Εδώ ξεκινούν τα πάντα. Παρατηρώντας την ανταπόκριση που είχαν τα oλυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου στα οποία συμμετείχαν αυστηρά ερασιτέχνες, η ΦΙΦΑ στηρίζει το όραμα του προέδρου της, Ζιλ Ριμέ, και αποφασίζει την διοργάνωση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου στο οποίο θα μπορούν να πάρουν μέρος και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από τις χώρες-μέλη της.
Η απόφαση λαμβάνεται τον Μάιο του 1928, ανήμερα της έναρξης του ποδοσφαιρικού τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ, που θεωρείται ως ο «προάγγελος» των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Το 1929 στην Βαρκελώνη, η ΦΙΦΑ αναθέτει τον ρόλο του διοργανωτή στην Ουρουγουάη για μια σειρά από λόγους: Έχει κερδίσει το χρυσό στους Ο.Α του 1924 και του 1928, δεσμεύεται για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου που θα στεγάσει τους αγώνες και η χρονολογία συμπίπτει με την συμπλήρωση ενός αιώνα από την ανεξαρτησία της…
Στην διοργάνωση μετέχουν μόλις 13 ομάδες, επτά από την Λατινική Αμερική (Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Βολιβία, Περού, Παραγουάη), δύο από την Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Μεξικό) και μόλις τέσσερις από την Ευρώπη (Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία). Το Μουντιάλ του 1930 είναι το μοναδικό στο οποίο δεν υπήρξε προκριματική φάση και οι παραπάνω χώρες απλά δήλωσαν συμμετοχή.
Η μικρή ανταπόκριση των εκπροσώπων της Ευρώπης οφείλεται στο γεγονός πως -εν μέσω οικονομικού «κραχ»- το κόστος του υπερατλαντικού ταξιδιού ήταν αβάσταχτο ενώ ποδοσφαιριστές (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) θα έπρεπε να λείψουν από τις δουλειές τους για περισσότερο από δύο μήνες.
Μάλιστα, η ομοσπονδία της Ουρουγουάης έκανε κάλεσμα και στις χώρες-μέλη της F.A (Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία, Ουαλία) που δεν άνηκαν στην ΦΙΦΑ, αλλά δέχτηκε αρνητική απάντηση. Δύο μήνες πριν την έναρξη των αγώνων, καμία χώρα της «γηραιάς ηπείρου» δεν έχει δηλώσει συμμετοχή. Τελικώς, Γαλλία και Βέλγιο που αποτελούσαν ιδρυτικά μέλη της ΦΙΦΑ μαζί με Γιουγκοσλαβία και Ρουμανία θα πάρουν μέρος στο «παρθενικό» Μουντιάλ.
Το τουρνουά ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου του 1930 με το παιχνίδι της Γαλλίας με το Μεξικό και ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου με τον τελικό ανάμεσα σε Ουρουγουάη και Αργεντινή. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους: ο πρώτος αποτελούταν από τέσσερις και οι υπόλοιποι από τρεις ομάδες. Στα ημιτελικά προκρινόταν η νικήτρια του κάθε ομίλου, με την Γιουγκοσλαβία να κάνει την μεγάλη έκπληξη στον δεύτερο και να παίρνει το εισιτήριο σε βάρος των Βραζιλιάνων (νικώντας τους στο εναρκτήριο ματς του ομίλου με 2-1), ενώ και η πρόκριση των ΗΠΑ (με ομάδα αποτελούμενη από πολλούς Βρετανούς που βρήκαν τρόπο να παρεισφρήσουν) από το τέταρτο γκρουπ θεωρήθηκε αρκετά απρόσμενη.
Ουρουγουάη και Αργεντινή νίκησαν με το ίδιο σκορ στα ημιτελικά (6-1) τις ΗΠΑ και Γιουγκοσλαβία, αντίστοιχα και αναμετρήθηκαν στον μεγάλο τελικό του «Σεντενάριο», στο ματς που αποτέλεσε remake του τελικού του Ολυμπιακών Αγώνων του 1928. Νικητές αναδείχτηκαν και πάλι οι Ουρουγουανοί με σκορ 4-2 και κατέκτησαν το πρώτο παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας!
Οι σκόρερ:
Γκιγιέρμο Σταμπίλε ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 8 γκολ
Πέδρο Σέα ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 5 γκολ
Μπερτ Πέιτνοντ ΗΠΑ 4 γκολ
Γκιγιέρμο Σουμπιάμπρε ΧΙΛΗ 4 γκολ
Χουάν Ανσέλμο ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 3 γκολ
* Την Τρίτη το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934. Το show του Μουσολίνι, η σπουδαία «Βούντερτιμ», ο «πατέρας» του κάλτσιο και… γεύση από Ελλάδα.
Πηγή: Sportdog.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >