Οι Βραζιλιάνοι αποχαιρετούν αυτή την εβδομάδα τον γίγαντα του ποδοσφαίρου Πελέ, ξεκινώντας σήμερα, Δευτέρα, με μια 24ωρη δημόσια αγρυπνία στο γήπεδο της ομάδας του, της Σάντος.

Ads

Αμέτρητοι είναι οι οπαδοί που θέλουν να τιμήσουν τον βασιλιά του ποδοσφαίρου, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 82 ετών την Πέμπτη μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Οι πόρτες του σταδίου θα ανοίξουν στις 10:00 π.μ. τοπική ώρα (1300 GMT). Το φέρετρο με τη σορό του μοναδικού παίκτη που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα θα εκτεθεί στο κέντρο του γηπέδου. Γνωστό ως Vila Belmiro από τη γειτονιά όπου βρίσκεται, το ασπρόμαυρο γήπεδο έχει χωρητικότητα 16.000 ατόμων.

Στις κερκίδες τρεις γιγαντιαίες σημαίες τοποθετήθηκαν και γράφουν: «Ζήτω ο βασιλιάς» και «Πελέ 82 χρόνια», ενώ μία φέρει την εικόνα του Πελέ με τον αριθμό 10 στη φανέλα του.

Ads

Η είσοδος στο στάδιο θα επιτρέπεται μέχρι τις 10:00 π.μ. της Τρίτης, δήλωσαν οι υπεύθυνοι. Μετά από αυτό, θα πραγματοποιηθεί πομπή στους δρόμους της πόλης-λιμάνι που απέχει περίπου 75 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας Σάο Πάολο.

Στεφάνια από λουλούδια που άφησαν οι οπαδοί του έδωσαν μια πινελιά χρώματος στη Βίλα Μπελμίρο, όπου στεγάζεται μια προτομή και ένα άγαλμα του μεγάλου ποδοσφαιριστή. Σε άλλο σημείο της πόλης, πανό με το πρόσωπο του Πελέ κοσμούν ένα άλλο μνημείο που ανεγέρθηκε κατ’ εικόνα του. Στην έδρα της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μια γιγαντιαία αφίσα με την εικόνα του Πελέ φέρει τη λέξη «αιώνιος».

image

Ο τάφος

Ο τάφος του Πελέ θα είναι στο «Necropole Ecumenica Memorial», ένα τεράστιο νεκροταφείο 14 ορόφων το οποίο έχει θέα στο γήπεδο της Σάντος.

Ο ίδιος ο Πελέ είχε επιλέξει να είναι εκεί η τελευταία του κατοικία, έτσι ώστε να είναι απέναντι από το «Estadio Urbano Caldeira». Εκεί όπου πέτυχε μερικά από τα πιο σπουδαία επιτεύγματά του.

Το νεκροταφείο όπου θα βρίσκεται η τελευταία κατοικία του Πελέ, δημιουργήθηκε το 1983 και αριθμεί περισσότερους από 14.000 τάφους. Επιπλέον, διαθέτει τροπικό κήπο, εστιατόριο και μουσείο… κλασικών αυτοκινήτων!

Ο Πελέ από το 2003 είχε αγοράσει τον χώρο του ενάτου ορόφου, προς τιμήν του πατέρα του που φορούσε το 9 όταν ήταν ποδοσφαιριστής, και είχε μιλήσει για την επιλογή που έκανε. «Το επέλεξα για την οργάνωση, την καθαριότητα και τις εγκαταστάσεις. Είναι ένα μέρος που μεταφέρει πνευματική γαλήνη και ηρεμία, όπου κανείς δεν αισθάνεται δυστυχισμένος. Δεν μοιάζει καν με νεκροταφείο», ήταν τότε τα λόγια του.

image

Η μητέρα

Η μητέρα του Πελέ, δόνα Σελέστε, η οποία είναι 100 ετών και ήταν πάντα στο πλευρό του «βασιλιά» γιου της, δεν θα παραστεί στην κηδεία καθώς οι γιατροί δεν της το επιτρέπουν. Η υπερήλικη γυναίκα πάσχει από άνοια, δεν έχει καν γνώση για τον θάνατο του γιου της και δεν επιτρέπεται να επιβαρυνθεί η κατάστασή της.

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο του Πελέ

Ο Πελέ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν επί ένα μήνα μέχρι τον θάνατό του στις 29 Δεκεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο του Σάο Πάολο «Άλμπερτ Αϊνστάιν», ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής πέθανε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Νοσηλευόταν από τις 29 Νοεμβρίου.

Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο οφειλόταν σε λοίμωξη του αναπνευστικού, μετά την προσβολή του από την Covid-19 και για την επαναξιολόγηση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Πελέ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Σεπτέμβριο του 2021 κι έκτοτε υποβλήθηκε σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες χημειοθεραπείας. Στις αρχές του 2022, ανιχνεύθηκαν μεταστάσεις στο έντερο, τον πνεύμονα και το ήπαρ.

Στις 21 Δεκεμβρίου, σε ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου τονίστηκε πως ο Πελέ είχε «εξέλιξη της ογκολογικής νόσου» και πως χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα σχετικά με τη νεφρική και καρδιακή δυσλειτουργία. Ως εκ τούτου, ο πρώην παίκτης δεν επιτρεπόταν να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι, όπως ήθελε η οικογένεια.

Παρά την περίπλοκη κατάσταση, ο Πελέ πέρασε μερικές μέρες σταθερός και με ελαφρά βελτίωση. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, η υγεία του «βασιλιά» επιδεινώθηκε ξανά και «έφυγε» απ’ τη ζωή στις 15:27 της Πέμπτης (20:27 ώρα Ελλάδας).

Ο θρύλος

Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940, ο Πελέ μεγάλωσε πουλώντας φιστίκια στο δρόμο για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Πήρε το διάσημο παρατσούκλι του αφού πρόφερε λάθος το Bile, το όνομα ενός τερματοφύλακα της Vasco de Sao Lourenco, όπου έπαιζε κάποτε ο ποδοσφαιριστής πατέρας του.

Ο Πελέ βρέθηκε στο προσκήνιο σε ηλικία 15 ετών, όταν άρχισε να παίζει επαγγελματικά με τη Σάντος. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, βοήθησε τη Βραζιλία να κατακτήσει το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1958. Ακολούθησαν οι τίτλοι του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1962 και το 1970. Το τελευταίο σηματοδότησε το αποκορύφωμα της καριέρας του, καθώς πρωταγωνίστησε σε αυτό που πολλοί θεωρούν τη μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών.

Παρέμεινε ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χειροκροτώντας τη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και παρηγορώντας τα φαβορί πριν από το τουρνουά όταν αποκλείστηκαν στα προημιτελικά μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του.

Πηγή: Με πληροφορίες από AFP, ΕΡΤ