Βέλγιο, Παναμάς, Αγγλία και Τυνησία συγκροτούν τον 7ο όμιλο του Μουντιάλ. Το Βέλγιο έχει ένα εξαιρετικό και νεανικό σύνολο και σίγουρα μπορεί να προχωρήσει παρακάτω. Δυνατή είναι και η εθνικής της Αγγλίας. Μένει να φανεί αν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω.

Ads

ΒΕΛΓΙΟ

Μετά τη Γερμανία, το Βέλγιο ήταν η καλύτερη ομάδα -μαζί με την Ισπανία- σε συγκομιδή βαθμών στη διάρκεια των προκριματικών (9 νίκες και μία ισοπαλία) της διοργάνωσης στην ευρωπαϊκή ζώνη. Μόνο η Ελλάδα κατάφερε να «κόψει» βαθμούς (1-1 στις Βρυξέλλες) από τους «κόκκινους διαβόλους» του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, οι οποίοι τερμάτισαν στην πρώτη θέση του 8ου γκρουπ και φυσικά προκρίθηκαν απευθείας στην τελική φάση. Οι ειδικοί μιλούν για την «χρυσή γενιά» του ποδοσφαίρου της χώρας, η οποία έχει γεμίσει μεγάλες προσδοκίες τους οπαδούς της, αλλά και τους ανθρώπους που στελεχώνουν την Εθνική ομάδα. Και στο EURO 2016, βέβαια, υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις, ωστόσο η Ουαλία κατάφερε να «πετάξει έξω» το Βέλγιο στην προημιτελική φάση. Παίκτες και τεχνικό επιτελείο ευελπιστούν να πετύχουν στη Ρωσία αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν στα γήπεδα της Γαλλίας… Με 43 γκολ υπέρ (κορυφαία επίδοση με την Γερμανία) και μόλις 6 κατά, το Βέλγιο έδειξε στην προκριματική φάση ότι είναι ομάδα που δεν… αστειεύεται. Διαθέτει πλειάδα παικτών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά (Αζάρ, Ντε Μπράιν, Μέρτενς, Λουκάκου), έναν από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του κόσμου (Κουρτουά) και είναι λογικό οι προσδοκίες να είναι μεγάλες.

ΥΠΕΡ

Αναμφισβήτητα, η επιθετική γραμμή της ομάδας του Μαρτίνεθ θα αποτελέσει το μεγάλο «όπλο» της στη διοργάνωση. Παίκτες, όπως ο Ρομέλου Λουκάκου, ο Κέβιν Ντε Μπράιν, ο Εντέν Αζάρ και ο Ντρις Μέρτενς, μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν τη ζημιά στην αντίπαλη άμυνα. Ακόμη και ο πάγκος των «κόκκινων διαβόλων» διαθέτει πλειάδα ποδοσφαιριστών που σκοράρουν, όπως ο Μπατσουαγί, ο Τοργκάν Αζάρ (αδελφός του Εντέν), ο Μπεντέκε, ο Καράσκο κ.α.

Ads

ΚΑΤΑ

Το πιο αδύνατο σημείο των Βέλγων εντοπίζεται στα μετόπισθεν. Οι Κομπανί, Βερμάελεν, Βερτόνγκεν και Αλντερβάιρελντ είναι πραγματικά πολύ καλοί αμυντικοί, αλλά, εάν τραυματιστούν (αυτό είναι πάντοτε δυνατόν με τους Κομπανί και Βερμάελεν) ή απουσιάσουν λόγω τιμωρίας, το Βέλγιο δεν έχει επιλογές αντικατάστασης. Για παράδειγμα, ο Μπογιάτα δεν διαθέτει το επίπεδο για να αγωνιστεί σε έναν προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΠΑΝΑΜΑΣ

Κατόρθωμα ή, καλύτερα, άθλος μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που πέτυχε ο Παναμάς με την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ 2018. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της η ομάδα από την Κεντρική Αμερική θα είναι παρούσα στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη, κατακτώντας την 3η θέση στα προκριματικά της CONCACAF (Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική). Το «χρυσό» γκολ του Ρομάν Τόρες έκανε το όνειρο πραγματικότητα και, πλέον, άπαντες στην Εθνική ομάδα θα μεταβούν στη Ρωσία με στόχο να απολαύσουν την εμπειρία, ενώ παράλληλα θα κάνουν προσπάθεια για την υπέρβαση.

ΥΠΕΡ

Διαθέτει μεσαία γραμμή με παίκτες που είναι αρκετά γρήγοροι και που μπορούν να κρατήσουν τη μπάλα όταν πρέπει. Το βασικό «όπλο» του Παναμά, όμως, είναι ότι η ομάδα δεν έχει να χάσει τίποτα απολύτως στην πρώτη εμπειρία της σε Μουντιάλ. Πίεση δεν υπάρχει στους διεθνείς και η μοναδική απαίτηση είναι να ολοκληρώσει με αξιοπρέπεια την πορεία της στη διοργάνωση.

ΚΑΤΑ

Ο Παναμάς είναι μια ομάδα που δεν έχει συνηθίσει στον ρυθμό και την ταχύτητα των περισσότερων αντιπάλων που λαμβάνουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο κι αυτό οπωσδήποτε αποτελεί το πιο αρνητικό στοιχείο της.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Πανέτοιμη για την 5η συμμετοχή της στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη είναι η Τυνησία. Μετά την αποτυχία της να προκριθεί στις τελευταίες δύο διοργανώσεις (2010, 2014), έχει δείξει μία σημαντική σταθερότητα στην φάση των προκριματικών (4 νίκες και 2 ισοπαλίες στους καθοριστικούς αγώνες που έδωσε), κάτι που θα προσπαθήσει να εμφανίσει και στα γήπεδα της Ρωσίας, εάν θέλει να ελπίζει στην πρόκρισή της στο β΄ γύρο του τουρνουά. Η μεγάλη απώλεια για τους Τυνήσιους είναι ο Μσακνί, το μεγάλο «αστέρι» της Εθνικής, ο οποίος λόγω τραυματισμού δεν θα δώσει το «παρών». Αυτός που θα προσπαθήσει να πάρει την ομάδα στις πλάτες του είναι ο ταλαντούχος Καζρί. Στόχος της Τυνησίας είναι να νικήσει τον Παναμά και να προσπαθήσει για το καλύτερο κόντρα στα μεγάλα φαβορί του 7ου ομίλου, Αγγλία και Βέλγιο.

ΥΠΕΡ

Η ομάδα έχασε σημαντικό μέρος της δυναμικής της με την απώλεια του τραυματία Γιούσεφ Αλ Μσακνί. Θα στηριχθεί στη μεσαία γραμμή της, που αποτελεί το πιο δυνατό «όπλο» της.

ΚΑΤΑ

Η άμυνα είναι το αδύναμο σημείο της Τυνησίας. Ο νέος τερματοφύλακας, Μοέζ Χασάν, θεωρείται ικανός για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

ΑΓΓΛΙΑ

Τα «Τρία Λιοντάρια» θα παίξουν σε 6ο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας μεγάλους στόχους, αλλά θα πρέπει να «νικήσουν» και την κακή παράδοση που τα «συνοδεύει». Η Εθνική Αγγλίας, η οποία το 1966 στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου, μόνο το 1990, στη διοργάνωση της Ιταλίας, κατάφερε να υπερβεί την προημιτελική φάση κι έκτοτε επιστρέφει στο Νησί με «σκυμμένο κεφάλι». Μία «συλλογή απογοητεύσεων» που θέλει να «θάψει» ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ. Ο ομοσπονδιακός προπονητής οδήγησε πολύ εύκολα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα τελικά του Μουντιάλ και με παίκτες όπως ο Χάρι Κέιν, ο Ντέλε Αλι, ο Ραχίμ Στέρλινγκ, μπορεί να κάνει όνειρα δικαιολογημένα. Το ερώτημα είναι εάν έμαθε η Αγγλία από τα λάθη του παρελθόντος και θα τα διορθώσει…

ΥΠΕΡ

Η Αγγλία διαθέτει μία νεανική και δραστήρια ομάδα, με γρήγορους ποδοσφαιριστές και πολύ ικανούς στο επιθετικό κομμάτι. Οι Λίνγκαρντ, Στέρλινγκ και Άλι έχουν καθιερωθεί και με την ποιότητά τους προσφέρουν σημαντικές βοήθειες.

ΚΑΤΑ

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για το κέντρο της άμυνας, ενώ και στη μεσαία γραμμή οι λύσεις είναι περιορισμένες. Η συγκεκριμένη Εθνική Αγγλίας δεν διαθέτει έναν παίκτη ικανό να ελέγχει το ρυθμό του παιχνιδιού και να κρατά την μπάλα. Σε αυτό το επίπεδο, μπορεί και να αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημά της στα γήπεδα της Ρωσίας.

Πηγή: Πρακτορείο Sport