Η εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως ήταν φυσικό επηρέασε και την Ευρωλίγκα, με δεδομένο πως υπάρχουν τρεις Ρώσικες ομάδες στη διοργάνωση και μάλιστα όλες εντός οκτάδας.

Ads

Η διοργανώτρια αποφάσισε κατ΄αρχήν την αναβολή των τριών αναμετρήσεων της 27ης αγωνιστικής και να μεταφέρει όλους τους εντός έδρας αγώνες των ρωσικών ομάδων σε ουδέτερο έδαφος, μια απόφαση που όμως δεν βρήκε σύμφωνη τη Ζάλγκιρις, όπως έγινε επίσημα γνωστό.

Ο Γενικός Διευθυντής του Λιθουανικού συλλόγου Παούλιους Μοτιεγιούνας, τόνισε μέσω γραπτής δήλωσης πως η Ζάλγκιρις μένει σταθερή σε αυτό που είπε από την πρώτη στιγμή: δεν πρόκειται να παίξει απέναντι σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ και Ούνικς Καζάν στο υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

“Όπως είπαμε χθες, οι αξίες μας δεν αλλάζουν, δεν θέλουμε να παίξουμε με συλλόγους από μια χώρα που βρίσκεται σε στρατιωτική επιθετικότητα. Προτείναμε μια τέτοια θέση στην EuroLeague και τους συλλόγους της, παρόλ’ αυτά η διοργάνωση και οι άλλοι σύλλογοι τείνουν να τελειώσουν ομαλά τη σεζόν” ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

Ads

“Δεν θέλουμε να παίξουμε τα συγκεκριμένα παιχνίδια και συμφωνούμε να λάβουμε τις ελάχιστες ποινές, ήττες με 20-0 άνευ αγώνα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επικοινωνία γι αυτό το θέμα με τη διοργάνωση και τους συλλόγους, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η διοργάνωση θα μας επιβάλλει πρόστιμα (σ.σ.: οι κανονισμοί δίνουν το δικαίωμα για πρόστιμα από 100.000€ έως 200.000€). Οι αξίες είναι σημαντικές για εμάς, αλλά δεν θέλουμε να στερήσουμε την ομάδα, τους φιλάθλους και τη Λιθουανία από την Ευρωλίγκα.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αυτό το γεγονός μπορεί να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την EuroLeague Basketball, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει τεντωμένο σκοινί. Θυμίζουμε πως η Ζάλγκιρις έχει προγραμματισμένους αγώνες απέναντι σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας (στις 25 Φεβρουαρίου) και Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (στις 8 Απριλίου) για την κανονική σεζόν.

Στα αμιγώς αγωνιστικά η Ρεάλ Μαδρίτης σε κάθετη πτώση γνώρισε τρίτη σερί ήττα, αλλά παραμένει στη δεύτερη θέση της κατάταξης, πίσω από την προπορευόμενη Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός μετά τη μεγάλη νίκη του επί της Αρμάνι, αύξησε τις πιθανότητες του για να είναι στην πρώτη τετράδα.

Σημαντική και η επικράτηση της Μονακό επί της Φενέρ, γιατί έγινε επί ανταγωνίστριας για την οκτάδα, ενώ στα αξιοσημείωτα η δεύτερη σερί νίκη του Παναθηναϊκού στην τρέχουσα σεζόν.

Βεβαίως ακόμη η βαθμολογία δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, αφού οι ομάδες δεν έχουν δώσει τον ίδιο αριθμό αγώνων λόγω των πολλών αναβολών.

Τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής

Αναντολού Εφές – Μακάμπι Τελ Αβίβ 109-77

Μπάγερν – ΤΣΣΚΑ Μόσχας (αναβολή)

Ζάλγκιρις – Ρεάλ Μαδρίτης 68-47

Μπασκόνια – Ούνικς Καζάν (αναβολή)

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 67-58

Βιλερμπάν – Άλμπα Βερολίνου 80-82

Ζενίτ – Μπαρτσελόνα (αναβολή)

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 79-73

Μονακό – Φενέρμπαχτσε 92-78

Η βαθμολογία

image

Οι 10 καλύτερες φάσεις της αγωνιστικής

Το πρόγραμμα της 28ης αγωνιστικής

  • Ούνικς Καζάν – Βιλερμπάν (3/3, 18:00)
  • Αναντολού Εφές – Φενέρμπαχτσε (3/3, 19:30)
  • Ερυθρός Αστέρας – Μπασκόνια (3/3, 20:00)
  • Άλμπα – Ζάλγκιρις (3/3, 21:00)
  • Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης (3/3, 21:05)
  • Μπαρτσελόνα – Μονακό (3/3, 22:00)
  • ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ρεάλ Μαδρίτης (4/3, 19:00)
  • Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ – Αρμάνι Μιλάνο (4/3, 21:00)
  • Μπάγερν Μονάχου – Ολυμπιακός (4/3, 21:45)