Σήμερα Τετάρτη (26/6) ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Euro 2024, καθώς θα διεξαχθεί η 3η και τελευταία αγωνιστική στους 5ο και 6ο όμιλο.

Ads

Οι σημερινοί αγώνες θα κρίνουν και τα έξι τελευταία εισιτήρια που εκκρεμούν, ώστε να συμπληρωθούν οι 16 ομάδες που θα συνεχίσουν στα νοκ-άουτ.

Έχουν ήδη προκριθεί στους 16

  • Γερμανία
  • Ελβετία
  • Ισπανία
  • Ιταλία
  • Αγγλία
  • Δανία
  • Σλοβενία
  • Αυστρία
  • Γαλλία
  • Ολλανδία

Έχουν επίσης γίνει γνωστά, τα δύο πρώτα ζευγάρια της φάσης των 16, που είναι τα Ιταλία – Ελβετία και Γερμανία – Δανία.

Στις 19:00 έχουμε σέντρα στις δύο αναμετρήσεις για τον 5ο όμιλο, με την Σλοβακία να αντιμετωπίζει την Ρουμανία και την Ουκρανία το Βέλγιο. Σε έναν όμιλο όπου όλα είναι ανοιχτά καθώς και οι τέσσερις ομάδες έχουν από τρεις βαθμούς.

Ads

Τρεις ώρες αργότερα, στις 22:00, ρίχνονται στη μάχη οι ομάδες του 6ου ομίλου, με τις αναμετρήσεις Τσεχία – Τουρκία και Γεωργία – Πορτογαλία, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η 3η αγωνιστική. Εκεί μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο και η παρέα του έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Τετάρτης (26/6)

5ος όμιλος

19:00 Ουκρανία – Βέλγιο | ΕΡΤ1

19:00 Σλοβακία – Ρουμανία | ΕΡΤ3

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου

6ος όμιλος

  • 22:00 Γεωργία – Πορτογαλία | ΕΡΤ1
  • 22:00 Τσεχία – Τουρκία | ΕΡΤ3

Η βαθμολογία του 6ου ομίλου

Ουκρανία – Βέλγιο

Πέφτει η αυλαία του 5ου ομίλου του Euro 2024, με Ουκρανία και Βέλγιο να μονομαχούν στη Στουτγκάρδη για την 3η και τελευταία αγωνιστική της πρώτης φάσης της διοργάνωσης, σε ένα παιχνίδι που έχει χαρακτήρα τελικού.

Κι αυτό διότι στο γκρουπ και οι τέσσερις ομάδες έχουν από τρεις πόντους, αν και πριν την τελευταία στροφή, στην ισοβαθμία υπερέχει η Ρουμανία και το Βέλγιο, ακολουθεί στην τρίτη θέση η Σλοβακία, που υπό προϋποθέσεις εξασφαλίζει πρόκριση, και τελευταίοι είναι οι Ουκρανοί.

Αρχικά, στο στρατόπεδο της ομάδας του Σεργκέι Ρεμπρόφ η ψυχολογία είναι ανεβασμένη μετά το «τρίποντο» και με τον τρόπο που ήρθε, απέναντι στη Σλοβακία.

Ο Ρεμπρόφ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, πλην του Τσιγκανκόβ που η συμμετοχή του είναι αμφίβολη.

Στην αντίπερα όχθη, το Βέλγιο άφησε πίσω της την ήττα από τη Σλοβακία και από το ξεκίνημα του αγώνα με τη Ρουμανία έδειξε πως θα πάρει τη νίκη. Ενδεικτικό δε, πως άνοιξε το σκορ μόλις στο δεύτερο λεπτό με τον Τίλεμανς, ενώ στη συνέχεια είχε κι άλλες ευκαιρίες.

Ο Λουκάκου συνέχισε να είναι άτυχος, μιας και έφτασε τα τρία γκολ που ακυρώνονται μέσω VAR, ωστόσο ο Ντε Μπρόινε σφράγισε τη νίκη της ομάδας του, που είναι το φαβορί στο σημερινό ματς.

Οι Βίτσελ και Μενιέ είναι αμφίβολοι, ενώ ο Λουκεμπάκιο θα απουσιάσει καθώς συμπλήρωσε κάρτες, με τον Καράσκο να είναι το φαβορί για να πάρει φανέλα βασικού.

Πιθανές συνθέσεις

Ουκρανία (Σεργκέι Ρεμπρόφ): Τρούμπιν – Τίμτσουκ, Ζαμπάρνι, Ματβιένκο, Ζιντσένκο, Σαπαρένκο – Μπράζκο, Γιαρμολένκο, Σουντάκοφ, Μούντρικ- Ντόβμπικ

Βέλγιο (Ντομένικο Τεντέσκο): Καστέλς – Καστάνιε, Φάες, Βερτόνχεν, Ντεμπάστ – Τίλεμανς, Ονάνα – Καράσκο, Ντε Μπρόινε, Ντοκούα – Λουκάκου

Διαιτητής: Άντονι Τέιλορ (Αγγλία)

Γήπεδο: MHPArena, Στουτγκάρδη

Σλοβακία – Ρουμανία

Στο άλλο ματς του 5ου ομίλου, η Σλοβακία κοντράρεται με τη Ρουμανία, διεκδικώντας και οι δύο, πρόκριση στους 16 της διοργάνωσης.

Το θέμα είναι ότι για τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, που αναμετρώνται στη Φρανκφούρτη, υπάρχει μία λύση που μπορεί να στείλει αμφότερα στα νοκ άουτ του θεσμού.

Με ισοπαλία, Σλοβάκοι και Ρουμάνοι προκρίνονται χέρι-χέρι στη φάση των «16», άσχετα από το τι θα γίνει στην αναμέτρηση του Βελγίου με την Ουκρανία, καθώς με τέσσερις βαθμούς θα μπορούν νε εξασφαλίσουν μίνιμουμ εισιτήριο ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες της διοργάνωσης.

Μένει να δούμε εάν υπάρχει διάθεση να διαψευστούν οι φωνές για το παραδοσιακό «μπισκότο», το αποτέλεσμα δηλαδή που βολεύει και τους δύο, με τον νικητή, εάν υπάρξει, να βάζει γερές βάσεις για την πρωτιά.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι δύο αντίπαλοι προέρχονται από ήττες, με τους Σλοβάκους να χάνουν 2-1, με ανατροπή, από την Ουκρανία και τους Ρουμάνους 2-0 από τους Βέλγους, αποτελέσματα που έφεραν και το 4/4 με τρεις βαθμούς στη βαθμολογία του 5ου γκρουπ.

Όσον αφορά στα αγωνιστικά, αμφίβολη είναι για τους τυπικά γηπεδούχους η συμμετοχή του βασικού μπακ Χάνκο, ενώ από την άλλη ο Έντουαρντ Ιορντανέσκου δεν αντιμετωπίζει προβλήματα απουσιών.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Σλοβακία (Φρ. Καλτσόνα): Ντουμπράβκα, Πέκαρικ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Όμπερτ, Κούτσκα, Λομπότκα, Ντούντα, Σραντς, Μπόζενικ, Χαρασλίν

Ρουμανία (Ε. Ιορντανέσκου): Νίτσα, Ράτσιου, Μπούρτσα, Ντραγκούσιν, Μπάνκου, Ρ. Μάριν, Μ. Μάριν, Στάντσιου, Μαν, Ντράγκους, Κομάν

Διαιτητής: Ζίμπερτ (Γερμανία)

Γήπεδο: «Ντόιτσε Μπανκ Παρκ», Φρανκφούρτη

Γεωργία – Πορτογαλία

Από την μία πλευρά η άνετη Πορτογαλία και από την άλλη η Γεωργία η οποία αγωνιά.

Οι Πορτογάλοι έχοντας δύο εμφανίσεις υψηλού επιπέδου και δύο νίκες, με την εντυπωσιακότερη από αυτές στο τελευταίο τους χρονικά παιχνίδι με την Τουρκία έχουν ήδη κατακτήσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση του EURO 2024.

Την ίδια στιγμή οι Γεωργιανοί μετρούν μία ήττα και μία ισοπαλία και οδεύουν στον σημερινό αγώνα γνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες ελπίδες να μπορέσουν να πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση μέσω των εισιτηρίων των καλύτερων τρίτων.

Τι πρέπει να συμβεί; Η Γεωργία θέλει τη νίκη, για να έχει περισσότερες πιθανότητες για να κατακτήσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση, ωστόσο ανάλογα και με τα άλλα αποτελέσματα, ίσως να της είναι αρκετή και μία ισοπαλία. Πριν τη σέντρα του αγώνα θα γνωρίζει η Γεωργία ποιο αποτέλεσμα της κάνε (θα έχουν τελειώσει τα ματς του 5ου ομίλου και θα είναι καθαρό το τοπίο, όσον αφορά τις καλύτερες τρίτες).

Ωστόσο υπάρχει και το ενδεχόμενο να της κάνει η ισοπαλία, αλλά να χρειάζεται και ήττα της Τσεχίας από την Τουρκία στο άλλο ματς που θα εξελίσσεται εκείνη την ώρα.

Στην Πορτογαλία τα πράγματα είναι χαλαρά, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνες και τους παίκτες να τους απασχολεί περισσότερο, οι έφοδοι που έγιναν από θεατές στο προηγούμενο παιχνίδι.

«Αυτό είναι κάτι το επικίνδυνο και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για το ποδόσφαιρο», ανέφερε ο τεχνικός των Πορτογάλων, ο οποίος σκέφτεται να μην προχωρήσει σε αλλαγές στην 11άδα καθώς πιστεύει ότι είναι σημαντικό να διατηρήσει τους σημαντικούς παίκτες του σε έναν υψηλό αγωνιστικό ρυθμό. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα δούμε και πάλι βασικό τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Από την άλλη πλευρά ο Σανιόλ θα έχει στη διάθεσή του τον Κιτεϊσβίλι ο οποίος δεν ήταν έτοιμος να αγωνιστεί και δεν έπαιξε στα δύο πρώτα ματς.

Πιθανές ενδεκάδες

Γεωργία: Μαμαρντασβίλι – Σενκέλια, Ντβάλι, Κασία, Κβερκβέλια, Γκοτσολεϊσβίλι – Κιτεϊσβίλι, Κοτσορασβίλι, Τσακβετσάντζε – Κβαρατσκέλια, Ζινζιβαντζε

Πορτογαλία: Ντιόγκο Κόστα – Νέλσον Σεμέδο, Αντόνιο Σίλβα, Ντανίλο, Νταλότ – Παλίνια, Ζοάο Νέβες, Ματέους Νούνες – Ζοάο Φέλιξ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Φρανσίσκο Κονσεϊσάο

Διαιτητής: Σάντρο Σέρερ (ελβετία)

Γήπεδο: «Βέλτινς Αρένα», Γκεζελκίρχεν

Τσεχία – Τουρκία

Η Τσεχία αντιμετωπίζει την Τουρκία σε ένα κομβικό παιχνίδι, στο «Volksparkstadion» του Αμβούργου, για την πρόκριση στους «16» του Euro 2024, με τους τυπικά γηπεδούχους να ψάχνουν μόνο τη νίκη, για την παραμονή τους στη διοργάνωση.

Οι τυπικά γηπεδούχοι βρίσκονται στην 3η θέση του ομίλου με έναν βαθμό μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές, χάνοντας με 2-1 στην πρεμιέρα από την Πορτογαλία, και μένοντας στο 1-1 με τη Γεωργία. Από την άλλη, οι Τούρκοι, μετά τη νίκη της 1ης αγωνιστικής επί της Γεωργίας (3-1) και την βαριά ήττα με 3-0 από την Πορτογαλία στη συνέχεια, βρίσκονται στη 2η θέση (3β.), πίσω από τους Ίβηρες, που έχουν ήδη «τσεκάρει» το εισιτήριο για τους «16».

Για το σύνολο του Ίβαν Χάσεκ, η νίκη αποτελεί μονόδρομο, καθώς, σε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, αποχαιρετά τη φετινή διοργάνωση. Με τρίποντο επί της Τουρκίας, ανεβαίνει στη 2η θέση, ενώ ακόμα και στο ακραίο σενάριο να νικήσει η Γεωργία την Πορτογαλία και να καλύψει τη διαφορά τερμάτων, η Τσεχία περνάει ως μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες των ομίλων.

Στον αντίποδα τώρα, η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα προκρίνεται ακόμα και με ισοπαλία, ενώ ακόμα και με ήττα μέχρι δύο τερμάτων διαφορά, μπορεί να εξασφαλίσει την παρουσία της στα νοκ άουτ, αφού θα έχει από κάτω της, τόσο την Κροατία (2β.), όσο και την Ουγγαρία (3β., 2-5 γκολ) που τερμάτισαν 3ες στους ομίλους της. Ειδικά την τελευταία, την έχει στην ισοβαθμία λόγω καλύτερης διαφορά τερμάτων (έχει πετύχει 3 γκολ η Τουρκία).

Στα αγωνιστικά, αμφίβολος δίνεται ο επιθετικός Σικ για την Τσεχία, μετά και την αναγκαστική αλλαγή του λόγω τραυματισμού στο προηγούμενο ματς, ενώ, για τους Τούρκους νοκ άουτ είναι ο στόπερ, Μπαρντακτσί, λόγω καρτών.

Πιθανές ενδεκάδες

Τσεχία (Ιβάν Χάσεκ): Στάνεκ – Χράνατς, Χόλες, Κρεΐτσι – Τσούφαλ, Σούτσεκ, Προβόντ, Ντουντέρα – Μπάρακ, Χλόζεκ, Χίτιλ

Τουρκία (Βιντσέντζο Μοντέλα): Τσακίρ – Τσελίκ, Ντεμιράλ, Ακαϊντίν, Καντιόγλου – Οζκάν, Γιουκσέκ, Γιουλέρ, Ακτούργκογλου, Τσαλχάνογλου – Τοσούν

Διαιτητής: Ίστβαν Κόβατς (Ρουμανία)

Γήπεδο: «Volksparkstadion», Αμβούργο