Η Λατίφα Σουλεϊμάν, ένα απόγευμα Τετάρτης τον Ιούλιο του 2010, τότε μια 13χρονη μαθήτρια στο γυμνάσιο της βόρειας περιοχής της Γκάνας, ήταν με δάκρυα στα μάτια καθώς αποφάσισε να φύγει από το σπίτι του πατέρας της, επ’ αόριστον. Ο λόγος ήτανε να ακολουθήσει το πάθος της για το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, η Λατίφα και άλλες γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με κοινωνικά στερεότυπα, οικονομικά προβλήματα και το Ισλάμ.

Ads

Είχε μόλις ενταχθεί σε μια γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την περιοχή της σε ένα τουρνουά αλλά ο πατέρας της προέβαλε αντιρρήσεις. Το τράβηξε τόσο πολύ, που επιτέθηκε στους προπονητές επειδή επέτρεψαν σε ένα κορίτσι να παίξει ποδόσφαιρο. Εκείνη την ημέρα, η Λατίφα πακετάρισε βιαστικά τα πράγματα της και μετακόμισε με έναν από τους προπονητές, ο οποίος είναι μακρινός συγγενής της μητέρας της.

Η αντίθεση του πατέρα της Λατίφα για τα ποδοσφαιρικά όνειρα της κόρης του δεν ξεκίνησαν εκείνη την ημέρα. Μήνες νωρίτερα, την είχε στείλει μακριά για να γίνει μαθητευόμενη ενός ράφτη, ώστε να την αποτρέψει από το να παίζει ποδόσφαιρο. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι για τα κορίτσια» της είπε. «Απαγορεύεται στο Ισλάμ και δεν θα σε πληρώνουν».  Αλλά η Λατίφα δεν  παρέμεινε ούτε για μία βδομάδα μαθητευόμενη. Ήθελε να παίζει ποδόσφαιρο και να συνεχίσει το σχολείο. Την μέρα που μάζεψε τα πράγματα της και έφυγε, έκανε την επιλογή της… διάλεξε το ποδόσφαιρο πάνω από την έγκριση του πατέρα της.

Ωστόσο, η περίπτωση της Λατίφα δεν είναι η μόνη, τονίζει το Al Jazeera με δημοσιεύμα του. Η Λατίφα είναι ένα από τα πολλά κορίτσια στην περιοχή που έρχοναι αντιμέτωπες με μια δύσκολη επιλογή, ανάμεσα στο πάθος τους για το ποδόσφαιρο και άλλα συμφέροντα. Οι παραδοσιακές θρησκευτικές πεποιθήσεις του πατέρα της Λατίφα, αλλά και άλλων γονέων, τους δυσκολεύει στο να δεχτούν την επιλογή των κοριτσιών στην άθληση.

Ads

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το ποδόσφαιρο για τις γυναίκες στην Γκάνα δεν ήταν ανταγωνιστικό. Παιζόταν κυρίως για διασκέδαση. Το 1999, η εθνική γυναικεία ομάδα της Γκάνας, οι Μαύρες Βασίλισσες, έγραψαν ιστορία παίζοντας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών της FIFA στις Η.Π.Α. Ήταν η πρώτη εθνική ομάδα από την Γκάνα που έκανε διεθνές ντεμπούτο, ένα ρεκόρ που κατείχε μέχρι την εμφανιση της ανδρικής ομάδας, των Μαύρων Αστεριών, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA το 2006 στην Γερμανία. Η Μαύρες Βασίλισσες είχαν προκριθεί σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Παρά τις επιτυχίες αυτές, το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είχε το ίδιο ενδιαφέρον με το ανδρικό.

Ένα θρησκευτικό ζήτημα

Ο Αμπντούλ Ράχμαν Αλφά, δάσκαλος σε ιεροδιδασκαλείο στη Γκάνα, παρόλο που χαρακτηρίζει τον εαυτό του ποδοσφαιρόφιλο, δεν παρακολουθεί γυναικείο ποδόσφαιρο για θρησκευτικούς λόγους, τονίζει στο Al Jazeera. Ο Αμπντούλ Ραχμάν, παραπέμπει σε ισλαμικές απαγορεύσεις, όπως η έκθεση ορισμένων μερών του γυναικείου σώματος. Έτσι,  βλέπαμε γυναίκες με μαντίλες ή ολόσωμες φόρμες μέχρι που το 2007 η FIFA, απαγόρευσε τη μαντίλα και άλλα καλύμματα κεφαλής στο ποδόσφαιρο.

Η Λατίφα πριν από επτά χρόνια ίδρυσε έναν δικό της σύλλογο, το Goldfields Ladies. Πρόκειται για το γυναικείο τμήμα μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που έχει έδρα την πόλη Ταμάλε, στην βόρεια περιοχή της πρωτεύουσας της Γκάνας. Ξεκίνησε ως απάντηση σε ένα αίτημα από έναν αριθμό κοριτσιών που ήθελαν να παίξουν ποδόσφαιρο. Πέρυσι, δύο αθλήτριες από την ομάδα τις κάλεσαν από την U-17 γυναικεία εθνική ομάδα της Γκάνας.
 
Επιπλέον, ο σύλλογος είναι ένα τρόπος ενθάρρυνσης των κοριτσιών στο τομέα της εκπαίδευσης. Σε μια περιοχή, όπου η εκπαίδευση στα κορίτσια εξακολουθει να υστερεί σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, μια παράμβαση που ενθαρρύνει την εκπάιδευση είναι σημαντική. Η Λατίφα, πριν φύγει από το σπίτι του πατέρα της, ήταν το μόνο παιδί του με την τυπική εκπαίδευση. Όταν μετακόμισε με τον προπονητή της, ο σύλλογος υποστήριξε τις σπουδές της για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο δεύτερο έτος επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν το ύψος των διδάκτρων.