Στην εισαγωγή κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στα ελληνικά γήπεδα, για την ταυτοποίηση των οπαδών που συμμετέχουν σε βίαιες συμπλοκές, αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Ads

«Οι κάμερες είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δει κανείς ποιος είναι αυτός ο οποίος συμβάλλει σε αυτού του είδους τα επεισόδια», υποστήριξε ο κ. Γερουλάνος, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο λειτουργίας καμερών στα γήπεδα, κατά τα βρετανικά πρότυπα πάταξης της βίας.

«Στην πραγματικότητα όμως πρέπει να ξέρουν και οι ομάδες ότι έτσι και πεταχτεί φωτοβολίδα ή ανάψουνε φωτοβολίδες θα τιμωρηθούν», συμπλήρωσε ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε για πολλοστή φορά φέτος πως «το πρόβλημα του ποδοσφαίρου πρέπει να το λύσουμε στη ρίζα του».

Ωστόσο, ο κ. Γερουλάνος επισήμανε ότι η βία και η αντιμετώπισή της, δεν αφορούν αποκλειστικά το ποδόσφαιρο, αλλά πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο, αντίθετα με τις τοποθετήσεις όσων θυμούνται τη βία μόνο κάθε Κυριακή, όταν ξεσπούν επεισόδια.

Ads

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε την απουσία κυρώσεων, που επιτρέπει στους οπαδούς να δρουν ανενόχλητοι, πράγμα που δε συμβαίνει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. «Είπαμε στην ΕΠΟ μην περιμένετε τίποτα εάν δεν είστε έτοιμοι να ρίξετε καμπάνες και πάνω σε αυτές τις καμπάνες εμείς θα ρίξουμε και ρήτρες βίας του ΟΠΑΠ και θα σταματήσουμε τη μετάδοση και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι δεν αστειευόμαστε», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.

Μέτρα για τη βία στα γήπεδα προτείνει ο εισηγητής ΚΤΕ Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ

Η Πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ενώ πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά η ισχύουσα νομοθεσία, επισημαίνει ο εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ, Σάββας Εμινίδης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια που στιγμάτισαν τον τελικό κυπέλλου Ελλάδας, Ατρομήτου – ΑΕΚ. «Η κλιμάκωση των επεισοδίων στους τρεις αγώνες Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και ΑΕΚ – Ατρόμητος, δείχνει ότι στο επόμενο στάδιο είναι πολύ πιθανό να θρηνήσουμε θύματα. Η Πολιτεία πρέπει τώρα και χωρίς καμία καθυστέρηση να πάρει άμεσα μέτρα ενόψει των Play-off που ξεκινούν:

– Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων με ιδιαίτερη έμφαση στους αγώες που θα διεξαχθούν στον Βόλο.

– Απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων εάν προηγηθούν οποιασδήποτε μορφής επεισόδια ή ρίψη φωτοβολίδων.

– Απαγόρευση συνέχισης αγώνα που έχει ξεκινήσει και υπάρχουν επεισόδια ή ρίψη αντικειμένων ή παρουσία εξωαγωνιστικών παραγόντων στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου», σημειώνει.

Ο κ. Εμινίδης εισηγείται παράλληλα για τις ομάδες που έχουν προκαλέσει φέτος προβλήματα: Ο ΟΠΑΠ υποχρεούται να μην πληρώσει τα χρήματα που τους αναλογούν. Σύμφωνα με τη ρήτρα βίας που έχουν υπογράψει τα επιχορηγούμενα από τον ΟΠΑΠ σωματεία προβλέπεται η παρακράτηση ποσού ισοδύναμου με τα πρόστιμα που θα επιβάλουν τα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα. Για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο οι χορηγίες προς επαγγελματικό ποδόσφαιρο δηλαδή τη Σούπερ Λιγκα, την ΕΠΑΕ και την ΕΠΟ, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ. Έχω προτείνει από το καλοκαίρι που θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με τις ομάδες ο ΟΠΑΠ να σκληρύνει τη στάση του με την εφαρμογή της ρήτρας βίας και στην περίπτωση αγώνων που ο ΟΠΑΠ διαπιστώνει ότι είναι «ύποπτοι».

Σχετικά με την αρχική ποινής που θα πρέπει να επιβάλλεται στους ταραξίες, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: Αυτή πρέπει να είναι η στέρηση εισόδου στα γήπεδα για ένα χρόνο και η εμφάνισή τους στο αστυνομικό τμήμα, την ώρα της διεξαγωγής αγώνων της ομάδας τους. Πιστεύω, ότι οι παράγοντες έχουν την δύναμη να ελέγξουν τους οπαδούς τους. Η ΕΠΟ με την σειρά της οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να εναρμονίσει τον κανονισμό της που θα αλλάξει το ερχόμενο καλοκαίρι με αυτόν της UEFA. Από τη στιγμή που στους ευρωπαϊκούς αγώνες δεν παρατηρούνται επεισόδια επειδή οι ποινές είναι μεγάλες και επιβάλλονται από αλλού, αυτό θα εφαρμοσθεί και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι πρόσφατες τιμωρίες με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών σε ομάδες που οι οπαδοί τους προκάλεσαν πολύ σοβαρά επεισόδια μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσαν να ληφθούν εάν οι αγώνες ήταν ευρωπαϊκοί.

Ο κ. Εμινίδης χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, ως ανεπαρκή τον ισχύοντα κανονισμό της ΕΠΟ, αναφέροντας την απόφαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα για παραγραφή της γνωστής υπόθεσης με τις κασέτες επειδή καταγγέλθηκε έξι μήνες μετά και ο κανονισμός προβλέπει παραγραφή πειθαρχικού παραπτώματος μετά από ένα μήνα από τη διάπραξή του.