Με τη ΦΙΦΑ τα έβαλε η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro), μετά τα τραγικά διαιτητικά λάθη στα ματς Γερμανία-Αγγλία και Αργεντινή-Μεξικό.

Ads

Σφάλματα τα οποία φυσικά έκριναν σε σημαντικό βαθμό τις δύο αναμετρήσεις της Κυριακής για τη φάση των «16» του Μουντιάλ. Έτσι, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών (FIFpro), κατέκρινε τη νοοτροπία της ΦΙΦΑ όσον αφορά τη τεχνολογική βελτίωση του αθλήματος, τονίζοντας παράλληλα τα αποτελέσματα έρευνας, ότι «η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι υπέρ της χρήσης της».

Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα: «Ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός κόσμος απορεί με το πείσμα της FIFA να επιμένει πως η τεχνολογία δεν έχει θέση στο άθλημά μας. Την 27η Ιουνίου 2010 ο διαιτητής Χόρχε Λαριόντα δεν είδε ότι στο σουτ του Άγγλου Φρανκ Λάμπαρντ η μπάλα πέρασε καθαρά τη γραμμή του τέρματος, στο ματς με τη Γερμανία. Στο δεύτερο ματς της ημέρας, η Αργεντινή προηγήθηκε του Μεξικού με ένα γκολ του Τέβες από καθαρή θέση οφσάιντ. Για την τεχνική επιτροπή της FIFPro, τα λάθη αυτά απλώς επιβεβαιώνουν την πάγια θέση της. Εδώ και μήνες άλλωστε, μία έρευνα της FIFPro είχε δείξει ότι η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών ήταν υπέρ της χρήσης της “τεχνολογίας γραμμής τέρματος” (σ.σ. να ελέγχεται με ηλεκτρονικά μέσα αν ολόκληρη η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή)».

«Ο διαιτητής ήξερε αλλά δεν σφύριξε…»

Επί του θέματος τοποθετήθηκε επίσης ο Τάις Ταμερς που ανήκει στην Τεχνική Επιτροπή της FIFPrο: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από τη χρήση της τεχνολογίας γραμμής τέρματος. Όσον αφορά το οφσάιντ, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Ο (διαιτητής του αγώνα) Ρομπέρτο Ροζέτι συνομίλησε για αρκετή ώρα με τον βοηθό του, ο οποίος στην ενδοσυνεννόηση ήταν σε επαφή με τον τέταρτο διαιτητή.

Ads

Άρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γνώριζε πως το γκολ του Τέβες ήταν οφσάιντ, όπως το γνώριζε και όλος ο κόσμος στο γήπεδο, που είδε τη φάση από το φωτεινό πίνακα.

Κι όμως, επειδή απαγορεύεται ο διαιτητής να στηριχθεί στο αποδεικτικό στοιχείο του βίντεο, κατακύρωσε το γκολ παρότι ήξερε ότι έπρεπε να το ακυρώσει. Μπορούσε να δει κανείς την αμφιβολία στα μάτια του. Η τεχνολογία δεν υποκαθιστά τους διαιτητές, αλλά μόνο τους βοηθάει στο έργο τους».

Πηγή: sportdog