Εκεί που όλα έδειχναν ότι το ματς ανάμεσα στη Σουηδία και την Ουκρανία θα κρινόταν στην διαδικασία του πέναλτι, η «χρυσή» αλλαγή του Αντρέρι Σεβτσένκο, ο Αρτέμ Ντόβμπικ, σκόραρε με κεφαλιά στο 120’, διαμόρφωσε το τελικό 2-1 και έστειλε την πατρίδα του στα προημιτελικά του Euro 2020!

Ads

Η μεγάλη πρόκριση των Ουκρανών ήρθε έπειτα από ένα χορταστικό παιχνίδι, με 3 δοκάρια, μία αποβολή στην παράταση και έναν σοβαρό τραυματισμό.

Ο Αλεκσάντρ Ζιντσένκο είχε ανοίξει το σκορ για την Ουκρανία και ο Έμιλ Φόρσμπεργκ είχε ισοφαρίσει στο 1ο ημίρονο του αγώνα στο “Χάμπντεν Παρκ” της Γλασκώβης.

Η ομάδα του Αντρέι Σεβτσένκο πλέον ταξιδεύει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει την Αγγλία στο “Ολίμπικο” το προσεχές Σάββατο (22:00).

Ads

Εκτός από το κίτρινο χρώμα (αν και για την περίσταση οι τυπικά φιλοξενούμενοι έβαλαν τη μπλε εμφάνιση), οι δύο χώρες μοιράστηκαν και τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετώπισαν τον αγώνα.

Καμία δεν ανοίχτηκε, αλλά και καμία δεν κλείστηκε στο γήπεδό της, αφού αμφότερες θεώρησαν ότι ο αντίπαλος δεν τρομάζει. Το 4-4-2 του Γιάνε Άντερσον αλληλοεξουδετερώθηκε με το 3-5-2 του Αντρέι Σεβτσένκο στα πρώτα λεπτά, όπου υπήρχαν μόνο κάποια μακρινά σουτ των Ουκρανών.

Ηδράση άρχισε στο 19′ με το σουτ του Αλεξάντερ Ίσακ και στο 27ο λεπτό ήρθε η ώρα για το πρώτο γκολ.

Την εκπληκτική ασίστ με το εξωτερικό του Αντρέι Γιαρμολένκο ακολούθησε ένα βολέ του Αλεκσάνταρ Ζιντσένκο, που δεν μπόρεσε να κρατήσει εκτός εστίας ο Ρόμπιν Όλσεν κι έτσι ήρθε το 0-1.

Ο ρυθμός συνέχισε να είναι καλός έπειτα από το γκολ, αλλά δεν υπήρχαν καλές φάσεις. Οι Σουηδοί αδυνατούσαν να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή και επιχείρησαν με μακρινά σουτ να βρουν τη λύση.

Μία εκτέλεση μακρινού φάουλ του Σεμπάστιαν Λάρσον παραλίγο να πιάσει στον ύπνο τον Γκιόργκι Μπούστσαν και τελικά η ισοφάριση ήρθε εκτός περιοχής, στο 43′, με σουτ του Έμιλ Φόρσμπεργκ που κόντραρε στον Ιλία Ζαμπάρνι και ξεγέλασε τον Ουκρανό τερματοφύλακα για να γίνει το 1-1.

Στο 2ο ημίχρονο οι δύο ομάδες βελτίωσαν αισθητά την απόδοσή τους και εκτός από ρυθμό, άρχισαν και τις ευκαιρίες. Μάλιστα, μέσα σε δύο λεπτά είχαν από ένα δοκάρι, πρώτα η Ουκρανία με τον Σεργκέι Σιντόρτσουκ και στην επόμενη φάση η Σουηδία με τον Φόρσμπεργκ.

Ο Σεβτσένκο έκανε πρώτος κίνηση από τον πάγκο, ρίχνοντας στο παιχνίδι τον Ρουσλάν Μαλινόβσκι στη θέση του Μίκολα Σαπαρένκο που πήρε τη φανέλα βασικού γι’ αυτό το παιχνίδι.

Οι Σουηδοί κατάφεραν να πάρουν το μομέντουμ, και είχαν ακόμα δύο καλές ευκαιρίες, η μία ανάγκασε τον Μπούστσαν να «πετάξει» για να αποκρούσει σουτ του Ντέγιαν Κουλουσέβσκι και η άλλη ήταν ξανά ένα δοκάρι του Φόρσμπεργκ.

Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή μέχρι να πέσει ο ρυθμός και να αναγκαστεί και ο Άντερσον να κοιτάξει στον πάγκο. Έμιλ Κραφτ και Πιέρε Μπένγκτσον δεν κατάφεραν πολλά πράγματα, με τον Κουλουσέβσκι να είναι αυτός που έχασε την τελευταία ευκαιρία να αποτρέψει την παράταση.

Στον επιπλέον χρόνο, την παράσταση αρχικά έκλεψαν οι απανωτές αλλαγές των δύο προπονητών στο πρώτο 5λεπτο και στη συνέχεια η ενέργεια του Μάρκους Άντερσον στο 99′, ο οποίος πρώτα έδιωξε την μπάλα και στη συνέχεια τσάκισε το πόδι του Αρτέμ Μπεσιέντιν.

Ο Ουκρανός είχε μπει στον αγωνιστικό χώρο στην παράταση και μαζί με αυτόν, έφυγε και ο Σουηδός αμυντικός με κόκκινη κάρτα.

Με 10 παίκτες η Σουηδία προτίμησε να αμυνθεί περισσότερο, ωστόσο ο αγώνας συνέχισε να έχει τραυματισμούς, που εμπόδιζαν το παιχνίδι να βρει κάποιον ρυθμό. Οι Ουκρανοί απείλησαν δύο φορές, όσο παιζόταν ο αγώνας και τελικά λίγο πριν έρθει η ώρα των πέναλτι, μία από τις αλλαγές, ο Αρτέμ Ντόβμπικ, σημείωσε το γκολ της πρόκρισης, γράφοντας το τελικό 2-1 για την Ουκρανία.

Σουηδία (Γιάνε Άντερσον): Όλσεν, Λούστιγκ (84′ Κραφτ), Λίντελεφ, Ντάνιελσον, Αουγκούστινσον (83′ Μπένγκτσον), Λάρσον (97′ Κλάεσον), Όλσον (101′ Χελάντερ), Έκνταλ, Φόρσμπεργκ, Κουλουσέβσκι (97′ Κουέισον), Ίσακ (97′ Μπεργκ)

Ουκρανία (Αντρέι Σεβτσένκο): Μπούστσαν, Καραβάεφ, Ζαμπάρνι, Κριβτσόφ, Ματβιγένκο, Σιντόρτσουκ (118′ Μπέζους), Στεπανένκο (95′ Μακαρένκο), Ζιντσένκο, Γιαρμολένκο (106′ Ντόβμπικ), Γιαρέμτσουκ (91′ Μπεσιέντιν), Σαπαρένκο (61′ Μαλινόβσκι)

Διαιτητής: Ντανιέλε Ορζάτο (Ιταλία)