Νέα στοιχεία που αφορούν στην «υπόθεση Oikos» κι έχουν… άρωμα Ελλάδας, είδαν  το φως της δημοσιότητας, στο σχετικό δημοσίευμα που αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα «El Confidencial».

Ads

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα, την ημέρα της επιχείρησης που κατέληξε στην σύλληψη του Ραούλ Μπράβο και του Κάρλος Αράντα, ο πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, του Ολυμπιακού, του Αρη και της Βέροιας, είχε ειδοποιηθεί πως οι Αρχές τον… πλησιάζουν και επιχείρησε να απαλλαγεί από μετρητά, για τα οποία προφανώς δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευση τους.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, στο σπίτι του Μπράβο, ειδικοί πράκτορες διαπίστωσαν πως ένας νεαρός έφυγε από την πολυκατοικία. Εκείνη την στιγμή, δεν είχαν στοιχεία εις βάρος του και κατά συνέπεια, δεν τον εμπόδισαν. Κατά την έφοδο στο σπίτι, βρέθηκε μία άδεια οδήγησης με τα στοιχεία Dimitrios Sioungaris (σ.σ. Δημήτριος Σιούγγαρης).

Οι Αρχές δεν μπορούσαν να εξακριβώσουν εάν είναι πλαστή, όμως η φωτογραφία ήταν του άνδρα που είχε φύγει λίγο νωρίτερα από το κτήριο. Μέσω της έρευνας που ακολούθησε, οι Αρχές εντόπισαν τον άγνωστο άνδρα σε κοντινό ξενοδοχείο και μετά από έρευνα στο δωμάτιο του, βρήκαν μία τσάντα που περιείχε 54.400 ευρώ σε μετρητά.

Ads

Σύμφωνα με το «El periodico» αυτά ήταν τα χρήματα που είχε ζητήσει ο Ραούλ Μπράβο για να πληρώσει τους παίκτες που είχαν «επιλεγεί» για να στήσουν την αναμέτρηση της Βαγιαδολίδ με τη Βαλένθια για την La Liga. «Είχαν ξεμείνει από χρήματα και ο Μπράβο περίμενε την άφιξη στη Μαδρίτη του Έλληνα, ο οποίος είχε σταλεί από τον συνεργάτη του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στον Έλληνα προορίζονταν για να πληρωθεί μια δόση σε ποδοσφαιριστές της Βαγιαδολίδ, οι οποίοι “πουλήθηκαν” για ποσά 100.000-200.00 ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται, επίσης, και ο… τίτλος που είχε αποδώσει στον εαυτό του ο Μπράβο: ήταν ο «βασιλιάς της λάσπης»! Κι όπως τονίζεται, χαρακτηριζόταν έτσι, για να δείξει τη… βρωμιά από τις μπίζνες που έκανε!

Ο ύποπτος, αποδείχθηκε ότι ήταν πολίτης με ελληνικό διαβατήριο που είχε φθάσει στη Μαδρίτη 24 ώρες νωρίτερα και είχε ένα εισιτήριο για να φύγει την ίδια ημέρα. Είπε ότι ήταν άνεργος και είχε μετακομίσει στην πρωτεύουσα της Ισπανίας για να επισκεφθεί τον Μπράβο, με τον οποίο φέρεται να διατηρούσε φιλική σχέση.

Οι πράκτορες του ζήτησαν την άδεια να ελέγξουν το δωμάτιό του και ο άνδρας δέχθηκε. Βρήκαν ένα μαύρο σακίδιο που περιείχε μια πλαστική τσάντα με το προαναφερθέν χρηματικό ποσό. Αμέσως, ομολόγησε πως είχε πάρει την τσάντα από το σπίτι του Μπράβο, αφού η σύζυγός του κάλεσε για να προειδοποιήσει ότι ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση του. Ωστόσο, ο Έλληνας είπε ότι είχε πάρει την τσάντα χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο της, ενώ σε ερωτήσεις των πρακτόρων, δήλωσε ότι ποτέ δεν είχε παίξει ποδόσφαιρο, ούτε είχε συμμετάσχει σε στοιχηματισμό.

Οι ειδικοί του τμήματος ελέγχου τυχερών παιχνιδιών της μονάδας ειδικευμένης και βίαιης εγκληματικότητας (UDEV) της αστυνομίας δεν τον πιστεύουν και θεωρούν πως είναι ύποπτος ως μεταφορέας του δικτύου των Μπράβο και Αράντα, μέσω του οποίου στοιχηματίζονται χρηματικά ποσά στις ασιατικές αγορές.

Σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές, αυτός είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που χρησιμοποιούν οι εγκληματικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να νομιμοποιήσουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, όπως το εμπόριο ναρκωτικών.

Οι Αρχές που ερευνούν την υπόθεση, εκτιμούν πως ο Μπράβο «μυήθηκε» κατά την περίοδο που αγωνίσθηκε στην Ελλάδα, εξ’ ου και ονόμασαν την επιχείρηση «Oikos» που σημαίνει σπίτι στην ελληνική γλώσσα. Όπως είναι γνωστό, ο Μπράβο ολοκλήρωσε την καριέρα του με την φανέλα της Βέροιας, πόλη από την οποία φέρεται να κατάγεται ο Dimitrios Sioungaris (Δημήτριος Σιούγγαρης).

Τη Δευτέρα η εφημερίδα «El Pais» ανέφερε ότι η έρευνα των ισπανικών αρχών που έφεραν εις πέρας την «Επιχείρηση Οίκος» έδειξε ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από το 2016, όταν δηλαδή ο Ραούλ Μπράβο έπαιζε ακόμα ποδόσφαιρο στην Ελλάδα με τις φανέλες της Βέροιας και του Άρη.

Παράλληλα, η εφημερίδα «ABC» αναφέρει ότι ο ισπανός αμυντικός μαζί με τον Κάρλος Αράντα ήταν οι εγκέφαλοι του κυκλώματος ενώ ρεις εν ενεργεία ποδοσφαιριστές της Primera Division (ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ Ινίγο Λόπεθ, ο Κάρλος Καμπαγιέρο και ο Σάμουελ Σάιθ) λειτουργούσαν ως μεσάζοντες αναζητώντας παίκτες οι οποίοι θα ήταν πρόθυμοι να στήσουν παιχνίδια των ομάδων τους λαμβάνοντας φυσικά ένα σημαντικό οικονομικό αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, μάλιστα, ότι το κύκλωμα που έστηνε παιχνίδια λειτουργούσε ως εγκληματική οργάνωση με τους επικεφαλής και ένα δίκτυο με ξεκάθαρη ιεραρχία.