Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας Τζον Κόουτς δήλωσε σήμερα ότι η διοργάνωση των Αγώνων της Κοινοπολιτείας δεν θα έπρεπε να έχει ανατεθεί στην Ινδία, καθώς η Ομοσπονδία αυτής της αθλητικής διοργάνωσης δεν έχει τα μέσα να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες.

Ads

Η προετοιμασία των Αγώνων της Κοινοπολιτείας επλήγη από κατασκευαστικές καθυστερήσεις και σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν ως αποτέλεσμα την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο αθλητικό χωριό, το οποίο προορίζεται να φιλοξενήσει τις ομάδες των αθλητών λίγες ημέρες πριν από τη έναρξη των Αγώνων στις 3 Οκτωβρίου. Οι απαράδεκτες συνθήκες διαμονής, σε συνδυασμό με το ξέσπασμα επιδημίας δάγκειου πυρετού, την κατάρρευση πεζογέφυρας κοντά στο στάδιο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού του Νέου Δελχί όπου θα τελεσθούν οι Αγώνες και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των αποστολών προκάλεσαν την καθυστέρηση της άφιξης πολλών αποστολών, αλλά και την ακύρωση της συμμετοχής πολλών αθλητών.

Σήμερα, ο νεοζηλανδός ποδηλάτης Γκρεγκ Χέντερσον ακύρωσε τη συμμετοχή του στους Αγώνες, ενώ χθες τέσσερις βρετανοί ποδηλατιστές ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν.

«Η διοργάνωση των Αγώνων δεν έπρεπε να έχει ανατεθεί στο Νέο Δελχί…Το πρόβλημα είναι ότι η Ομοσπονδία των Αγώνων της Κοινοπολιτείας δεν έχει τα μέσα και την ικανότητα να ελέγξει την πρόοδο (των έργων), όπως το κάνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή», δήλωσε ο Τζον Κόουτς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ομάδα της Αυστραλίας μάλλον θα συμμετάσχει στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας (3-14 Οκτωβρίου).

Ads

Αθλητές της ομάδας της Αγγλίας άρχισαν να φθάνουν στην πρωτεύουσα της Ινδίας και αναμένεται να καταλύσουν σε ξενοδοχείο, η Ουαλία ανακοίνωσε ότι οι αθλητές της θα ταξιδέψουν στην Ινδία και η Σκωτία εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη συμμετοχή της. Η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς καθυστέρησαν την άφιξη των αποστολών τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αγώνων της Κοινοπολιτείας Μάικ Φένελ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν κατεπειγόντως εργασίες για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο αθλητικό χωριό. Εννέα ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων, ο Μάικ Φένελ έφθασε στο Νέο Δελχί για να επιθεωρήσει τις συνθήκες διαμονής των αθλητικών ομάδων και να συναντήσει τους ινδούς αξιωματούχους.

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχισθούν κατεπειγόντως οι εργασίες που έχουν αρχίσει…πρέπει να κατορθώσουμε να προσφέρουμε το κατάλληλο περιβάλλον για το καλό των αθλητών και των ομάδων τους», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ ανέλαβε χθες τη διαχείριση της κρίσης και συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Αστικής Ανάπτυξης και Αθλητισμού, ενώ ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Νέου Δελχί Σέιλα Ντίκσιτ ζήτησε την ανάπτυξη εκατοντάδων συντηρητών για τον καθαρισμό των κατοικιών του αθλητικού χωριού. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, ο Σούρες Καλμάντι, η ομάδα του οποίου βαρύνεται από υποψίες σκανδάλων διαφθοράς κατά τη διάρκεια των εργασιών προετοιμασίας, αποκλείσθηκε από τη διαδικασία διαχείρισης της κρίσης.