Συνέχεια στις δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις για απόπειρα δωροδοκία παικτών της Σοβιετικής Ένωσης, πριν τον τελικό του Eurobasket 1987, έδωσε ο Χέινο Έντεν, μέλος της τότε ομάδας της ΕΣΣΔ, με δηλώσεις του στην εσθονική ιστοσελίδα sport.postimees.ee .

Ads

Ο Εσθονός Χέινο Έντεν, τότε μέλος της εθνικής ομάδας της ΕΣΣΔ, αναφέρει ότι δύο Έλληνες του προσέφεραν χρήματα για να χάσουν τον τελικό με την εθνική μας ομάδα, ενώ είδε και τον προπονητή της ΕΣΣΔ, Αλεξάντερ Γκομέλσκι να κάθεται μαζί με τον Κώστα Πολίτη στην ταράτσα του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε: «Είχαμε μία μέρα κενό ανάμεσα στους αγώνες. Στα ρεπό πηγαίναμε στην πόλη. Πριν από τον τελικό, επισκέφθηκα μαζί με τον Σεργκέι Ταρακάνοφ ένα κατάστημα με σουβενίρ στην Αθήνα. Δύο μεσήλικες μας πλησίασαν ευγενικά και ο ένας ήρθε κα μας μίλησε. Μου είπαν να χάσουμε τον τελικό, δεν θυμάμαι το ποσό που μας πρόσφεραν, ίσως πέντε χιλιάδες, ίσως δέκα χιλιάδες δολάρια, Μιλάμε για ένα μεγάλο ποσό εκείνη την εποχή. Τους είπαμε πως ήρθαμε εδώ για να κατακτήσουμε το τουρνουά και τους χαιρετήσαμε»

Επίσης, τόνισε: «Κάποιους μήνες αργότερα, ο Γκομέλσκι φώναξε σε γεμάτη αίθουσα γιατί δεν του είπα να μπω στον τελικό. Πως μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο στη διάρκεια ενός αγώνα; Ο Γκαράστας (σύμβουλος της ομάδας) είπε επίσης ότι στη συνάντηση πριν από τον τελικό, η πόρτα της αίθουσας χτύπησε και κάλεσαν τον Γκομέλσκι, που δεν γύρισε ποτέ. Δεν το θυμάμαι ακριβώς αυτό το περιστατικό. Όμως γνώριζα πως στην ταράτσα του ξενοδοχείου που μέναμε υπήρχε μια πισίνα. Δεν πηγαίναμε εκεί, αλλά αποφάσισα να πάω μια μέρα. Εκεί τότε βρισκόταν ο Γκομέλσκι και ο προπονητής της Ελλάδας, ο Κώστας Πολίτης. Ένιωσα άβολα και έφυγα. Αυτό έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα, όχι την παραμονή του τελικού. Γιατί όμως να συναντηθούν μόνοι τους εκεί, ενώ μπορούσαν να μιλήσουν λόμπι του ξενοδοχείου; Ο Γκαράστας ήταν σίγουρος πως ο τελικός θα δινόταν, ήξερε περισσότερα. Είναι πιθανό το σενάριο να είχε γραφτεί. Πολλές καταστάσεις μου είχαν δημιουργήσει αμφιβολίες».

Ads

image

Πριν τον Χέινο Έντεν, ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας πριν από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1987 ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σοβιετική Ένωση.

Ο βετεράνος Λιθουανός γκαρντ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που έκαναν το υπερατλαντικό ταξίδι για να παίξουν στο ΝΒΑ και μέλος του Basketball Hall of Fame της FIBA παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό SkyHook όπου ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων για τον τελικό του 1987, εκεί όπου η Ελλάδα επικράτησε της Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης.

«Μερικοί Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανείς δεν το δέχτηκε, αλλά μόνο η πρότασή τους δημιούργησε αμφιβολίες στην ομάδα μας. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν μεταξύ μας, εξαιτίας της κακής μας επικοινωνίας. Αν ο προπονητής (σ.σ αναφέρεται στον αείμνηστο Αλεξάντερ Γκομέλσκι, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια προπονητής της εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης) είχε οργανώσει ένα μίτινγκ και είχε ρωτήσει τη γνώμη μας για μια τέτοια προσφορά, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες, είμαι σίγουρος. Αντί αυτού, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρτσουλιόνις, o οποίος ήταν ο πρώτος μπασκεμπολίστας από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ο οποίος αγωνίστηκε – και μάλιστα, με επιτυχία – στο NBA, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να διευκρινίσει αν έχει ο ίδιος γνώση για όσα λέει, ή αν επρόκειτο για μία φήμη που άκουσε εκείνη την εποχή.