Οι παίκτριες της εθνικής ομάδας μπάσκετ γυναικών της Ιρλανδίας αρνήθηκαν να δώσουν το χέρι στις αντίστοιχες του Ισραήλ, πριν από τον προκριματικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για το Ευρωμπάσκετ του 2025.

Ads

Οι παίκτριες της Ιρλανδίας παρατάχθηκαν επίσης για την ανάκρουση του ύμνου τους δίπλα στον πάγκο της ομάδας και όχι στο κέντρο του γηπέδου πριν από τον αγώνα, τον οποίο το Ισραήλ κέρδισε με 87-57.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της Ισραηλινής παίκτριας Don Saar, ότι η ομάδα της Ιρλανδίας είναι «αρκετά αντισημιτική», με την ομοσπονδία της χώρας να απαντά πως πρόκειται για «εμπρηστική και ανακριβή» δήλωση.

«Είναι γνωστό ότι είναι αρκετά αντισημίτες και δεν είναι μυστικό, και ίσως γι’ αυτό αναμένεται ένα δυνατό παιχνίδι. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από αυτές και να κερδίσουμε. Το συζητάμε μεταξύ μας. Ξέρουμε ότι δεν μας αγαπούν και θα τα αφήνουμε όλα στο γήπεδο πάντα και ειδικά σε αυτό το παιχνίδι», ανέφερε επίσης.

Ads

Επιπλέον, κατά την προετοιμασία για τον αγώνα η προπονήτρια του Ισραήλ Sharon Drucker δήλωσε ότι η Ιρλανδία «δεν σέβεται» αυτό που συμβολίζει το παιχνίδι, αφού οι Ιρλανδές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το αν θα έπαιζαν.

https://www.youtube.com/watch?v=9l51It0f0R4

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της ομοσπονδίας της Ιρλανδίας, John Feehan, δήλωσε ότι η ομάδα θα αντιμετώπιζε βαριά πρόστιμα και αποβολή από τη διοργάνωση αν μποϊκοτάριζε τους αγώνες με το Ισραήλ, προσθέτοντας πως «θα κατέστρεφε το διεθνές γυναικείο μας παιχνίδι για τα επόμενα 10 χρόνια».

Η ομάδα της Ιρλανδίας αντιμετώπιζε πιέσεις να μποϊκοτάρει τη διοργάνωση, εξαιτίας των όσων διαδραματίζονται στη Γάζα.

Στις 25 Ιανουαρίου, η Ομοσπονδία εξέφρασε «έντονες ανησυχίες» στη FIBA όσον αφορά τους αγώνες με το Ισραήλ, βάζοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν.

«Είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Γάζα και είμαστε εξαιρετικά συμπονετικοί για την τρομερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι”», δήλωσε η Basketball Ireland, ωστόσο τελικά κατέβηκε στον αγώνα, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε βαριές κυρώσεις.