Εφιαλτική βραδιά για τον Ολυμπιακό στην 5η αγωνιστική του 1ου ομίλου του Europa League, καθώς γνώρισε τη συντριβή 5-0 από τη Φράιμπουργκ και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Ads

Η ομάδα του Πειραιά έμεινε τρίτη στην βαθμολογία στους τρεις πόντους και επομένως θα δώσει “τελικό” κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα στο Γ.Καραϊσκάκης (14/12, 22:00), όπου χρειάζεται νίκη ή ισοπαλία για να αγωνιστεί στα μπαράζ της φάσης των 16 του Conference League.

Οι Πειραιώτες δέχθηκαν τέσσερα τέρματα στο πρώτο μέρος και ισοφάρισαν αρνητικό ρεκόρ τους στην Ευρώπη, από τους Γκρέγκοριτς (3′, 8′, 36′), Σιλντιγιά (42′) και Ντόαν (77′)

Το 4-0 του πρώτου μέρους ήταν το πιο βαρύ σκορ του ημιχρόνου μαζί με το προ εικοσαετίας παιχνίδι κόντρα στη Γιουβέντους, το οποίο έληξε 7-0. Στο β’ μέρος βελτιώθηκε κάπως η ομάδα του Μαρτίνεθ, με τον Ισπανό τεχνικό να γυρίζει το σύστημα σε τριάδα πίσω. Ωστόσο, δεν απέφυγε το 5ο γκολ, με τον Ντόαν να σκοράρει στο 77’.

Ads

Τραυματίστηκε ο Ποντένσε στο ξεκίνημα του β’ μέρους και αποχώρησε με φορείο.

Η βαθμολογία

Με 4-3-3 (και όχι με τριάδα πίσω) παρέταξε τον Ολυμπιακό ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Πασχαλάκης ήταν στο τέρμα, Ντόη και Ρέτσος στο κέντρο της άμυνας, με τους Ροντινέι και Όρτεγκα να είναι τα μπακ. Έσε, Καμαρά και Αλεξανδρόπουλος ήταν τα χαφ, Ποντένσε και Φορτούνης ήταν στα «φτερά», ενώ ο Ελ Κααμπί στην κορυφή της επίθεσης.

Πιστός σε σχήμα με τριάδα πίσω, παρατάσσοντας τη Φράιμπουργκ με 3-4-3 ο Στράιχ. Ο Ατουμπόλου ήταν στο τέρμα, Σιλντίλια, Γκίντερ και Λάινχαρτ στην άμυνα. Ντόαν και Μακένγκο είχαν τις δύο πλευρές, Έγκεσταϊν και Χέφλερ στα χαφ, με τους Χέλερ και Γκρίφο να είναι στα άκρα, ενώ ο Γκρέγκοριτς στην κορυφή.

Ο αγώνας

Οι καλοί οιωνοί για τον Ολυμπιακό δεν επιβεβαιώθηκαν. Οι Πειραιώτες ήταν εκείνοι που απείλησαν πρώτοι, με τον Φορτούνη να σεντράρει από τα δεξιά, τους Ελ Κααμπί και Ποντένσε να μην καταφέρνουν να εκτελέσου και την μπάλα να φτάνει στον Ορτέγκα που αστόχησε από καλή θέση.

Η συνέχεια ήταν εφιαλτική για τους Πειραιώτες, με τον Γκρέγκοριτς να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα στο 3’, με τον Γκρέγκοριτς να φέρνει βόλτα τον Ρέτσο, έπειτα από γύρισμα του Έγκεσταϊν και να εκτελεί με συρτό σουτ τον Πασχαλάκη για το 1-0.

 

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να βγάλει αντίδραση και αυτό που έκανε ήταν ένα εκτός περιοχής σουτ του Φορτούνη που πέρασε εκτός, αφού κόντραρε, με τον διαιτητή να δίνει άουτ. Η Φράιμπουργκ πλήγωσε από στατική φάση τους Πειραιώτες στο 8’, με τον Ντόαν να εκτελεί κόρνερ από τα αριστερά και τον Γκρέγκοριτς με σκαστή κεφαλιά να βρίσκει δίχτυα στο 8ο λεπτό, σημειώνοντας το 2-0.

 

Το παιχνίδι έγινε πολύ ροκ από εκείνο το σημείο για ένα δεκάλεπτο, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω, αλλά το ματς ήταν δίκοπο μαχαίρι για τους «ερυθρόλευκους». Αφού ο Ολυμπιακός έβρισκε κενούς χώρους, αλλά παράλληλα άφηνε και αυτός ακόμη περισσότερα πίσω.

Στο 10’, ο Φορτούνης κουβάλησε την μπάλα και έπιασε δυνατό εκτός περιοχής σουτ. Οι Πειραιώτες είχαν πολύ καλή ευκαιρία στο 12’ για να μειώσουν στο σκορ, με τον Φορτούνη να μοιράζει στον Ποντένσε που άργησε να εκτελέσει, με την μπάλα να βρίσκει σε αντίπαλο. Στην κόντρα οι γηπεδούχοι βρήκαν φάση, με την μπάλα να φτάνει στον Γκρίφο, με την άμυνα του Ολυμπιακού να είναι σε τρικυμία, αλλά το σουτ του ήταν άστοχο.

Η Φράιμπουργκ άγγιξε το 3-0 στο 20’, με τον Μακένγκο να σεντράρει από τα αριστερά, τον Ντόη να προσπαθεί να διώξει, αλλά να στρώνει στον Γκρέγκοριτς, ο οποίος αιφνιδιάστηκε και αστόχησε από εξαιρετική θέση.

Στο 33’ ο Ολυμπιακός έφυγε ταχύτατα στην κόντρα, με τον Αλεξανδρόπουλο να πατάει περιοχή, αλλά το σουτ του βρήκε σε αντίπαλο και έφυγε σε κόρνερ. Ο ίδιος παίκτης απείλησε με κεφαλιά και την μπάλα να απομακρύνεται λίγο πριν τη γραμμή έπειτα από κόρνερ του Φορτούνη.

Τα κενά ήταν πολλά που άφηνε ο Ολυμπιακός σε αυτό το διάστημα, αλλά από εκείνο το σημείο άρχισε να γέρνει ξανά το γήπεδο, με τους Πειραιώτες να παρουσιάζουν σημάδια διάλυσης. Κάθε επίθεση των γηπεδούχων μύριζε γκολ και αυτό σημειώθηκε στο 36’.

Ο Γκρίφο κουβάλησε την μπάλα έξω από την περιοχή, μοίρασε αριστερά και ο Μακένγκο έκανε εξαιρετική σέντρα για το κεφάλι του Γκρέγκοριτς, που βρέθηκε αμαρκάριστος στην καρδιά της περιοχής και σκόραρε το 3-0, παρότι ήταν κοντά του Ρέτσος και Ντόη που είχαν μείνει ένα κλικ πίσω.

 

Στο 42’ η Φράιμπουργκ έκανε το 4-0. Κυκλοφόρησε με κινηματογραφική ταχύτητα την μπάλα, με τους Γκρέγκοριτς και Χέλερ, ο Σιλντιλιά από αμυντικός έγινε εξτρέμ και «εκτέλεσε» τον Πασχαλάκη.

Οι Πειραιώτες πήγαν στα αποδυτήρια με το βαρύ 4-0 στην πλάτη τους και ο κόσμος που τους ακολούθησε έως το παγωμένο Φράιμπουργκ, τους αποδοκίμαζε.

Ο Μαρτίνεθ έβαλε άρον-άρον τον Ιμπόρα σε ρόλο λίμπερο αντί του Αλεξανδρόπουλου στο ξεκίνημα του β’ μέρους για να συμμαζέψει κάπως την κατάσταση στο κέντρο της άμυνας. Η δε Φράιμπουργκ από την πλευρά της επέλεξε να ρίξει ταχύτητα και να κάνει μία τρόπον τινά διαχείριση.

Αλλά και πάλι ήταν εκείνη που σε μία αντεπίθεση – φαρμάκι, δίχως να έχει απειλήσει ιδιαίτερα νωρίτερα τον Πασχαλάκη, έφτασε και σε πέμπτο γκολ με τον Ντοάν. Ο Ασιάτης άσος της Φράιμπουργκ τρύπωσε στην περιοχή σε αντεπίθεση και εκμεταλλεύτηκε το κακό κοντρόλ του Έσε έπειτα από πάσα του Μακενγκό και στο 77’ έγραψε το 5-0 με κοντινό πλασέ.

 

Οι Πειραιώτες απείλησαν με τον Μασούρα στο 82’, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που δεν επιστρέφουν με περισσότερα γκολ παθητικό στην Ελλάδα.

Στις 14 Δεκεμβρίου έχουν τελικό με την Μπάτσκα Τόπολα στο Φάληρο, με «έπαθλο» την πρόκριση στο Conference League, εκεί όπου στον Ολυμπιακό αρκεί ακόμη και η ισοπαλία για να διατηρηθεί στην 3η θέση. Αν ηττηθεί από την Μπάτσκα, τότε αντίο Ευρώπη.

 

Φράιμπουργκ (Κρίστιαν Στράιχ): Ατουμπόλου – Σιντιγιά, Γκίντερ, Λίνχαρντ (66’ Γκούλντε) – Εγκεστάιν, Χέφλερ (78’ Βαϊσχάουπτ), Ντοάν, Μακενγκό – Χέλερ (66’ Αντάμου), Γκρίφο (78’ Σάλαϊ), Γκρέγκοριτς (66’ Ρελ)

Ολυμπιακός (Ντιέγκο Μαρτίνεθ): Πασχαλάκης – Ροντινέι (84’ Κίνι), Ρέτσος, Ντόη, Ορτέγκα – Έσε (84’ Καρβάλιο), Καμαρά, Αλεξανδρόπουλος (46’ Ιμπόρα) – Ποντένσε (50’ λ.τρ. Μασούρας), Φορτούνης, Ελ Κααμπί (84’ Ελ Αραμπί)

Διαιτητής: Ιρφάν Πέλιτο (Βοσνία)

Βοηθοί: Σέναντ Ιμπρισιμπέγκοβιτς (Βοσνία), Νταβόρ Μπέλιο (Βοσνία)

Τέταρτος: Μίλος Γκίβκοβιτς (Βοσνία)

VAR: Ιβάν Μπέμπεκ (Κροατία), Τόμας Κβιατκόβσκι (Πολωνία)