Ξεκινά σήμερα Σάββατο, 31 Αυγούστου, το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ στην Κίνα, με Ανγκόλα και Σερβία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ από την Κυριακή μπαίνει στη μάχη η Εθνική Ομάδα. Πρόκειται για την 18η διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIBA, καθώς η διοργάνωση ξεκίνησε το 1950. Συνολικά οκτώ πόλεις θα φιλοξενήσουν το τουρνουά, ενώ θα διεξαχθούν 92 αγώνες μέσα σε 16 ημέρες. Πεκίνο, Γουχάν, Γκουαντζόου, Φοσάν, Σαγκάη, Ναντζίνγκ, Σεντζέν, Ντονγκουάν είναι οι οκτώ πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες. 

Ads

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος 32 χώρες αντί για 24 που συμμετείχαν μέχρι και το προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, δώδεκα από την Ευρώπη, οκτώ από την Ασία, επτά από την Αμερική και πέντε από την Αφρική. Είναι το πρώτο Μουντομπάσκετ από το 1967 που δεν γίνεται την ίδια χρονιά με το Μουντιάλ, αλλά έναν χρόνο μετά.

Η Εθνική Ομάδα συμμετέχει στον έκτο όμιλο, με τη Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία και το Μαυροβούνιο, ενώ συνολικά στην οργάνωση 16 χώρες έχουν ανέβει στο βάθρο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα που κατέκτησε τη δεύτερη θέση το 2006 στην Ιαπωνία. Τα περισσότερα μετάλλια έχουν κατακτήσει οι ΗΠΑ (12 συνολικά) και το ρεκόρ πόντων σε έναν αγώνα κατέχει ο Χουρ Τζάε από τη Νότια Κορέα, ο οποίος πέτυχε 62 πόντους το 1990 απέναντι στην Αίγυπτο. Για τη γαλανόλευκη το ρεκόρ πόντων κατέχει ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ Νίκος Γκάλης, ο οποίος σημείωσε συνολικά 337 πόντους το 1986, πετυχαίνοντας 53 πόντους κόντρα στον Παναμά.

Οι ομάδες και οι όμιλοι

  • Ευρώπη: Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Ισπανία, Τουρκία, Μαυροβούνιο –
  • Αφρική: Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία, Σενεγάλη, Τυνησία
  • Αμερική: Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία
  • Ασία/Ωκεανία: Κίνα (διοργανώτρια), Αυστραλία, Ιράν, Ιαπωνία, Ιορδανία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες

Aν η Εθνική προκριθεί στον επόμενο γύρο θα διασταυρωθεί με τον πέμπτο όμιλο που βρίσκονται οι ΗΠΑ. Στο πρώτο νοκ άουτ, η Ελλάδα αναμένεται να βρει κάποια εκ των Γαλλίας, Γερμανία, Καναδά, Αυστραλίας, Λιθουανίας. Θα συναντήσει δηλαδή ομάδα που θα έχει προχωρήσει από τον έβδομο και τον όγδοο όμιλο.

Ads

Αναλυτικά οι όμιλοι έχουν ως εξής:
1ος Όμιλος: Ακτή Ελεφαντοστού, Πολωνία, Βενεζουέλα, Κίνα
2ος Όμιλος: Ρωσία, Αργεντινή, Νότια Κορέα, Νιγηρία
3ος Όμιλος: Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία
4ος Όμιλος: Ανγκόλα, Φιλιππίνες, Ιταλία, Σερβία
5ος Όμιλος: Τουρκία, Τσεχία, ΗΠΑ, Ιαπωνία
6ος Όμιλος: Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία, Μαυροβούνιο
7ος Όμιλος: Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία
8ος Όμιλος: Καναδάς, Σενεγάλη, Λιθουανία, Αυστραλία

Στην ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου, αναμφισβήτητα ξεχωρίζει ο σούπερ σταρ και MVP του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο. Όμως ο Greek Freak δεν είναι μόνος του. Μαζί του στα γήπεδα της Κίνας θα αγωνιστούν οι Θ. Αντετοκούνμπο, Βασιλόπουλος, Καλάθης, Λαρεντζάκης, Μάντζαρης, Μπουρούσης, Παπαγιάννης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζης και Σλούκας. Οι προσδοκίες είναι πολλές και όλοι ελπίζουν η ομάδα να ανέβει στο βάθρο, όπως το 2006 στην Ιαπωνία, πετυχαίνοντας έναν ακόμη θρίαμβο. 

Αυτή είναι η ιστορία της Ελλάδας στο Παγκόσμια Κύπελλα, από την πρεμιέρα της το 1986 έως την Ισπανία, οι θρίαμβοι, οι αποτυχίες και οι χαμένες ευκαιρίες…

1986, η πρεμιέρα

Η πρώτη φορά που η Ελλάδα πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στο τουρνουά της Ισπανίας, το 1986. Η σύνθεση της ομάδας αποτελούνταν από τους Παναγιώτη Γιαννάκη, Φάνη Χριστοδούλου, Αργύρη Καμπούρη, Παναγιώτη Καρατζά, Νίκο Γκάλη, Λιβέρη Ανδρίτσο, Νίκο Φιλίππου, Νίκο Σταυρόπουλος, Μιχάλη Ρωμανίδης, Αργύρη Πεδουλάκη, Δημήτρη Δημακόπουλο, Χρήστο Χριστοδούλου, ενώ προπονητής ήταν ο Κώστας Πολίτης.

Παρόλο που πέρασε στη δεύτερη φάση μετά από κάποιες νίκες, βρέθηκε αντιμέτωπη με την ισχυρή Σοβιετική Ένωση και την Κούβα και κατέληξε στην τελευταία θέση του ομίλου. Ακολούθως αναμετρήθηκε με την Αργεντινή και την Κίνα και τελικά τερμάτισε 10η, σε σύνολο 24 ομάδων, μια αξιοσημείωτη επιτυχία για την τότε άπειρη ομάδα.

Με φόρα από το έπος του ’87

Μετά το έπος στο Ευρωμπάσκετ το 1987, η Εθνική Ελλάδας είχε ανοδική πορεία και στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής το 1990, αποδεικνύοντας ότι ο θρίαμβος δεν ήταν τυχαίος. Εκεί η ομάδα αντιμετώπιζε μια νέα πρόκληση, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, έπρεπε να αγωνιστεί χωρίς το φυσικό ηγέτη και πρώτο της σκόρερ, το Νίκο Γκάλη, που ήταν τραυματίας. Η Ελλάδα καταφέρνει να περάσει δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, οι οποίες χρειάστηκαν τη παράταση προκειμένου να νικήσουν. Η Εθνική κόντρα στα προγνωστικά κατάφερε να τερματίσει 6η.

«Άγγιξε» το μετάλλιο

Στον Καναδά το 1994, η Ελλάδα δείχνει ότι είναι μια ανερχόμενη δύναμη του παγκόσμιου μπάσκετ. Η σύνθεση της ομάδας είχε ως εξής: Παναγιώτης Γιαννάκης, Ευθύμης Μπακατσιάς, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Τζαννής Σταυρακόπουλος, Νίκος Οικονόμου, Λευτέρης Κακιούσης, Κώστας Παταβούκας, Γιώργος Σιγάλας, Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου, Ευθύμης Ρεντζιάς, Ντίνος Αγγελίδης, ενώ προπονητής ήταν ο Μάκης Δενδρινός. Μετά από αρκετές νίκες φτάνει στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από τη Dream Team II και έχασε στον μικρό τελικό από την Κροατία με 78-60. Παρά το πικρό τέλος, η 4η θέση θεωρήθηκε επιτυχία ανάλογη με το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο του 1987.

Ξανά σε μικρό τελικό

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998 διοργανώθηκε από την Ελλάδα και η εθνική ομάδα έφτασε για δεύτερη συνεχόμενη φορά ένα βήμα πριν τον τελικό. Σύνθεση: Ευθύμης Ρεντζιάς, Νίκος Οικονόμου, Γιώργος Σιγάλας, Δημήτρης Παπανικολάου, Άγγελος Κορωνιός, Παναγιώτης Φασούλας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Μπουντούρης, Γιώργος Καράγκουτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Γιώργος Μπαλογιάννης, Ιάκωβος Τσακαλίδης, με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Η Εθνική Ομάδα ηττήθηκε και πάλι στον ημιτελικό της διοργάνωσης από τη Γιουγκοσλαβία. Αν και θα μπορούσε να είχε κερδίσει στην κανονική διάρκεια του αγώνα το σκορ έμεινε στο 57-57, και η ομάδα του Ζ. Ομπράντοβιτς κατάφερε εντέλει να νικήσει με 78-73. Ακολούθησε μια εύκολη – και αναμενόμενη – ήττα από τις Η.Π.Α. στο μικρό τελικό (84-61), και η Ελλάδα βρέθηκε και πάλι στην 4η θέση.

Ο θρίαμβος και η χαμένη ευκαιρία της Ιαπωνίας

Στο Μουντομπάσκετ 2006 στην Ιαπωνία, η Ελλάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά. Προπονητής ήταν για μία ακόμη φορά ο Παναγιώτης Γιαννάκης και στην αποστολή οι Θοδωρής Παπαλουκάς, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Χατζηβρέττας, Δήμος Ντικούδης, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κακιούζης.

Στη φάση των 16 η Εθνική ξεπέρασε με ευκολία την Κίνα (95-64) και στα προημιτελικά ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Γαλλίας (73-56). Ο θρίαμβος γράφτηκε στον ημιτελικό κόντρα στις ΗΠΑ, όπου η Εθνική επικράτησε με 101-95, ένα αποτέλεσμα που έμεινε στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ. Όμως στον τελικό η Εθνική, έχοντας “αδειάσει” από τον επιτυχία κόντρα στις ΗΠΑ, παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, συνετρίβη από την Ισπανία με 70-47 και γύρισε πίσω με το αργυρό μετάλλιο, έχοντας χάσει την ευκαρία να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου. 

Ο «κακός δαίμονας»

Το Μουντομάσκετ του 2010 στην Τουρκία πολλοί θα ήθελαν να το ξεχάσουν καθώς η Εθνική παρουσιάστηκε κακή, καταλήγοντας σην 11η θέση. Την σύσταση της ομάδας αποτελούσαν οι Ίαν Βουγιούκας, Γιάννης Μπουρούσης, Νίκος Ζήσης, Βασίλης Σπανούλης, Νικ Καλάθης, Αντώνης Φώτσης, Γιώργος Πρίντεζης, Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Καϊμακόγλου και Σοφοκλής Σχορτσανίτης. Παρόλο που στην πρώτη φάση μέτρησε τρεις νίκες, τελικά έχασε από Τουρκία και την Ρωσία. Αυτή η τελευταία ήττα είχε ως αποτέλεσμα να έρθει και πάλι αντιμέτωπη με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Η Ισπανία εξελίχθηκε στον “κακό δαίμονα” και επικράτησε με 80-72 στη φάση των «16».

Συνέχεια χαμηλών πτήσεων… 

Η Εθνική Ομάδα με νέο προπονητή τον Φώτη Κατσικάρη και με νέο παίκτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μπαίνει δυναμικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2014, που διεξάχθηκε στην Ισπανία. Η τελική 12άδα είχε τους Γιάννη Μπουρούση, Νίκο Ζήση, Βαγγέλη Μάντζαρη, Κώστα Βασιλειάδη, Νικ Καλάθη, Ανδρέα Γλυνιαδάκη, Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Σλούκα, Κώστα Καϊμακόγλου, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Γιώργο Πρίντεζη και Ίαν Βουγιούκα. Η πρώτη φάση δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την Εθνική καθώς κατάφερε να νικήσει την Σενεγάλη, το Πουέρτο Ρίκο, την Κροατία, τις Φιλιππίνες και την Αργεντινή. Ωστόσο, στους 16 η Ελλάδα αντιμετώπισε τη δυνατή Σερβία, με αποτέλεσμα να ηττηθεί με 90-72 και να κατακτήσει τελικά την 9η θέση.