Τρίτη ημέρα της φάσης των 16 Euro 2024 σήμερα (Δευτέρα 1 Ιουλίου) και το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ακόμη σπουδαίες αναμετρήσεις, που θα αναδείξουν το τρίτο κατά σειρά ζευγάρι των προημιτελικών

Ads

Ήδη είναι γνωστά τα πρώτα δύο ματς στους 8, με την οικοδέσποινα Γερμανία να συγκρούεται με την Ισπανία και την Αγγλία να αντιμετωπίζει την Ελβετία.

Ο δρόμος προς τον τελικό

Σήμερα στο Ντίσελντορφ διεξάγεται αναμφίβολα το πλέον αμφίρροπο ματς για τους 16 του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με την δευτεραθλήτρια κόσμου Γαλλία να αντιμετωπίζει το Βέλγιο, σε ένα ματς που αποτελεί αναβίωση του ημιτελικού του Μουντιάλ του 2018, που είχε βρει τότε νικητές τους μπλε με 1-0.

Ads

Λίγες ώρες αργότερα, θα γίνει γνωστή η ομάδα που θα βρεθεί απέναντι από τη νικήτρια του πρώτου ζευγαριού της ημέρας, αφού κοντράρονται στην Φρανκφούρτη η Πορτογαλία με την Σλοβενία, με την ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο να έχει τον πρώτο λόγο για την επικράτηση.

Σε περίπτωση ισοπαλίας θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και εφόσον χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι.

Το πρόγραμμα της Δευτέρας (1/7)

  • 19:00 Γαλλία – Βέλγιο | ΕΡΤ1
  • 22:00 Πορτογαλία – Σλοβενία | ΕΡΤ1

Γαλλία – Βέλγιο

Στο Ντίσελντορφ αναμετρώνται οι Γαλλία και Βέλγιο, στο πιο φανταχτερό ζευγάρι στη φάση των «16», καθώς στις δύο ομάδες συμμετέχουν πολλοί σταρ.

Να σημειωθεί ότι ο νικητής του ζευγαριού θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά, την Παρασκευή (5/7, 22:00) στο Αμβούργο, τον αντίστοιχο του Πορτογαλία-Σλοβενία (1/7, 22:00).

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συνιστά την πιο δυνατή σύγκρουση (τουλάχιστον θεωρητικά), ωστόσο καμία εκ των δύο ομάδων δεν εντυπωσίασε στη φάση των ομίλων.

Από τη μία, η Γαλλία τερμάτισε δεύτερη στο 4ο γκρουπ, με πέντε βαθμούς στο +1 από την Ολλανδία και στο -1 από τη μεγάλη έκπληξη, Αυστρία (τελευταία η Πολωνία με έναν βαθμό).

Οι «μπλε» ξεκίνησαν με το δεξί επικρατώντας, έστω και με αυτογκόλ, 1-0 της Αυστρίας. Ωστόσο, στη συνέχεια οι μέτριες εμφανίσεις συνοδεύτηκαν και από τα αντίστοιχα αποτελέσματα, φέρνοντας δύο σερί ισοπαλίες.

Αρχικά, το 0-0 με την Ολλανδία και, τέλος, το 1-1 με την Πολωνία. Ένα παιχνίδι, στο οποίο είχε ενδεχομένως το καλύτερό της 25λεπτο στο τουρνουά. Εν συνεχεία, όμως, «έκατσε» πάνω στο προβάδισμα που πήρε στο 56′ με τον Εμπαπέ (ο οποίος σκόραρε πρώτη φορά σε Euro). Μάλιστα, ολοκλήρωσε τη φάση των ομίλων έχοντας βρει δίχτυα δύο φορές, με αυτογκόλ και με πέναλτι.

 

Δεύτερο τερμάτισε και το Βέλγιο. Στο 5ο γκρουπ, εκείνο δηλαδή της απόλυτης ισοβαθμίας (στους τέσσερις πόντους)! Στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας αγωνιστικής ήρθε ισόπαλο (0-0) με την Ουκρανία, η οποία ήταν και εκείνη που υστέρησε σε αυτήν την τρομερή τετραπλή ισοβαθμία, μένοντας εκτός διοργάνωσης (πρώτη η Ρουμανία, τρίτη η Σλοβακία). Αυτό το αποτέλεσμα λοιπόν, το έφερε πάνω στη Γαλλία, αλλά και στο πιο δύσκολο μέρος του ταμπλό (των διασταυρώσεων).

Είχε προηγηθεί η ήττα (0-1) της πρεμιέρας από τη Σλοβακία και η νίκη (2-0) επί της Ρουμανίας. Για ένα σύνολο, με πολλή ποιότητα, η οποία όμως -για ακόμα μία διοργάνωση- δεν αντικατοπτρίζεται εντός αγωνιστικού χώρου.

 

Την ίδια στιγμή δε, παραμένει άσφαιρος ο Λουκάκου, ο οποίος έχει τρία ακυρωθέντα γκολ μέσω VAR. Υπενθυμίζεται ότι οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν προκριθεί στα προημιτελικά και των πρόσφατων Euro.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, καταρχάς για τους τυπικά γηπεδούχους, Γάλλους, ο Εμπαπέ θα δώσει εκ νέου το «παρών». Εξάλλου, από το παιχνίδι με την Πολωνία έχει επιστρέψει στην αρχική ενδεκάδα, μετά το κάταγμα που υπέστη στη μύτη του, στην αναμέτρηση της πρώτης αγωνιστικής απέναντι στην Αυστρία. Μάλιστα, σήμερα θα παίξει με διαφορετική μάσκα, ευελπιστώντας να του είναι πιο βολική από την προηγούμενη. Απουσίες λοιπόν δεν υπάρχουν για τον Ντιντιέ Ντεσάν.

Σε ό, τι αφορά τους Βέλγους, εξέτισε και επιστρέφει ο Λουκεμπάκιο, πιθανότατα και στο αρχικό σχήμα αντί του Τροσάρ. Παραμένουν αμφίβολοι οι Μενιέ και Βίτσελ, οι οποίοι δεν έχου αγωνιστεί καθόλου στο τουρνουά. Περισσότερες πιθανότητες για να παίξει σήμερα έχει ο τελευταίος.

Στις 18 επίσημες και μη συναντήσεις της με το Βέλγιο, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης, η Γαλλία έχει μικρή υπεροχή (8Ν-5Ι-5Η). Το ίδιο και στις πρόσφατες έξι (3Ν-2Ι-1Η), την τελευταία 20ετία δηλαδή.

Οι πιθανές συνθέσεις

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν – Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Τ. Ερναντές – Καντέ, Τσουαμενί, Ραμπιό – Ντεμπελέ, Εμπαπέ, Γκριζμάν

Βέλγιο (Ντομένικο Τεντέστο): Καστέλς – Καστάν, Φαές, Βερτόνχεν, Τεάτ – Τίλεμανς, Ονάνα – Λουκεμπάκιο, Ντε Μπρόινε, Ντοκού – Λουκάκου

Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)

Γήπεδο: Merkur Spiel-Arena, Ντίσελντορφ

Πορτογαλία – Σλοβενία

Πρόκειται γιά ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί στο Deutsche Bank Park της Φρανκφούρτης, που δεν είναι άλλο από την Πορτογαλία, ωστόσο η Σλοβενία δεν έχει να χάσει τίποτα και θα παλέψει τις πιθανότητες της.

Οι Ίβηρες μπήκαν στο τουρνουά ως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί και το απέδειξαν σε γενικές γραμμές στη φάση των ομίλων. Η ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο νίκησε στην πρώτη αγωνιστική την Τσεχία 2-1 με γκολ στην εκπνοή του Φρανσίσκο Κονσεϊσάο, διέλυσε 3-0 την Τουρκία και έχασε από τη Γεωργία 2-0, σε ένα ματς ωστόσο όπου έπαιξε με πολλές αλλαγές και είχε ήδη εξασφαλίσει την πρωτιά του ομίλου.

 

Ο Ρονάλντο δεν έχει σκοράρει ως τώρα, όμως είναι παίκτης των μεγάλων αγώνων και των νοκ άουτ, επομένως είναι πιθανό η κατάσταση να διαφοροποιηθεί τώρα.

Από την άλλη πλευρά, η Σλοβενία αποτέλεσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά. Η ομάδα του Ματίαζ Κεκ παίζει για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της σε Euro, ωστόσο κατάφερε για πρώτη φορά να πάρει την πρόκριση από τους ομίλους, τερματίζοντας στην τρίτη θέση με τρεις ισοπαλίες κόντρα σε Αγγλία, Δανία και Σερβία.

Η ομάδα των «Έλληνων», αφού σε αυτή αγωνίζονται οι Άντραζ Σπόραρ, Άνταμ Τσέριν και Μπένιαμιν Βέρμπιτς του Παναθηναϊκού, έδειξε σε γενικές γραμμές καλό αγωνιστικό πρόσωπο και θα μπορούσε να είχε πάρει ακόμη περισσότερους βαθμούς, αν δεν είχε ισοφαριστεί από τη Σερβία στην τελευταία φάση του αγώνα με γκολ του Λούκα Γιόβιτς ακριβώς στη λήξη.

 

Προφανέστατα, η Σλοβενία δεν είναι το φαβορί αλλά αντίθετα το μεγάλο αουτσάιντερ στο ζευγάρι. Θα παίξει όμως χωρίς ιδιαίτερο άγχος για τις πιθανότητές της, ελπίζοντας μέσω της άμυνάς της να δυσκολέψει το παιχνίδι της Πορτογαλίας και να εκμεταλλευτεί ότι μπορεί στην επίθεση. Σημαντική απουσία ο αριστερός μπακ Έρικ Γιάνζα, που έχει συμπληρώσει κίτρινες κάρτες.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Πορτογαλία (Μαρτίνεθ, 4-2-3-1): Κόστα – Μέντες, Πέπε, Ντίας, Κανσέλο – Βιτίνια, Παλίνια – Μπρούνο Φερνάντες, Μ. Σίλβα, Λεάο – Κριστιάνο Ρονάλντο

Σλοβενία (Κεκ, 4-4-2): Όμπλακ – Κάρνιτσνικ, Ντρούκσιτς, Μπίγιολ, Μπάλκοβετς – Στογιάνοβιτς, Τσέριν, Έλσνικ, Μλάκαρ – Σπόραρ, Σέσκο

Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

Γήπεδο: Deutsche Bank Park, Φρανκφούρτη