Η Εθνική ομάδα Αστέγων αποτελεί ένα κοινωνικό πρότζεκτ το οποίο βοηθάει στην ένταξη και την επανένταξη ατόμων που για τον έναν ή τον άλλο λόγο έχουν τεθεί στο περιθώριο. Η εν λόγω πρωτοβουλία ξεκίνησε σαν σκέψη το καλοκαίρι του 2006, την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Μουντιάλ της Γερμανίας.

Ads

Φυσικά, το βασικό κίνητρο δεν ήταν ποδοσφαιρικό. Ήταν οι παραστάσεις από τους ξεχασμένους της πόλης, από τους άστεγους που περιφέρονται από την μια άκρη στην άλλη για να βρουν ένα μέρος να περάσουν τη νύχτα. Παρότι τότε το πρόβλημα δεν είχε πάρει τις σημερινές διαστάσεις, ήταν ορατό.

Μέσω του ποδοσφαίρου, οι εμπνευστές της κίνησης έβλεπαν μία διαδικασία ένταξης και υποστήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και έναν τρόπο ευαισθητοποίησης του υπόλοιπου κόσμου. Η Ελλάδα συμμετείχε σε Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων για πρώτη φορά το 2007 στη διοργάνωση που έγινε στην Κοπεγχάγη και βγήκε 35η. Κατέκτησε όμως έναν ξεχωριστό τίτλο: Το Κύπελλο Fair Play! Το νερό είχε μπει για τα καλά στο αυλάκι και από τότε η Εθνική δεν έχει χάσει ούτε μία διοργάνωση. Οι συμμετέχοντες συνεχώς αυξάνονται και η διαδικασία τους αλλάζει. Τους κοινωνικοποιεί και τους βοηθάει να «δραπετεύσουν» από τις δυσκολίες.

Στο video που ακολουθεί, οι άνθρωποι που ζουν εκ των έσω όλα τα παραπάνω διηγούνται τις ιστορίες τους και εξηγούν τους λόγους που αυτή η ομάδα είναι τόσο διαφορετική από της άλλες.

Ads

Αυγή