήπεδο με όρεξη και διάθεση για να κυνηγήσει τη νίκη. Πίεζε σε όλους τους χώρους και δεν επέτρεπε στους παίκτες του Ολυμπιακού να έχουν την εύκολη πάσα.

Ο Μαρτίνς από ‘κει και πέρα αναζητούσε λύση και στο 71’ έβαλε τον Βαλμπουενά αντί του Ρέαμπτσιουκ. Μετά από αυτή την αλλαγή μετέτρεψε το σύστημα του σε 4-2-3-1 με τον Γάλλο αριστερά, τον Μασούρα δεξιά και τον Φορτούνη πίσω από τον Ελ Αραμπί, ενώ ο Εμβιλά έπαιζε στόπερ μαζί με τον Σωκράτη.

Στο 79′ ο Πορτογάλος προπονητής έβαλε τον Κάιπερς αντί του Μασούρα και άλλαξε ξανά το σύστημα σε 4-4-2. Ο Γκαρσία από την πλευρά του βλέποντας όλες αυτές τις κινήσεις “φόρτωσε” τη μεσαία του γραμμή, αφού εκεί ο Ολυμπιακός είχε αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές.

Ο Ουρουγουανός προπονητής διαχειρίστηκε το ματς με στόχο να μην κινδυνεύσει και το κατάφερε. Κράτησε το μηδέν και νίκησε τον Ολυμπιακό υποχρεώνοντας τον στη δεύτερη φετινή του ήττα στο πρωτάθλημα.

ΠΑΟΚ (Πάμπλο Γκαρσία): Πασχαλάκης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (83’ Βαρέλα), Ροντρίγο, Μπάμπα, Σβαμπ (83’ Τσιγγάρας), Ντόουγκλας, Ζίβκοβιτς (71’ Τζόλης), Ελ Καντουρί (66’ Ουάρντα), Σφιντέρσκι (71’ Κρμέντσικ)

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος (60’ Καμαρά), Ανδρούτσος, Ρέαμπτσιουκ (71’ Βαλμπουενά), Μπουχαλάκης, Εμβιλά, Μπρούμα (60’ Φορτούνης), Μασούρας (79’ Κάιπερς), Ελ Αραμπί.

Διαιτητής: Στάβρεφ Αλεξάνταρ (Βόρεια Μακεδονία) 
Βοηθοί: Κονσταντίνοφ Ντέγιαν, Πετρέσκι Γκότσε (Βόρεια Μακεδονία)
4ος Διαιτητής: Διαμαντόπουλος Αριστοτέλης (Αρκαδίας)
VAR: Μάνσοτ Τζερόεν (Ολλανδία)
AVAR: Μπουξμπάουμ Ράινχαρντ (Αν. Αττικής)