Καλή ήταν η εικόνα που άφησε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο φιλικό του επί αυστριακού εδάφους, παρά την ήττα του με 1-0 από την Γουέστ Χαμ. Ένα ωραίο σουτ του Γερμανού Τόμας Χιτσλσπέργκερ στο 41’ έκρινε ένα παιχνίδι στο οποίο οι «πράσινοι» δεν έδειξαν χειρότεροι των αντιπάλων τους, είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν είχαν όμως πολλούς τρόπους για να διασπάσουν την άμυνα των Λονδρέζων. Χρόνο σε διεθνείς (Σπυρόπουλος, Σεϊταρίδης, Νίνης, Βύντρα) έδωσε για πρώτη φορά ο Νιόπλιας που επέμεινε και απόψε στο 4-2-3-1.

Ads

Βροχή και επιμονή Νιόπλια στο 4-2-3-1

Η διεξαγωγή του αποψινού φιλικού στο Κιτσμπουέλ απειλήθηκε από την δυνατή βροχή που έπεφτε πριν το ματς αλλά και σε όλη την διάρκεια του, τελικά όμως ο αγωνιστικός χώρος άντεξε. Οι παίκτες των δύο ομάδων πρόσεξαν μάλιστα και τα μαρκαρίσματα τους (πέρα από μια περίπτωση με ένα δυνατό φάουλ του Νομπλ στον Λέτο στο πρώτο ημίχρονο) και έτσι δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα με την σωματική τους ακεραιότητα.

Ο Νιόπλιας επέμεινε και απόψε σε ένα 4-2-3-1 το οποίο τηρήθηκε ευλαβικά σε όλη την διάρκεια του ματς και παρά τις πολλές αλλαγές του δευτέρου ημιχρόνου. Αυτήν την φορά βασικοί ξεκίνησαν στα αριστερά ο Σπυρόπουλος και στην κορυφή της επίθεσης ο Ρουκάβινα ενώ οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν από αυτούς που είχαν παίξει και εναντίον της Βόλφσμπουργκ. Σε ότι έχει να κάνει με τον πρώτο, φαινόταν πως βρίσκεται πίσω σε βαθμό ετοιμότητας, ενώ ο Κροάτης απέτυχε να κάνει ότι και εναντίον των Γερμανών, να αναστατώσει δηλαδή το αντίπαλο κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

Ads

Καλά και κακά νέα

Συνολικά, η εικόνα του Παναθηναϊκού ήταν ικανοποιητική ως ένα βαθμό. Οι παίκτες του Νιόπλια έδειξαν ξανά πως δεν έχουν πρόβλημα αφομοίωσης του 4-2-3-1 που αποτελεί άλλωστε ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα παγκοσμίως στις μέρες μας. Η ανάπτυξη γινόταν με την μπάλα χαμηλά, έλειψε όμως το κάθετο παίξιμο. Ο Κλέιτον δεν ανταπεξήλθε στο πρώτο μέρος και ο Νίνης που ήταν σαφώς καλύτερος στην επανάληψη δεν μπόρεσε να βρει πολλούς χώρους και πολλές φορές αναγκάστηκε να γυρίσει αρκετά πίσω για να πάρει μπάλα.

Σε ατομικό επίπεδο, καλά τα πήγε ξανά το δίδυμο των Μελίσση, Σαριέγκι. Γκάμπριελ και Λέτο ήταν δραστήριοι αλλά δεν είχαν ουσία στο παιχνίδι τους, ενώ Μαρίνος και Σιμάο πρόσφεραν αρκετό τρέξιμο, αλλά είχαν και προβλήματα με την τριάδα των Νομπλ, Πάρκερ και Χιτσλσπέργκερ. Ο τελευταίος πέτυχε και το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο όπλο του, δηλαδή το καλό του σουτ εκτός περιοχής. Σκόραρε στο 41’ μετά από μια μίνι-κομπίνα σε φάουλ εκτός περιοχής , σε μια από τις ελάχιστες φάσεις που δημιούργησαν οι Άγγλοι σε όλο το ματς.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ελαφρώς πιο επιθετικός και -αν μη τι άλλο- ήταν η ομάδα που κράτησε την μπάλα στην κατοχή της για πολύ περισσότερη ώρα. Αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο στο δεύτερο ημίχρονο, με την είσοδο των Νίνη, Δημούτσου και Βύντρα που έδειξαν σε καλή κατάσταση. Φάσεις δημιουργήθηκαν ελάχιστες και κυρίως προήλθαν από κάποιες ενέργειες και σουτ του Νίνη. Ο Πετρόπουλος φάνηκε ελάχιστα, όπως και ο Μαυρίας στον οποίο ο Νιόπλιας εμπιστεύθηκε ξανά, βάζοντας τον στο αριστερό άκρο της μεσαία γραμμής για ένα περίπου 20λεπτο στο δεύτερο μέρος.

Ο έλεγχος του Ντα Κόστα…

Η παρουσία του Μανουέλ Ντα Κόστα ήταν φυσικό πως θα κέντριζε το ενδιαφέρον αφού είναι γνωστό πως ο παίκτης βρίσκεται στην μεταγραφική λίστα του «τριφυλλιού». Ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός έπαιξε για 73 λεπτά και είναι αλήθεια πως άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, αντιμετωπίζοντας τους επιθετικούς του Παναθηναϊκού. Είχε γρήγορες αντιδράσεις, ήταν καλός στον «αέρα» και όσο επέτρεψε να φανεί ο βρεγμένος αγωνιστικός χώρος, η τεχνική του δεν τον πρόδωσε. Καλύτερη στιγμή του στο ματς ήταν ένα ωραίο τάκλιν στο 26’, σε μια «κάθετη» που προσπάθησε να περάσει στον Ρουκάβινα ο Κλέιτον.

Παναθηναϊκός: Καρνέζης (46′ Γκαλίνοβιτς), Μπιάρσμιρ (46′ Σεϊταρίδης), Σπυρόπουλος (61′ Βύντρα), Σαριέγκι, Μελίσσης, Σιμάο, Μαρίνος, Κλέιτον (46′ Νίνης), Γκάμπριελ (46′ Δημούτσος), Λέτο (68′ Μαυρίας), Ρουκάβινα (61′ Πετρόπουλος).

Γουέστ Χαμ:
Στεχ (46΄ Κούρουτς), Τόμκινς (73΄ Φράι), Ντα Κόστα (73΄ Σπένσε), Γκάμπιντον (46΄ Κόβατς), Ιλούνγκα (61΄ Νταπρέλα), Πάρκερ (46΄ Ντάιερ), Χίτζλσπεργκερ (46΄ Ντιαμάντι), Νόμπλε (73΄ Μοντάνο), Φομπέρ (61΄ Σιρς), Κόουλ (61΄ Μακ Κάρθι), Μπόα Μόρτε (46΄ Στανίσλας).

Πηγή: Sportdog.gr