Ads

Ο Ολυμπιακός έκανε το τέλειο παιχνίδι. Η Σιένα έπεσε αναίσθητη από το πρώτο δίλεπτο του αγώνα, αλλά η σειρά έχει ακόμη αρκετά παιχνίδια για να σφραγιστεί και το εισιτήριο που οδηγεί στη Βαρκελώνη και το φάιναλ-φορ. Το Sport24 αναλύει.

Τα πέτυχε όλα με μια …ζαριά ο Ολυμπιακός, στον πρώτο του αγώνα, κόντρα στη Σιένα. Όχι μόνο έκανε το 1-0, αλλά η εκκωφαντική του εμφάνιση και η νίκη του με 48π (!) διαφορά, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να περιμένει μια ομάδα που μπαίνει στη διεκδίκηση της πρόκρισης στο φάιναλ-φορ. Η Σιένα ζαλίστηκε από τα συνεχή γρονοθοκοπήματα, σημείωσε μόλις 9π σε ένα ημίχρονο, έχασε το μέτρημα και παραδόθηκε άνευ όρων.

«Δεν παίξαμε, είναι ντροπή» μονολογούσε ο Σον Στόουνροκ μετά τη λήξη του ματς, ενώ οι Ιταλοί δημοσιογράφοι είχαν μείνει αποσβολωμένοι από το τραγικό θέαμα μιας ομάδας να μη μπορεί να βάλει καλάθι.

Ads

Ο Αμερικανός, ωστόσο, έσπευδε να διευκρινίσει: «Για να πω και την αλήθεια δεν περιμέναμε τόσο δυνατή άμυνα από τον Ολυμπιακό».

Μα αυτό ήταν το μυστικό για το ανεπανάληπτο παιχνίδι της Τρίτης. Ο Ολυμπιακός μπήκε τόσο…μανιασμένα μέσα στο παρκέ, αποφασισμένος με το «καλημέρα» να κόψει τον βήχα των Ιταλών, ώστε από τις δυο-τρεις πρώτες φάσεις του ματς, είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Έγινε αυτό, που έλεγαν όλοι πριν από το τζάμπολ: «Θα παίξουμε όπως θέλουμε εμείς, κι όχι όπως θέλουν αυτοί». Μέχρι να καταλάβει η Σιένα τι γινόταν, ο Ολυμπιακός την είχε αφήσει …οκτώ λεπτά χωρίς καλάθι και το ΣΕΦ εκστασιασμένο άρχισε να χορεύει σε ρυθμούς μπάσκετ.

Ήταν η πρώτη φορά φέτος, που η εξέδρα έδωσε ρυθμό και στο τέλος δικαιωματικά αποθέωσε τους νικητές «ερυθρόλευκους», τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και φώναζε με πάθος «έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό».

Τέτοιο πάρτι στο Ειρήνης και Φιλίας είχε να γίνει χρόνια. Μη πούμε …δεκαετίες ολόκληρες.

«Δεν κάναμε παρά το …1-0, προχωράμε»

Παρόλα αυτά, ένα είναι σίγουρο. Στην σημερινή βραδυνή προπόνηση της ομάδας, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς θα πει ακριβώς αυτό που ισχύει σε μια σειρά πλέι-οφ: «Δεν έχουμε κάνει τίποτε περισσότερο από το 1-0. Προχωράμε, για το επόμενο παιχνίδι».

Αυτή είναι η αδυσώπητη αλήθεια των πλέι-οφ. Είτε νικήσεις με 50 πόντους, είτε με έναν, δεν αλλάζει τίποτε. Για να προκριθείς χρειάζεσαι άλλες δυο νίκες. Φυσικά, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κερδίσει πάρα πολλά, με την συντριπτική διαφορά τους στον πρώτο αγώνα.

  • Φόβισαν στο έπακρο την αντίπαλό τους, που ενδεχομένως να είχε …άγνοια κινδύνου μπαίνοντας στο ΣΕΦ, αλλά τώρα πρέπει να συνειδητοποίησε πόσο «δύσκολα» είναι τα πράγματα.
  • Νίκησαν πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να γίνει εμφανής συντήρηση του ρόστερ, ώστε όλοι οι παίκτες να είναι «φρέσκοι» εν όψει της δεύτερης κόντρας.
  • Απ’ αυτή τη συντήρηση βγήκαν και οφέλη, όπως η χρησιμοποίηση του νεοσσού Κατσίβελη για περίπου 25 λεπτά, σε μια εμφάνιση γεμάτη από «μπράβο» και χειροκροτήματα.

Ωστόσο, το 1-0 δεν μπορεί να …γίνει 2-0, επειδή ένα παιχνίδι τελείωσε με 89-41. Κι ο Ντούντα με τους συνεργάτες του έχουν να διαχειριστούν, πλέον, την ευφορία και ενδεχομένως την επανάπαυση μιας άνετης νίκης, εν όψει ενός ακόμη αγώνα, που πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία.

Η Σιένα δεν πρόκειται να σπάσει και πάλι τα καλάθια του ΣΕΦ, έχει ένα πληγωμένο εγωισμό και θα προσπαθήσει να ξεπλύνει την απέραντη ντροπή του πρώτου αγώνα.

Ο Ολυμπιακός, όμως, αν έχει δείξει κάτι σε αυτή τη διαδρομή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ακριβώς η σοβαρότητα και η ωριμότητά του σαν ομάδα. Θα έλεγε κανείς ότι μέσα σε λίγους μήνες, άπαντες κατάλαβαν ότι δε φτάνει μόνο μια, δυο, τρεις καλές νίκες για να γίνεις «μεγάλος», αλλά απαιτείται σοβαρότητα και σε κάθε παιχνίδι να παρουσιάζεσαι ακόμη καλύτερος.

Κι αυτό ίσως να συνέβη, επειδή ο Ολυμπιακός από το ξεκίνημα της χρονιάς δεν τα …βρήκε όλα στρωμένα σε κόκκινο χαλί. Μέχρι να φτάσει στο σημείο, που είδαν και θαύμασαν όλοι την Τρίτη, δούλεψε πάρα πολύ. Η εικόνα του σε σχέση με την εκκίνηση της σεζόν είναι τελείως διαφορετική.

Τρανό παράδειγμα, οι χερούκλες του Μπουρούση, που έπεφταν με μανία για να κόψουν κάθε σουτ των Ιταλών, ακόμη κι όταν η διαφορά ήταν στους πενήντα πόντους. Στην «επιστροφή» του και στην Ευρωλίγκα, μετά την «άδεια μετ’ αποδοχών» που είχε πάρει, ο διεθνής άσος έδειξε να έχει καταλάβει από πρώτο χέρι τι σημαίνει να …ακολουθείς τις οδηγίες του Ντούντα. Απλά «δεν παίζεσαι»!

Πηγή: Sport24.gr