Στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ προκρίθηκε η Λυών για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, παρά την ήττα με 1-0 από τη Μπορντό.

Ads

Η Ολιμπίκ εκμεταλλευόμενη το 3-1 του πρώτου αγώνα, έμεινε όρθια χάρη στον Γιορίς, ο οποίος νικήθηκε μόνο από τον Σαμάκ στο 45’, ένα γκολ που δεν στοίχησε στο συγκρότημα του Κλοντ Πιελ, που στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει τη Μπάγερν Μονάχου.

Αμυντικές διαθέσεις από τον Πιελ

Με προίκα το 3-1 του «Ζερλάν» η Λυών παρατάχθηκε στο «Σαμπάν Ντελμά» χωρίς τους Λισάντρο Λόπες και Σίντνεϊ Γκοβού και με στόχο την διαφύλαξη του μηδέν στην άμυνα που θα την οδηγούσε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η αμυντική λογική της Ολιμπίκ ήταν εμφανής και στο σύστημα (4-5-1) του Κλοντ Πιελ με τον Μιραλέμ Πιάνιτς να μένει στον πάγκο στο ξεκίνημα της αναμέτρησης.

Ads

Στην αντίπερα όχθη, ο Λοράν Μπλαν σταθερός στις απόψεις του, παράταξε τη Μπορντό με το αγαπημένο του 4-2-3-1 με τον Σαμάκ να βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης, πλαισιωμένος από του Ζουσιέ, Γκουργκίφ και Φέντελ.

Υποτονικό ξεκίνημα

Παρά το γεγονός ότι οι Γιρονδίνοι έψαχναν δύο γκολ για να ανατρέψουν το 3-1 και να πάρουν αυτοί την πρόκριση για την επόμενη φάση, μπήκαν στο παιχνίδι κάπως… μουδιασμένοι, δίνοντας χώρο στη Λυών και την ευκαιρία να απειλήσει την εστία του Καρασό.

Στο 9’ και στο 11’ ο Μπάστος είχε σημαντικές ευκαιρίες να ανοίξει το σκορ, ωστόσο και στις δύο προσπάθειες του η μπάλα πέρασε άουτ. Η φάσεις του Βραζιλιάνου, φάνηκε πως αφύπνισαν τους γηπεδούχους που από το 15’ και μετά άνοιξαν τον ρυθμό τους και ανέλαβαν την πρωτοβουλία στις κινήσεις, φτάνοντας μία ανάσα από το 1-0 στο 18’ με τον Γκουργκίφ να μη βρίσκει εν τέλει στόχο με την κεφαλιά που επιχείρησε.

Πίεση και… 1-0

Η πίεση μπροστά από την εστία του Γιορίς άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στα επόμενα λεπτά με τους ποδοσφαιριστές της Μπορντό να προσπαθούν να νικήσουν με μακρινά σουτ τον διεθνή Γάλλο τερματοφύλακα. Ο Πλάσιλ αστόχησε στο 33’, ενώ στο 44’ ο Ντιαρά με έναν… κεραυνό από τα 30 μέτρα σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι στη μεγαλύτερη, ως εκείνο το σημείο, ευκαιρία του αγώνα.

Οι Γιρονδίνοι ωστόσο δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη για το πρώτο ημίχρονο, καθώς στην εκπνοή του, ο Μαρουάν Σαμάκ με κοντινή προβολή, ύστερα από ωραία ενέργεια και συνδυασμό των Τρεμουλινάς και Πλάσιλ από τα αριστερά, έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, βάζοντας… φωτιά στο παιχνίδι.

Φλύαρη υπεροχή και… σκάκι από τον Πιελ

Το δεύτερο ημίχρονο βρήκε τη Μπορντό να προηγείται αλλά και να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, σπαταλώντας την ωστόσο σε πάσες στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Μετά από 20 λεπτά στο β’ μέρος, οι Γιρονδίνοι είχαν την συντριπτική υπεροχή, με το ποσοστό τους με τη μπάλα στην κατοχή τους να ξεπερνάει το 60%.

Ο Κλοντ Πιελ σε μία προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα, αντικατέστησε στο 66’ τον μοναδικό επιθετικό της Λυών, Γκομίς με τον Πιάνιτς, διατηρώντας το 4-5-1 με τον Μπάστος να έχει περάσει πλέον στην κορυφή, ενώ η πρώτη σημαντική ευκαιρία των γηπεδούχων στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε στο 80’ με τον Σανέ να αστοχεί από κοντά με κεφαλιά.

Όλα για όλα από τη Μπορντό

Με τα περιθώρια να έχουν στενέψει δραματικά, ο Λοράν Μπλαν πήρε την απόφαση να ρισκάρει μόλις επτά λεπτά πριν από την λήξη, όταν και αντικατέστησε τον Πλανίς με τον Καβενάγκι, αλλάζοντας το σύστημα σε 4-4-2 με τον Αργεντινό να παίρνει θέση δίπλα στον Σαμάκ.

Η πρόκριση πέρασε από τον Γιορίς

Στο 87’ ο Γιορίς πραγματοποίησε την απόκρουση της βραδιάς, διώχνοντας εντυπωσιακά τη μπάλα σε κόρνερ σε κεφαλιά του Φέντελ, δίνοντας στην ουσία την πρόκριση στην ομάδα του.

Οι συνθέσεις:

Μπορντό (Λοράν Μπλαν): Καρασό, Σανέ, Σιανί, Πλανούς, Τρεμουλινάς, Πλασίλ (86΄ Καβενάγκι), Ντιαρά (71΄ Σαλμέ), Τζούσιε (78΄ Γκουφράν), Γκορκίφ, Γουέντελ, Τσαμάκ.

Λυών (Κλοντ Πιελ): Γιορίς, Ρεβεγιέρ, Κρις, Μπουμσόνγκ (78΄ Μποντμέρ), Σισόκο, Τουλαλάν, Γκοναλόν, Κάλστρομ, Μπάστος (89΄ Εντερσον), Ντελγκάδο, Γκομί (67΄ Πιάνιτς).

Πηγή: https://www.sportdog.gr/