O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ρωτήθηκε στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, για το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ελβετία, χθες Δευτέρα. Εκεί που συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη της FIFA. Όχι όμως με τον πρόεδρο της Τζιάνι Ινφαντίνο, ούτε τον κύριο αντιπρόεδρο Σάικ Χαλίφα. Συναντήθηκε με τον έναν εκ των επτά αντιπροέδρων – εκπροσώπων των συνομοσπονδιών, τον Βρετανό Γκρεγκ Κλαρκ και την υπεύθυνη ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, Έμιλι Σο. Τελικά, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, ο Ινφαντίνο δεν θα έρθει στην Ελλάδα, αλλά θα έρθει στις 25 Φεβρουαρίου ο Γκρεγκ Κλαρκ, μαζί με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και στόχο την υπογραφή κάποιας συμφωνίας – «μνημόνιο» την είχε χαρακτηρίσει στην Βουλή ο πρωθυπουργός- με όρους που θα πρέπει να τηρούνται στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να μην υπάρξει ζήτημα Grexit.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τις συναντήσεις με την UEFA την περασμένη εβδομάδα, το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρξε άτυπη ενημέρωση για τις αντίστοιχες με την FIFA, από πλευράς ελληνικές κυβέρνησης. Το γιατί έγινε μάλλον αντιληπτό, από την ενημέρωση που έδωσε η FIFA. «Μια συνάντηση έλαβε χώρα σήμερα (σ.σ. χθες) στην έδρα της FIFA στην Ζυρίχη, ανάμεσα στον Γκρεγκ Κλαρκ, υπό την ιδιότητα του ως εκ των αντιπροέδρων της FIFA και τον Έλληνα υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, για να συζητηθεί η σημερινή κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με την παρότρυνση των Ελληνικών αρχών, ο Κλαρκ επιβεβαίωσε πως η FIFA θα δουλέψει μαζί με την UEFA και την ΕΠΟ, για να λυθούν τα τρέχοντα ζητήματα που επηρεάζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Οι επίσημες ενημερώσεις από πλευράς FIFA, δεν γράφονται στην τύχη. Και σε καμιά περίπτωση δεν είναι τυχαίο, πως δεν αναφέρεται πουθενά κάτι για συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, παρά μόνο για παρότρυνση από πλευράς της, έτσι ώστε FIFA – UEFA – ΕΠO, να λύσουν τα τρέχοντα ζητήματα.

Είναι σαφές πως σε δύο ταξίδια μέσα σε μια βδομάδα στην Ελβετία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης όχι μόνο απέτυχε να συναντήσει τον Τζιάνι Ινφαντίνο, αλλά τελικά σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα, απέτυχε να φέρει τον πρόεδρο της FIFA στην Ελλάδα. Επιπλέον, από την ενημέρωση της FIFA καθίσταται το ίδιο σαφές, πως καμιά δέσμευση για κοινή δράση με την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει μετά από τις συναντήσεις και πως για την παγκόσμια συνομοσπονδία, η όποια διαδικασία αφορά τις ποδοσφαιρικές αρχές.

Ads

Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. FIFA και UEFA διευθύνουν απευθείας το ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και μια τριετία. Μέσα στον πανικό της κυβέρνησης από την κρίση που ξέσπασε με το θέμα του ΠΑΟΚ, αναλήφθηκε δράση με την τροπολογία για τις ποινές για την πολυϊδιοκτησία και κατόπιν έγινε μια βαρύγδουπη διακήρυξη για νέες συμφωνίες με την FIFA.

Τη στιγμή που για όλα τα ζητήματα υπάρχουν σε ισχύ συμφωνίες, ακόμη και με την σημερινή κυβέρνηση. Για όλα τα ζητήματα που θέτει στις δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Επικρατείας, έχει συσταθεί η Steering Committee, με συμμετοχή της Ελληνικής κυβέρνησης σε επίπεδο τριών υπουργείων και με τα κορυφαία στελέχη των FIFA – UEFA στους τομείς της βίας, των χειραγωγημένων αγώνων και της ακεραιότητας. Κι ενώ υπάρχει αυτό, ζητούν από FIFA – UEFA νέες συμφωνίες για τα ίδια ζητήματα!

Στην ουσία η κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει χρόνο και κυνηγάει όλο αυτό το διάστημα, δύο στόχους. Να δώσει διέξοδο η FIFA στην αντιμετώπιση του θέματος της πολυϊδιοκτησίας και παράλληλα να υπάρξουν κάποιες αλλαγές γύρω από την ΕΠΟ, που θα επέτρεπαν και στον Ολυμπιακό να αυξήσει την επιρροή του σε αυτή, σε μια περίοδο που την αποκλειστικότητα έχουν πλέον ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ. Δηλαδή δύο στόχοι που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους πρωταγωνιστές της διαμάχης που κυριαρχεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το αν και τι έχουν καταφέρει πάνω σε αυτό, θα το δούμε όταν FIFA – UEFA βρεθούν στην Αθήνα, αλλά τα σημάδια ως τώρα δεν είναι ενθαρρυντικά για τα πολύ φιλόδοξα που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών