Η αγωνιστική δραστηριότητα στο Euro επανέρχεται αύριο Τρίτη, με τον πρώτο ημιτελικό Ιταλία-Ισπανία, ενώ θα ακολουθήσει την Τετάρτη αυτός ανάμεσα σε Αγγλία και Δανία.

Ads

Έχουμε δηλαδή άλλους τρεις αγώνες πριν πέσει η αυλαία του τουρνουά, που ότι και να συμβεί σε ημιτελικούς και τελικό, είναι ήδη καταχωρημένο ως ένα άκρως επιτυχημένο Euro, με πολλά ρεκόρ, εξαιρετικό θέαμα, πολλές εκπλήξεις, ανατροπές και συγκινήσεις.

Από τα φαβορί για την κατάκτηση της κορυφής πριν την έναρξη της διοργάνωσης, ήδη Γαλλία (ήταν μακράν το πρώτο φαβορί), Γερμανία (ήταν 4η),  Βέλγιο (3ο), η κάτοχος του τίτλου Πορτογαλία (ήταν 6η) έχουν αποκλειστεί.

Τώρα πλέον η σειρά των φαβορί έχει ως εξής: Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία.

Ads

Ας δούμε κάποια στοιχεία για τους φιναλίστ με βάση την εικόνα τους στους ομίλους και τα νοκ-άουτ.

Κατ΄αρχήν και οι τέσσερις ομάδες έχουν παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση από παιχνίδι σε παιχνίδι και πηγαίνοντας προς το τέλος δείχνουν αντοχή, αποφασιστικότητα και επιθετικές επιδόσεις που δεν είναι συνηθισμένες στα νοκ-άουτ.

Έχουν υψηλό κίνητρο η κάθε μία ξεχωριστά, γιατί πέραν της αυτονόητης επιδίωξης όλων για κατάκτηση του Euro, όταν κάποια ομάδα φτάνει στα ημιτελικά, ξέρει πως είναι πολύ κοντά στο να πάει ως το τέλος και την κορυφή.

Οι απουσίες, οι απώλειες (ειδικά το σοκ με Έρικσεν και ο σοβαρός τραυματισμός του Σπινατσόλα), έχουν συσπειρώσει τις ομάδες, άλλωστε πάντα οι ποδοσφαιριστές παίζουν με έξτρα κίνητρο και για τους απόντες συναδέλφους τους.

Τρεις από τις φιναλίστ έχουν στεφτεί στο παρελθόν πρωταθλητές Ευρώπης, με τους Άγγλους να είναι οι μόνοι που δεν έχουν γευτεί ποτέ τέτοια επιτυχία.

Η Αγγλία είναι διψασμένη, πεινασμένη, αγωνιστικά και ψυχολογικά έτοιμη για να στεφτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Παίζει στο σπίτι της (Γουέμπλεϊ), έχει μετά από χρόνια μία πολύ δυνατή ομάδα, δεν έχει δεχτεί ακόμα γκολ στην διοργάνωση (8-0), ο ηγέτης και αρχηγός της Χάρι Κέιν στην κατάλληλη στιγμή σκοράρει (3 γκολ στα νοκ-άουτ), το κλίμα εντός ομάδας είναι εξαιρετικό.

Αυτό που δεν έχουμε δει ακόμη από την Αγγλία και που είναι πιθανόν να μην συμβεί, είναι πως θα αντιδράσει αν το ματς «στραβώσει», εάν βρεθεί πίσω στο σκορ και πρέπει να κυνηγήσει ανατροπή.

Επίσης αν χρειαστεί παράταση ή πέναλτι, ίσως «ξυπνήσουν» κακές μνήμες και η ψυχολογία αλλάξει.

Η Δανία δεν είναι μικρή ή αδύνατη ομάδα, είναι αποτελεσματική στην επίθεση (11-5) και την βολεύει ο τίτλος του αουτσάιντερ, άλλωστε είναι ήδη επιτυχημένη η ως τώρα πορεία της.

Ξεκίνησε με 2 ήττες το τουρνουά και στη συνέχεια σημείωσε 3 σερί νίκες, στις οποίες πέτυχε 10 γκολ.

Μέσα στα άλλα υπάρχει και ένα περίεργο στατιστικό, καθώς αυτή θα είναι η 8η φορά που οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στο Γουέμπλεϊ.

Το αξιοσημείωτο σε ότι αφορά στις προηγούμενες αναμετρήσεις είναι πως ο εκάστοτε νικητής έχει επικρατήσει με το ίδιο σκορ!

Τα «τρία λιοντάρια» μετρούν 5 νίκες με 1-0 ενώ οι Σκανδιναβοί έχουν επιβληθεί τις άλλες δύο επίσης με 1-0.

Μάλιστα την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες είχαν κοντραριστεί ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου για το Nations League, με τους Δανούς να νικούν χάρη σε πέναλτι του Έρικσεν και τους οικοδεσπότες να έχουν δύο αποβληθέντες παίκτες, τον Μαγκουάιρ και τον Τζέιμς.

Το πιθανότερο είναι να παρακολουθήσουμε έναν πολύ συναρπαστικό και αμφίρροπο ημιτελικό, είναι ασφαλώς φαβορί η Αγγλία, αλλά μάλλον πρέπει να ανεβάσει πολύ περισσότερο την απόδοση της για να προκριθεί.

Η Ιταλία ξεκίνησε το τουρνουά ως έκτο-έβδομο φαβορί και τώρα με σπουδαίο ποδόσφαιρο που παρουσιάζει και τα αποτελέσματα της, έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για την κούπα.

Πάντα είχε φίλους η «σκουάντρα αντζούρα» και εκτός Ιταλίας, ωστόσο με την ως τώρα παρουσία της στο Euro, γοητεύει ακόμα περισσότερους.

Πρώτη φορά μετά ίσως από το 1970 και την τρομερή ομάδα του Φακέτι, Ματσόλα, Ριβέρα, Ρίβα, Μπονινσένια κλπ, η Ιταλία δεν παίζει το αποκρουστικό κατενάτσιο, έχει δροσιά, υγεία, ομαδικότητα και γενικώς δεν κοιτάει να διαφυλάξει το σκορ όταν προηγείται, αλλά συνεχίζει να επιτίθεται και να προσφέρει θέαμα.

Οι επιδόσεις της ως τώρα είναι αξιοζήλευτες με 11 γκολ υπέρ και μόλις δύο παθητικό, στον πάγκο έχει ένα πολύπειρο προπονητή, τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, που μεθοδικά χτίζει την ομάδα εδώ και τρία χρόνια υπολογίζοντας όλους τους παίκτες.

Η Ιταλία τρέχει ένα απίστευτο σερί με 32 αγώνες χωρίς ήττα, έχει υπομονή στο παιχνίδι της και ένα μείγμα έμπειρων και νέων φιλόδοξων ποδοσφαιριστών, που της δίνει σιγουριά αλλά και φινέτσα.

Η Ισπανία τέλος ξεκίνησε άσχημα και με πολύ άγχος την διοργάνωση, με προβλήματα στην προετοιμασία λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού σε βασικούς παίκτες, αλλά τελικά όταν χρειάστηκε θυμήθηκε τον καλό εαυτό της, η επίθεση της έβγαλε φωτιές (έχει την καλύτερη επίδοση με 12 γκολ και 5 παθητικό) και η ψυχολογία πλέον στα ύψη.

Ουδείς μπορεί να πάρει αψήφιστα μία ομάδα και μία σχολή σαν την Ισπανία, που εκεί που έχει φτάσει προφανώς θέλει να κατακτήσει για 4η φορά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Οι προσδοκίες για συναρπαστικούς ημιτελικούς και θέαμα είναι μεγάλες, οι ομάδες είναι ικανές να προσφέρουν μεγάλες στιγμές και όπως λένε οι ειδικοί, σε τέτοια ματς δεν υπάρχουν πραγματικά φαβορί, όταν σφυρίζει ο διαιτητής την έναρξη οι προβλέψεις μένουν στην άκρη και μιλάει το… «χορτάρι».