Οι Χειμερινοί Αγώνες του Καναδά έλαβαν επίσημα τέλος με το κεντρικό Βανκούβερ να μετατρέπεται σε ένα γιγαντιαίο πάρτι όπου Καναδοί και άλλοι με τις σημαίες τους στα χέρια και φορώντας κέρατα ταράνδου γλεντούν.
Για τους Καναδούς, άλλωστε, το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του χόκεϊ εναντίον των ΗΠΑ, ήταν η καλύτερη αφορμή για ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Ads

Τα “απρόοπτα”

Παρ’όλα αυτά δεν έλειψαν τα απρόοπτα συμβάντα από τις 16 ημέρες αγώνων. Αποκαλείται καμπάνια «Own the Podium», η προσπάθεια του Καναδά να κατακτήσει την κορυφή των Ολυμπιακών. O ζήλος για το χρυσό σήμαινε τέτοιες αθλητικές πρακτικές όπως το να κλειδώνονται οι ξένοι αθλητές έξω από τις εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση του Γεωργιανού αθλητή του λούτζ, Nodar Kumaritashvili, η ελλιπής προπόνησή τον οδήγησε στο θάνατο.

Μία πιο αστεία περίπτωση, αυτή του Ρώσου σκέιτερ Evgeny Plushenko, που ενώ ανακοινώθηκε η δεύτερη νίκη του, αυτός αυθόρμητα, όπως είπε μετά, πήδηξε στο χρυσό βάθρο.

Ads

Ύστερα, το ζευγάρι των Maxim Shabalin και Oksana Domnina από τη Ρωσία, εκτέλεσαν μία χορογραφία, που ενώ την ονόμασαν «φόρο τιμής» στην Αυστραλιανή κουλτούρα των Αβορίγινων μάλλον αστεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς ούτε η μουσική ήταν Αβοριγινικής προέλευσης ούτε οι ζωγραφιές στα σώματά τους θύμιζε σε κάτι την ζωγραφική των ιθαγενών της Αυστραλίας.

Αλλά και οι Αμερικανοί δεν απέφυγαν τα ευτράπελα, καθώς ο Αμερικάνος σκέιτερ Johnny Weir, αφού ήρθε έκτος στην κατάταξη, δήλωσε: «Δεν έχασα επειδή δεν ήμουν αρκετά καλός αλλά επειδή κανείς δεν με σκεφτόταν την ώρα του αγώνα».

Επίσης, ο χρυσός νικητής Lee Jung-Su, της Νότιας Κορέας, είπε για τον αργυρό νικητή των ΗΠΑ Apollo Ohno, ότι δεν δικαιούται να στέκεται στην ίδια με αυτόν πλατφόρμα την ώρα της απονομής.

Αυτή η ποκιλία συμβάντων είναι ενδεικτική του χαρακτήρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, κρύβεται πίσω από την αριστοκρατικότητά της. Υποστηρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται για το προσωπικό όφελος παρά μόνο για το ιδεώδες του «Ολυμπισμού» όπως αυτό ορίζεται στον «Ολυμπιακό Χάρτη».

Ποιος όμως θα εξηγήσει στην οικογένεια του Nodar Kumaritashvili, ποιες είναι οι αρχές του Ολυμπισμού; Παρά, λοιπόν, τον θάνατό του, παρά τις αντιδράσεις από τους κατοίκους του Βανκούβερ, και την κάποιες φορές βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία, οι Ολυμπιακοί θεωρούνται μία τεράστια επιτυχία.

Για τους αθλητές, το κόστος της προπόνησης για τους Ολυμπιακούς, σημαίνει ότι η ήττα δεν είναι μία επιλογή. Συνεπώς, έτσι έχουμε θέαμα, που καμιά φορά είναι αιματηρό. Επίσης, έχουμε κάτι, που δεν είναι πια Ολυμπιακοί αλλά τηλεοπτικό ριάλιτι.