Το σουνιτικό μοναρχικό καθεστώς του Μπαχρέιν, στα πλαίσια της ολοένα διογκούμενης καταστολής εναντίον των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, απέβαλε αθλητές και προπονητές από τις ομάδες τους, αλλά και διαιτητές από τα πρωταθλήματα, με τον αριθμό των διωκομένων να φτάνει τους 150.

Ads

Οι συγκρούσεις στο Μπαχρέιν μεταξύ της σουνιτικής ηγεσίας και της σιιτικής αντιπολίτευσης που ζητά την μετατροπή του συστήματος σε συνταγματική μοναρχία οξύνονται, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας του Κόλπου να απλώσει το “μακρύ χέρι” της καταστολής και στο χώρο του αθλητισμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα συγκροτήθηκε μια επιτροπή ώστε να μελετήσει μέσα από φωτογραφίες και άλλα στοιχεία το ρόλο που έπαιξαν αθλητές στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από τις 14 του Φλεβάρη.

Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Μπαχρέιν και, όπως και ο ίδιος δήλωσε, τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν μέρος μιας ευρείας έρευνας που αφορούσε όλους τους αθλητικούς συλλόγους της χώρας.

Ads

Την αποκάλυψη για τις διώξεις έκανε κάποιος εκπρόσωπος από το χώρο του αθλητισμού, ανώνυμα, καθώς δεν επιτρεπόταν να μιλήσει στα ΜΜΕ.

Υποστήριξε πως 150 αθλητές, προπονητές και διαιτητές τιμωρήθηκαν με ποινή αποκλεισμού απ’ τη δουλειά τους. Επεσήμανε πως κανένας από αυτούς δεν έχει συμμετάσχει σε αποστολή της χώρας στους Ολυμπιακούς αγώνες και πως οι περισσότεροι προέρχονταν από τοπικές ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και χάντμπολ.

Στους ποδοσφαιριστές μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις από την εθνική ομάδα του Μπαχρέιν, όλοι τους σιίτες.

Απομένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της διεθνούς αθλητικής κοινότητας στις πρακτικές αυτές της κυβέρνησης του Μπαχρέιν, που είναι δεδομένο πως δεν θα περιοριστούν εδώ καθώς οι παρακολουθήσεις συνεχίζονται και η καταστολή βρίσκει όλο και περισσότερες μορφές και εφαρμογές.

Πηγή: Sport24.gr