Μετά από 21 χρόνια ως επικεφαλής της Ευρωλίγκας, έφτασε η ώρα της μεγάλης αλλαγής, αφού οι μέτοχοι αποφάσισαν στη χθεσινή Γενική Συνέλευση την απομάκρυνση του Τζόρντι Μπερτομέου στο τέλος της σεζόν, σε μια μέρα ορόσημο για τη διαδρομή της μεγαλύτερης μετά το NBA διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ παγκοσμίως.

Ads

Με απόφαση που έλαβαν οι ομάδες – μέτοχοι την Τρίτη 19 Οκτωβρίου, ο Τζόρντι Μπερτομέου πρόκειται να ολοκληρώσει την θητεία του ως πρόεδρος και CEO της EuroLeague Basketball το καλοκαίρι του 2022, έπειτα από 21 συναπτά έτη.

Η ανάγκη εξέλιξης, οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά κι ενός νέου οράματος για την διοργάνωση οδήγησε τους επικεφαλής συλλόγους στην απόφαση να γυρίσουν σελίδα και να δώσουν στο σημαντικότερο προϊόν του Ευρωπαϊκού μπάσκετ μια νέα ώθηση.

Η διαρκής οικονομική αιμορραγία των συλλόγων, ο καταμερισμός των εσόδων, η μη έλευση πόρων που να συνεπάγονται του μεγέθους και της δυναμικής του προϊόντος, αλλά κι η κόντρα με τη FIBA, που έχει ως επακόλουθο την παρουσία τεσσάρων ζημιογόνων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, ήταν μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Ads

Με λίγα λόγια, κρίθηκε ότι ο Τζόρντι Μπερτομέου έδωσε επί δύο δεκαετίες όσα είχε να δώσει, αλλά έφτασε η στιγμή για ένα καινούργιο μοντέλο διοίκησης που θα ευνοήσει όχι μόνο τη EuroLeague, αλλά και το ευρωπαϊκό μπάσκετ στο σύνολό του.

Η χθεσινή (19/10) συνεδρίαση στη Βαρκελώνη, χωρίς την παρουσία του Ισπανού παράγοντα, διεξήχθη μέσα σε ενωτικό κλίμα καθώς όλοι οι σύλλογοι – μέτοχοι (13 με εγγυημένα συμβόλαια) συμφώνησαν ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και μια αλλαγή διοικητικής πλεύσης, που θα εξασφαλίσει την πρόοδο και την διαφάνεια της διοργάνωσης.

► Ομάδες απέναντι στον Μπερτομέου: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Ζαλγκίρις, Εφές, Αρμάνι, Μπάγερν, ΤΣΣΚΑ.

► Ομάδες στο πλευρό του Μπερτομέου: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Φενέρμπαχτσε.

► Ουδέτερη στάση μέχρι τώρα: Βιλερμπάν.

Από ελληνικής πλευράς, ο Ολυμπιακός εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Γιώργο Σκινδήλια, και τον Γενικό Διευθυντή Νίκο Λεπενιώτη, ενώ ο Παναθηναϊκός από τον πρόεδρό του Τάκη Τριαντόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή Βασίλη Παρθενόπουλο, και τον Διευθυντή Λειτουργίας Σταύρο Ντίνο.

Οι τρεις ισπανικές ομάδες (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) και η Φενέρμπαχτσε ήταν εκείνες που στήριξαν τον νυν επικεφαλής της Euroleague. Μάλιστα προσπάθησαν να περάσουν την αλλαγή καταστατικού, προκειμένου η απόφαση για αλλαγή του CEO να παρθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων κάτι όμως που δεν πέτυχαν.

Η απόφαση είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει, καθώς συστήθηκε μία επιτροπή που ήδη ενημέρωσε τον Μπερτομέου πως θα αποτελέσει παρελθόν. Κυρίως χρεώνεται τα οικονομικά προβλήματα και την έλλειψη εσόδων.

Πλέον έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει και ο ίδιος ο Τζόρντι Μπερτομέου στα νέα δεδομένα, που του ανακοινώθηκαν. Αν δηλαδή θα αποδεχτεί τις προθέσεις των μετόχων και θα δεχτεί να τους διευκολύνει στις διαδικασίες διαδοχής ή αν θα ψάξει να βρει τρόπους ώστε να καθυστερήσει τις εξελίξεις.

Η δικαίωση Γιαννακόπουλου

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κάτοχος των μετοχών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός που ξεκίνησε την διαδικασία αμφισβήτησης του ισχυρού άντρα της Ευρωλίγκας, με αναρτήσεις του στο instagram επιτέθηκε στον εκτελεστικό διευθυντή της διοργάνωσης για την κακοδιαχείριση του. «Κάποιοι από εμάς μπορούσαν πάντα να δουν πίσω από τη μάσκα σου. Τώρα μέχρι και οι τυφλοί μπορούν να δουν», έγραψε αρχικά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνοδεύοντας το σχόλιό του με μια φωτογραφία του Μπερτομέου και πρόσθεσε:

«Οι άνθρωποι του μπάσκετ και εγώ προσωπικά θέλουμε να ξέρουμε γιατί ο Τζόρντι Μπερτομέου διώχθηκε από τη Euroleague. Θα μου δώσει κάποιος πίσω τα 3 εκατ. ευρώ που πλήρωσα σε τιμωρίες; Θα μου δώσει κάποιος πίσω όλο τον χρόνο που δυσφήμισε το όνομα μου; Θα μου δώσει κάποιος πίσω τα 50 εκατ. ευρώ που έβαλα όλα αυτά τα χρόνια και που πήγαν στράφι από τον Μπερτομέου που έφερνε μισθοφόρους στο ΟΑΚΑ για να γ@@@@ τον Παναθηναϊκό;».

Είναι αλήθεια πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος λοιδορήθηκε, τιμωρήθηκε και απειλήθηκε όταν άρχισε να επιτίθεται στον Μπερτομέου και πολλοί το εξέλαβαν ως προσωπική κόντρα ή απλώς προσπάθεια για καλύτερη αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού. Ωστόσο από τότε (2017 και εντεύθεν), πέραν από ζητήματα κακής και καταδικαστικής διαιτησίας σε κομβικούς αγώνες του Παναθηναϊκού, ο διοικητικός ηγέτης των πρασίνων είχε εγείρει θέματα διαχείρισης, μειωμένων εσόδων και συνεχούς υποβάθμισης του προϊόντος.

Οικονομικός έλεγχος…

Πλέον το μεγάλο ζητούμενο είναι να ανακοινωθεί για ποια ακριβώς θέματα κατηγορείται ο Μπερτομέου, ώστε να θεωρούν οι ομάδες πως πρέπει να αντικατασταθεί και αν υπάρχει υπόνοια ή και ενδείξεις παράνομων ενεργειών εκ μέρους του.

Αυτό ίσως το δείξει ο οικονομικός έλεγχος στα οικονομικά της Ευρωλίγκας, που έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες με επικεφαλής τον Νίκο Λεπενιώτη, γενικό διευθυντή της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Εκείνο που έχει γίνει γνωστό και έχει κάνει «έξαλλους» τους ιδιοκτήτες των ομάδων, είναι η στάση του CEO την περίοδο της πανδημίας, όταν τα έσοδα είχαν ολική καθίζηση και ο Μπερτομέου πήρε πρωτοβουλία για τις αμοιβές των παικτών αντίθετη από τις ομάδες.

Επίσης υπάρχουν ερωτηματικά αναφορικά με το αν οι Ισπανικές ομάδες τηρούν FFP (Financial Fair Play) υπό την διακριτική ανοχή του συμπατριώτη τους επικεφαλής της Ευρωλίγκας.

Σίγουρα πάντως και ανεξάρτητα από το αν θα απομακρυνθεί οριστικά ο νυν CEO, η Ευρωλίγκα μπαίνει σε νέα εποχή, όποιος και να τον διαδεχτεί δεν θα έχουμε πλέον το «one man show», οι ομάδες θα παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις και τον έλεγχο, η ανάπτυξη και αναβάθμιση της διοργάνωσης με το τέλος της πανδημίας, μοιάζει δεδομένη.

Εκεί θα φανεί αν θα προχωρήσει και το σχέδιο Μπερτομέου και κάποιων ομάδων, για δημιουργία κλειστής λίγκας 20 ή 24 club, που θα αγωνίζονται το Σαββατοκύριακο, εκθρονίζοντας επί της ουσίας τις εθνικές λίγκες.

Τέλος μένει να φανεί αν είναι ώριμες οι συνθήκες για εξομάλυνση των σχέσεων Ευρωλίγκας-FIFA, που μόνο ζημιά έχει κάνει στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ και αν το Basket Champions League και το Eurocup θα αποτελέσουν μία διοργάνωση.

Πάντως όλες αυτές οι εξελίξεις είναι γεγονός πως «ανάγκασαν» Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να συμπλεύσουν, κάτι που αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε άλλες από κοινού ενέργειες.