Με την ολοκλήρωση της 6ης αγωνιστικής των play-off και της 5ης των play-out, παραμένουν ακόμη τα ερωτηματικά αναφορικά με τις ομάδες που θα πάρουν τα τρία Ευρωπαϊκά εισιτήρια που εκκρεμούν.

Ads

Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια ομάδα θα υποβιβαστεί απ’ ευθείας στην δεύτερη επαγγελματική κατηγορία και εκείνη που θα καταταγεί προτελευταία, οπότε θα δώσει αγώνα μπαράζ με την δεύτερη της Super League 2 για την παραμονή.

Τα play-off της Super League ετοιμάζονται ήδη για την 7η αγωνιστική και το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο όσον αφορά τα “εισιτήρια” του Europa Conference League.

Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής μαθηματικά, ο Αστέρας μοιάζει απίθανο να αποφύγει την τελευταία θέση, όμως Άρης, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων για τις 2+1 (θα εξαρτηθεί κι από το κύπελλο) θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη τη νέα σεζόν.

Ads

Οι 4 ομάδες βρίσκονται σχετικά κοντά, μέσα σε ένα πλαίσιο 7 βαθμών και όπως είναι φυσικό οι ισοβαθμίες αναμένεται να είναι ένα θέμα μέχρι το τέλος. Ήδη υφίσταται μία στη 2η θέση, με Άρη και ΠΑΟΚ να έχουν από 58 βαθμούς, αλλά τους “κίτρινους” να είναι από πάνω, παρότι ηττήθηκαν στο μεταξύ τους ντέρμπι των play-off. Το γιατί θα αναλύσουμε παρακάτω.

Τα κριτήρια ισοβαθμίας

Όπως ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή με την έναρξη των play-off και των play-out, σε περίπτωση που προκύψει ισοβαθμία δεν μετρούν τα επιπλέον παιχνίδια, αλλά το σύνολο κανονικής σεζόν και εξτρά διαδικασίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν 3 κριτήρια που διαχωρίζουν τις ομάδες σε περίπτωση ισοβαθμίας:

  • Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του πρωταθλήματος (κατά την κανονική περίοδο και τα play-off/play-out αθροιστικά).
  • Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του πρωταθλήματος (κατά την κανονική περίοδο και τα play-off/play-out αθροιστικά).
  • Τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

Σε σχέση με τις ενδιαφερόμενες ομάδες, μόνο ένα ζευγάρι έχει “κλείσει” τα παιχνίδια του. Η ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό δίνει προβάδισμα στους “πράσινους” σε περίπτωση ισοβαθμίας, αφού έχουν 2 νίκες και μία ήττα, πλην του 0-0 στην Τούμπα.

Όλα τα υπόλοιπα ζευγάρια θα περιμένουν να δώσουν τον αγώνα που απομένει για να δουν πού ευνοούνται και που υπολείπονται.

Στην ήδη υπάρχουσα ισοβαθμία Άρη και ΠΑΟΚ, επικρατεί ισορροπία τόσο στους βαθμούς στα μεταξύ τους, όσο και στα γκολ, με συνέπεια να εμπίπτει στο 3ο κριτήριο, που αφορά την καλύτερη θέση στην κανονική διάρκεια, που ευνοεί τον Άρη.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ακόμα ο αγώνας της Τούμπας στις 9 Μαΐου που θα αναδείξει οριστικά νικητή στην ισοβαθμία, όπως θα συμβεί και με τα υπόλοιπα παιχνίδια που εκκρεμούν στις τελευταίες 4 αγωνιστικές της σεζόν.

Στην 6η αγωνιστική που διεξήχθη χθες, τα αξιοσημείωτα ήταν:

  • Το μέγα λάθος του διαιτητή στο ματς της Τούμπας, που στέρησε από τον Παναθηναϊκό μία πιθανή νίκη.
  • Η αγωνιστικότητα και η αξιοπρεπέστατη αντιμετώπιση των αγώνων από τον Αστέρα Τρίπολης, παρότι δεν έχει βαθμολογικό κίνητρο.
  • Η εκ νέου επιβεβαίωση της διαφοράς επιπέδου του Ολυμπιακού από τις άλλες ομάδες.

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής των play-off

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-0

Αστέρας Τρίπολης-Άρης 1-1
(81΄ αυτ. Ροζ – 74΄Μαντσίνι)

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0
(50′, 90+2 Μπρούμα)

Η βαθμολογία

image

Το πρόγραμμα της επόμενης 7ης αγωνιστικής

image

Play-out

Η αγωνία κορυφώνεται δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του μίνι πρωταθλήματος παραμονής-υποβιβασμού, με την ΑΕΛ να βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση.

Η ομάδα της Λάρισας γνώρισε την ήττα εντός έδρας από τον ΟΦΗ και πιθανότατα αυτό να ήταν και το παιχνίδι που την καταδίκασε και την οδηγεί απ’ ευθείας στην Super League 2.
Αυτό που ελπίζει πλέον είναι να κάνει δύο νίκες στα ματς που απομένουν (δύσκολο), για να αποφύγει την τελευταία θέση και να έχει την ευκαιρία του μπαράζ.

Ο Παναιτωλικός με την μεγάλη νίκη του στα Γιάννινα μάλλον αποφεύγει τον απ’ ευθείας υποβιβασμό και αν νικήσει τον Ατρόμητο στο Αγρίνιο, θα παίξει την αποφυγή της προτελευταίας θέσης (μπαράζ) την τελευταία αγωνιστική στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, που και αυτός έχει ακριβώς τον ίδιο στόχο.

Οι Κρητικοί με τη νίκη τους στη Λάρισα έχουν την τύχη στα χέρια τους, ωστόσο ακόμη δεν έχουν ξεμπλέξει οριστικά.

Λαμία και Ατρόμητος δεν έχουν σωθεί μαθηματικά, θέλουν αναλόγως βαθμό ή βαθμούς, ενώ ο Απόλλων που σήμερα παίζει στη Ριζούπολη με τον Βόλο, αν νικήσει εξασφαλίζει την παραμονή οριστικά.

Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής των play-out

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός 0-1
(20΄Μπαρμπόσα)

ΑΕΛ-ΟΦΗ 0-1
(33΄Ντε Γκούζμαν)

Ατρόμητος-Λαμία 0-0

Η βαθμολογία

image

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών (2) που απομένουν

6η αγωνιστική 8 Μαΐου 2021 (19:30)

  • ΠΑΣ Γιάννινα-Απόλλων Σμύρνης
  • Βόλος-ΑΕΛ
  • Παναιτωλικός-Ατρόμητος
  • Λαμία-ΟΦΗ

7η αγωνιστική Σάββατο 15 Μαΐου 2021 (19:30)

  • ΟΦΗ-Παναιτωλικός
  • ΑΕΛ-ΠΑΣ Γιάννινα
  • Απόλλων Σμύρνης-Λαμία
  • Ατρόμητος-Βόλος