Με νίκες-πρόκριση Ουκρανών και Ανδαλουσιάνων ολοκληρώθηκε η προημιτελική φάση του Europa League και προέκυψαν δύο μεγάλοι ημιτελικοί. Η Σαχτάρ πιο εύκολα από ότι θα περίμενε κανείς, θριάμβευσε επί της Βασιλείας με το εμφατικό 4-1 και θα αντιμετωπίσει την Ίντερ, ενώ η Σεβίλλη δυσκολεύτηκε απέναντι στην Γουλβς, αλλά τελικά με γκολ στο 88΄, πήρε το δεύτερο εισιτήριο και τεθεί αντιμέτωπη με την Γιουνάιτεντ.

Ads

Τώρα οι ομάδες είναι ένα βήμα πριν τον τελικό και αναμένονται αμφίρροπες αναμετρήσεις, παρόλο που στο Ίντερ-Σαχτάρ οι Ιταλοί είναι το θεωρητικό φαβορί.

Σαχτάρ – Βασιλεία 4 – 1  ( 2′ Ζούνιορ Μοράες, 22′ Τάισον, 75′ πεν. Αλάν Πατρίκ, 88′ Ντοντό / 90+2′ Φαν Φονσβίνκελ)

Επίδειξη δύναμης έκανε η Σαχτάρ Ντόνετσκ απέναντι στην Βασιλέια στην αναμέτρηση της Veltins Arena για τα προημιτελικά του Europa League. Οι Ουκρανοί ήταν ανώτεροι και επικράτησαν 4-1 της Βασιλείας, η οποία ήταν αγνώριστη σε σχέση με τα προηγούμενα ματς.

Ads

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ πήρε λοιπόν το εισιτήριο για την ημιτελική φάση της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης. Πλέον οι Ουκρανοί είναι μία ανάσα πριν τον μεγάλο τελικό, όμως θα πρέπει να περάσουν το εμπόδιο της Ίντερ ( 17/8 ).

Από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα της αναμέτρησης, η Σαχτάρ έδειξε την απόλυτη κυριαρχία της. Μάλιστα, άνοιξε το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό του ματς. Ο Μάρλος εκτέλεσε ένα κόρνερ για τους Ουκρανούς, η άμυνα και ο τερματοφύλακας της Βασιλείας αντέδρασαν άσχημα και ο Ζούνιορ Μοράις έστειλε με το κεφάλι την μπάλα στον ουρανό των διχτύων του Νίκολιτς.

Η Σαχτάρ είχε την κατοχή και στο 11ο λεπτό απείλησε εκ νέου με ένα σουτ του Πάτρικ. Στο 20′ ο σκόρερ του πρώτου γκολ χάνει άλλη μία ευκαιρία με ένα άστοχο πλασέ μέσα από την περιοχή. Το 2-0 δεν άργησε και ήρθε τελικά στο 22′. Οι Ουκρανοί άλλαξαν πολύ ωραία, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Τάισον, εκείνος σούταρε στα όρια της περιοχής και έπειτα από κόντρα στο σώμα του Φράι σημειώθηκε το δεύτερο γκολ.

Οι Ουκρανοί είχαν την ευκαιρία και για ένα τρίτο γκολ πριν την ανάπαυλα. Στο 30′ ο γκολκίπερ απέκρουσε ένα σουτ του Μοράις αποσοβώντας τον κίνδυνο. Στη συνέχεια στο 40ο λεπτό, ο Αντόνιο έκανε ένα ωραίο πλασέ έξω από την περιοχή με την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι και τον Πετρέτα να διώχνει προ του Μοράις.

Η Βασιλεία μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με περισσότερη διάθεση για να πιέσει και να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Ωστόσο είχε αρκετά προβλήματα στον δημιουργικό τομέα, ενώ τα θέματα στον ανασταλτικό συνεχίστηκαν. Έτσι η Σαχτάρ έτρεχε εύκολα στην αντεπίθεση, έστω κι αν δεν πίεζε.

Στο 62ο λεπτό, οι Ελβετοί άλλαξαν ωραία την μπάλα στην περιοχή και στη συνεχεια διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι του Ντοντό στον Πουλουλού. Ωστόσο μετά από εξέταση VAR, δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Στο 66ο ο Καμπράλ είχε την ευκαιρία να μειώσει με ένα ψηλοκρεμαστό σουτ, αλλά αστόχησε. Έπειτα, η Βασιλεία διαμαρτυρήθηκε για ακόμη ένα πέναλτι για χέρι, όμως ξανά ο Μάικλ Όλιβερ έδειξε παίζεται.

Τελικά, το πέναλτι κέρδισε η Σαχτάρ στο 73ο λεπτό για ανατροπή του Τάισον. Ο Πάτρικ δεν αστόχησε και έγραψε το 3-0 με ωραία εκτέλεση. Η Σαχτάρ δεν σταμάτησε εκεί αφού σε μία ωραία αντεπίθεση των Ουκρανών, ο Ντοντό πάτησε περιοχή και με ωραίο πλασέ πετυχε το τέταρτο γκολ της ομάδας του. Το μόνο που κατάφερε η Βασιλεία ήταν να μειώσει με τον Φαν Βολσβίνγκελ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.

ΣΑΧΤΑΡ: Πιάτοβ, Ντοντό, Κριβτσόβ, Μπόνταρ, Ματβιγένκο, Μάρκος Αντόνιο (85’ Μαϊκόν), Στεπανένκο, Μάρλος (71’ Σόλομον), Άλαν Πάτρικ (78’ Κοβαλένκο), Τάισον (85’ Τετέ), Μοράες (85’ Φερνάντο)

ΒΑΣΙΛΕΙΑ: Νίκολιτς, Πετρέτα, Φαν ντερ Βερ (73’ Ραμίρες), Αλντερέτε, Βιντμέρ, Κάμπο, Φράι, Τζάκα (60’ Μαρσάν), Πουλουλού, Καμπράλ (73’ Αντέμι), Στόκερ (73’ Φαν Βολφσβίνκελ)

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα και όλα τα γκολ του αγώνα

Γουλβς – Σεβίλλη 0-1 (88′ Οκάμπος)

Το Europa League είναι η διοργάνωσή της δίχως αμφιβολία. Μπορεί να δυσκολεύτηκε από τη μαζική άμυνα της Γουλβς, αλλά η Σεβίλλη λυτρώθηκε από το γκολ του Λούκας Οκάμπος. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός της Σεβίλλης ήταν αυτός που έκανε την ειδοποιό διαφορά στον προημιτελικό με τη Γουλβς και με κεφαλιά στο 88’, χάρισε στην ομάδα του τη νίκη (1-0) και την πρόκριση στους «4» του Europa League, όπου θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ( 16/8 )!

Οι νερβιονένσες είχαν την κατοχή (73%), τις ευκαιρίες, πίεζαν, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν το γκολ και όλα έδειχναν παράταση. Το γόρδιο δεσμό έλυσε ο Αργεντινός με κεφαλιά μετά από σέντρα του συμπατριώτη του, Έβερ Μπανέγα.

Κι όμως η αγγλική ομάδα είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ.  Στο 11′ ο Ντιέγκο Κάρλος ανέτρεψε τον Τραορέ και ο διαιτητής έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα. Ο Χιμένες ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι, όμως νικήθηκε από τον Μπόνο.

Τόσο ο διαιτητής, όσο και από το VAR δεν είδαν όμως κάτι σημαντικό. Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης δεν πατούσε την γραμμή τη στιγμή της εκτέλεσης και έτσι το πέναλτι θα έπρεπε να επαναληφθεί. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

ΓΟΥΛΒΣ (Νούνο Εσπίριτο Σάντο): Ρουί Πατρίσιο, Ντόχερτι, Μπολί, Κόουντι, Σαΐς, Ρούμπεν Βινάγκρε, Ζοάο Μουτίνιο (71′ Πέδρο Νέτο), Ρούμπεν Νέβες, Ντεντόνκερ, Τραορέ (79′ Ζότα), Ραούλ Χιμένες.

ΣΕΒΙΛΛΗ (Τζούλεν Λοπετέγκι): Μπόνο, Χεσούς Νάβας, Κουντέ, Ντιέγκο Κάρλος, Ρεγκιλόν, Μπανέγα, Φερνάντο, Χορδάν (85′ Βάσκες), Σούσο, Οκάμπος, Ελ Νεσίρι (85′ Ντε Γιονγκ).

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα και το γκολ του αγώνα

Ημιτελικοί

Σεβίλλη – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ  16/8
Ίντερ – Σαχτάρ  17/8

Τελικός  21 Αυγούστου