Σε μία άκρως σημαντική κίνηση προέβη σήμερα η ΕΟΚ που ανέβαλε τις εκλογές για δύο μήνες, επικαλούμενη τον αποκλεισμό σωματείων από το μητρώο της ΓΓΑ και την αδυναμία να γίνουν δια ζώσης λόγω κορωνοϊού.

Ads

To ΔΣ της ΕΟΚ αποφάσισε ομόφωνα να αναβάλει κατά δύο μήνες τις προγραμματισμένες για την Κυριακή εκλογές στην ομοσπονδία επικαλούμενη τον αποκλεισμό σωματείων από το μητρώο της ΓΓΑ και την αδυναμία να γίνουν δια ζώσης οι αρχαιρεσίες λόγω κορωνοϊού.

Η στάση αυτή αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΓΓΑ και του Λευτέρη Αυγενάκη. Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα επιβάλει διοίκηση πρωτοδικείου (μιας και η θητεία της τρέχουσας διοίκησης λήγει) και αυτό θα καθυστερήσει τη διαδικασία των εκλογών για τουλάχιστον έναν μήνα. Η διοίκηση πρωτοδικείου θα πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους από όλα τα «ψηφοδέλτια» (Φασούλα, Λιόλιου, Παπανικολάου).

Ήδη ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος, με ανακοίνωση του (παρατίθεται στη συνέχεια) επιτίθεται στην ομοσπονδία και κάνει λόγο για ταφόπλακα στο Ελληνικό μπάσκετ.
 
Επίσης δύο μέλη του Δ.Σ. (που κατεβαίνουν υποψήφιοι με την παράταξη Φασούλα), διαχώρισαν τη θέση τους και συνεπώς δεν υπάρχει ομόφωνη απόφαση όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Ads

Ακολούθησε επιστολή άλλου μέλους του Δ.Σ. του κ. Νίκου Νικολόπουλου (δημοσιεύεται παρακάτω), υποψήφιου με την παράταξη του Βαγγέλη Λιόλιου (Δώσε πασα), ο οποίος ζητεί νέα σύγκλιση του Δ.Σ. και αναφέρεται σε όσα συνέβησαν, διαψεύδοντας την «ομόφωνη» απόφαση.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

Το Δ.Σ. της ΕΟΚ με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 22ας Μαρτίου 2021 αποφάσισε την αναβολή της Τακτικής γενικής Συνέλευσης και των Αρχαιρεσιών της Ομοσπονδίας για τις 23 Μαίου 2021. Η απόφαση αυτή βασίσθηκε πρωτίστως στα ακόλουθα δεδομένα:

1) Στην απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών η οποία έκανε δεκτό αίτημα αθλητικών σωματείων μελών της Ομοσπονδίας , που είχαν αποκλειστεί λόγω του ηλεκτρονικού Μητρώου της Γ.Γ.Α. και αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εγγραφή στο Μητρώο της Ε.Ο.Κ. για συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση με το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται παράνομοι αποκλεισμοί και ακυρότητες της διαδικασίας.

2) Στην εξάντληση κάθε δυνατότητας για διεξαγωγή ανοικτής δημοκρατικής διαδικασίας λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του covid 19. Η υποχρέωση της τήρησης της διά ζώσης συμμετοχής των αθλητικών σωματείων, με δικαίωμα λόγου και κριτικής, στις ύψιστες δημοκρατικές διαδικασίες, της διεξαγωγής των ΓΣ και των Αρχαιρεσιών, δεν δύναται να υποκατασταθεί από την ψηφιακή «συνεύρεση» εκατοντάδων αντιπροσώπων και του ευάλωτου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η ανακοίνωση του Βαγγέλη Λιόλιου:
 
“Η υποτιθέμενη απόφαση που ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΟΚ στερείται κάθε νομιμότητας, καθώς δεν υπήρξε οιαδήποτε ψηφοφορία, όπως αναληθώς αναφέρθηκε.
 
Η παρούσα Διοίκηση της Ομοσπονδίας, με τις επιλογές της και με τις κατά το δοκούν αποφάσεις της οδηγεί χωρίς ενδοιασμούς το άθλημα σε Διοίκηση Πρωτοδικείου. Ξεκαθαρίζω σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο, πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την ταφόπλακα του Ελληνικού μπάσκετ.
 
Καλώ και τα 21 μέλη του Δ.Σ., το κάθε ένα ξεχωριστά, να πάρουν θέση αυτή την κρίσιμη στιγμή και να προασπίσουν τα συμφέροντα του ελληνικού μπάσκετ.
 
Η απαράδεκτη αυτή εξέλιξη, απαιτεί από όλους μας να αποδείξουμε και με πράξεις, όχι μόνο με λόγια, ότι το μπάσκετ είναι πάνω από πρόσωπα και συμπάθειες.
 
Καλώ, επίσης, τους συνυποψηφίους μου να πάρουν και αυτοί άμεσα θέση, ούτως, ώστε να μην αφήσουμε το μπάσκετ να ακολουθήσει την ελεύθερη πτώση που κάποιοι ονειρεύονται για αυτό”.

Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΚ, ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ Μπάμπης Μαρκάκης και ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΔΥΜ Λάζαρος Σαββίδης, διαχώρισαν ήδη τη θέση τους με την απόφαση της Ομοσπονδίας και ζητούν να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπήρξε ομοφωνία στην διαδικασία.

Ομόφωνη απόφαση αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΟΚ πως υπήρξε από πλευράς Διοικητικού Συμβουλίου για τη μετάθεση ημερομηνίας των εκλογών στις 23 Μαΐου, όμως να που ήρθαν τα δύο μέλη να διαχωρίσουν τη θέση τους και με email να πάρουν αποστάσεις, ζητώντας να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές.
 
Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και όλοι όσοι συμφωνούν με την απόφαση δεν είχαν μαζί τους όλο το υπόλοιπο ΔΣ και βέβαια μένει να δούμε και τις αντιδράσεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου, στην αν μη τι άλλο περίεργη απόφαση της ΕΟΚ να μην ορίσει εκλογές ως τις 10 Απρίλη.
 
Είναι νόμιμη η κίνηση της ΕΟΚ; Από τη στιγμή που προκύπτει πως δεν υπάρχει ομοφωνία, ποια θα είναι η αντίδρασή του Λευτέρη Αυγενάκη; Είναι παράνομη η απόφαση για 23 Μαϊου, όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Βαγγέλης Λιόλιος;
 
Μπάχαλο με όλη τη σημασία της λέξης, λοιπόν, εν όψει εκλογών, με το ελληνικό μπάσκετ να βρίσκεται σε πάρα πολύ άσχημη θέση.
 
Να και η επίσημη θέση που πήραν ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, Μπάμπης Μαρκάκης και ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΔΥΜ, Λάζαρος Σαββίδης, που κατεβαίνουν στις εκλογές με την παράταξη του Παναγιώτη Φασούλα, “Πρώτα το μπάσκετ”.
 
Τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας επισημοποίησαν μέσω mail προς την ΕΟΚ το γεγονός του διαχωρισμού τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
 
“Βάσει του ισχύοντος νόμου άρθρο 143 του Ν.4714/2020 οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τις 31/3/2021.
 
Δεδομένου ότι μέχρι τώρα στα μέλη του Δ.Σ. δεν έχει κοινοποιηθεί το περιεχόμενο του δικόγραφου της αίτησης για χορήγηση προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ούτε και του διατακτικού της προσωρινής διαταγής.
 
Αν η δικαστική απόφαση ξεπερνά το θέμα της αποκλειστικής προθεσμίας που επιβάλλει ο νόμος, θα είναι μια θετική εξέλιξη για τη συμμετοχή περισσότερων σωματείων στη Γ.Σ., τα οποία είναι υπαρκτά και έχουν μείνει εκτός μητρώου για γραφειοκρατικούς λόγους.
 
Μέχρι όμως της κοινοποίησης της απόφασης, ισχύουν οι διατάξεις νόμου και είναι δεσμευτικές και ως εκ τούτου δεν μπορώ να ψηφίσω προκήρυξη εκλογών μετά την προθεσμία που προτάσσει ο νόμος”.

Η επιστολή του Νίκου Νικολόπουλου:
 
“Ξάνθη, 22/3/21
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
 
Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,
 
Μετά το πραγματοποιηθέν συμβούλιο της 22/3/21 της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και την ανακοίνωση περί ομόφωνης σύμφωνης γνώμης για την αναβολή των εκλογών και την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, με μεταφορά αυτών στις 23/5/21, έχω να δηλώσω τα παρακάτω
 
1. Δεν έγινε καμία ψηφοφορία μεταξύ των μελών που συμμετείχαν στο Δ.Σ. για την αναβολή των εκλογών και κατ’ επέκταση για τη νέα ημερομηνία διενέργειας αυτών, την 23η Μαΐου του 2021.
 
2. Δεν λάβαμε γνώση, καθώς δεν μας παρουσιάστηκε, ούτε μας αναγνώστηκε, το κείμενο της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που μνημονεύεται στην ανακοίνωση.
 
3. Σε ερώτησή μου για το εάν είναι σύννομη η μετάθεση των εκλογών, σε αντίθεση με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία -και αφού εν πρώτοις χαρακτηρίστηκε ως αιχμή- απαντήθηκε με τη φράση «ποια νομοθεσία, δεν υπάρχει τέτοια».
 
4. Καλώ όλους τους συναδέλφους του Δ.Σ. να ζητήσουμε έκτακτη εκ νέου σύγκλιση εντός 2 ημερών του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να οδηγηθεί η Ομοσπονδία σε εκλογές εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών , με τη χρήση της πλατφόρμας Ζευς, για να αποφύγουμε πιθανή διοίκηση πρωτοδικείου με ότι αυτό συνεπάγεται για το Ελληνικό Μπάσκετ.
 
5. Δηλώνω ότι αν δεν γίνουν δεκτά τα παραπάνω, παραιτούμαι από μέλος του Δ.Σ. μη θέλοντας να συμβάλω στον κατήφορο του ελληνικού μπάσκετ που δρομολογείται.
 
Με τιμή
 
Νίκος Νικολόπουλος
 
Μέλος Δ.Σ ΕΟΚ”