Με τις αναμετρήσεις Ρουμανία – Ολλανδία και Αυστρία – Τουρκία, ολοκληρώνεται η φάση των 16 του Euro 2024 και θα γίνει γνωστό το τέταρτο και τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών.

Ads

Οι νικητές των σημερινών αγώνων, θα μονομαχήσουν στα προημιτελικά στις 6 Ιουλίου στις 22:00 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Ο δρόμος προς τον τελικό

Το πρόγραμμα της Τρίτης (2/7)

  • 19:00 Ρουμανία – Ολλανδία | ΕΡΤ1
  • 22:00 Αυστρία – Τουρκία | ΕΡΤ1

Ρουμανία – Ολλανδία

Μία αναμέτρηση με ξεκάθαρο φαβορί θα διεξαχθεί το απόγευμα στο Μόναχο, αφού η Ρουμανία και η Ολλανδία κοντράρονται στην «Allianz Arena», για μία θέση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Θυμίζουμε ότι ο νικητής αυτού του ζευγαριού, θα παίξει με Αυστρία ή Τουρκία.

Ads

Οι «οράνιε» έδειξαν πολύ μέτριο αγωνιστικό πρόσωπο παρά το γεγονός πως για μία φορά λογίζονταν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί του Euro στο ξεκίνημά του. Στον όμιλο τερμάτισαν τρίτοι έχοντας μία δύσκολη νίκη επί της Πολωνίας, μία ισοπαλία με τη Γαλλία και μία ήττα από την Αυστρία.

 

Το σύνολο του Ρόναλντ Κούμαν έχει ποιότητα, όχι όμως τόση όσο σε προηγούμενες διοργανώσεις. Παρόλα αυτά, το μονοπάτι προς τον ημιτελικό μοιάζει πολύ ευνοϊκό και εφικτός στόχος, καθώς ούτε η Ρουμανία, ούτε η Αυστρία, ούτε η Τουρκία αποτελούν φόβητρο.

Από την άλλη πλευρά, η Ρουμανία έκανε μία πορεία-έκπληξη στην πρώτη φάση. Στην πρώτη αγωνιστική διέλυσε 3-0 την Ουκρανία, στη συνέχεια υπέστη μία ήττα από το Βέλγιο δείχνοντας καλό αγωνιστικό πρόσωπο, ενώ στην τελευταία αγωνιστική ήρθε ισόπαλη με τη Σλοβακία και κατάφερε να προκριθεί ως πρώτη στην τετραπλή ισοβαθμία του γκρουπ.

 

Η Ρουμανία σε καμία περίπτωση δεν έχει την ποιότητα της Ολλανδίας, είναι ωστόσο ένα σύνολο με «άγνοια κινδύνου» και παίζει χωρίς πίεση και άγχος. Πρόκειται για ένα σύνολο αρκετά επικίνδυνο επιθετικά, επομένως αν βρει ένα γκολ και κρατήσει άμυνα, μπορεί να βάλει πολύ δύσκολα στους «οράνιε».

Πιθανές ενδεκάδες

Ρουμανία (Ιορντανέσκου): Νίτσα, Ράτσιου, Ντράγκουσιν, Μπούρτσα, Σορέσκου – Μ. Μάριν – Μιχάιλα, Στάντσιου, Μάριν, Μαν – Ντράγκους

Ολλανδία (Κούμαν): Φερμπρούγκεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ – Σίμονς, Ράιντερς, Σούτεν – Φρίμπονγκ, Χάκπο, Ντεπάι

Διαιτητής: Φέλιξ Τσβάιερ (Γερμανία)

Γήπεδο: Allianz Arena, Μόναχο

Αυστρία – Τουρκία

Με την αναμέτρηση ανάμεσα σε Αυστρία και Τουρκία σήμερα το βράδυ της Τρίτης στη Λειψία, ολοκληρώνεται η φάση των «16» του Euro 2024.

Πρόκειται για μία εκ των πιο αμφίρροπων αναμετρήσεων της συγκεκριμένης φάσης. Ο νικητής δε του ζευγαριού, θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά το Σάββατο (6/7, 22:00) στο Βερολίνο, τον αντίστοιχο του Ρουμανία-Ολλανδία (2/7, 19:00).

Από τη μία λοιπόν η Αυστρία, μία ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης (μαζί με την Ελβετία οι πιο δυνατές μικρομεσαίες). Η ομάδα του Ραλφ Ράνγκνικ αφενός έχει κερδίσει τη συμπάθεια με τις εμφανίσεις της, αφετέρου κατάφερε να τερματίσει πρώτη (6β.) στον 4ο όμιλο με Γαλλία (5β.) και Ολλανδία (4β.), τελευταία η Πολωνία με έναν πόντο.

Αν και ξεκίνησε με ήττα (0-1) με αυτογκόλ από τη Γαλλία, εν συνεχεία έκανε το 2/2, απέναντι σε Πολωνία (1-3) και Ολλανδία (2-3). Μάλιστα στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι, δέχθηκε δις την ισοφάριση, ωστόσο πέρα από ποιότητα, έδειξε και χαρακτήρα.

 

Πλέον επιδιώκει την πρόκριση στους «8» για πρώτη φορά στην ιστορία της. Εκεί όπου είναι πολύ πιθανό να πέσει εκ νέου πάνω στην Ολλανδία, έχοντας την πρόσφατη γλυκιά ανάμνηση από το μεταξύ τους ματς.

Από την άλλη η Τουρκία τερμάτισε στη 2η θέση του 6ου γκρουπ, υστερώντας στην ισοβαθμία με την Πορτογαλία, λόγω του εις βάρος του 3-0 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής. Είχε αρχίσει με το 3-1 επί της Γεωργίας, για να επικρατήσει στο φινάλε με 2-1 επί της Τσεχίας (σε ένα πολύ σκληρό ματς με 18 συνολικά κάρτες, ρεκόρ σε Euro, 16 κίτρινες και δύο κόκκινες).

 

Μια ομάδα με αρκετή ποιότητα και νιάτα, αλλά και τους φιλάθλους της να δημιουργούν καυτή ατμόσφαιρα σε κάθε αναμέτρηση που έχει δώσει στο τουρνουά (άλλωστε στη Γερμανία κατοικεί μεγάλος αριθμός Τούρκων).

Απέναντι στην Αυστρία, κόντρα στην οποία θεωρείται αουτσάιντερ, θα διεκδικήσει την πρόκρισή της στα προημιτελικά της διοργάνωσης για τρίτη φορά στην ιστορία της. Κορυφαία της διάκριση η 3η θέση στο Euro του 2008.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, για την Αυστρία συνεχίζει εκτός ο στόπερ Τράουνερ που τραυματίστηκε στον αγώνα με την Πολωνία, ενώ συμπλήρωσε κάρτες ο εξτρέμ Βίμερ. Επέστρεψε στις προπονήσεις ο αριστερός μπακ, Φιλίπ Μουένε, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από ίωση τις προηγούμενες μέρες.

Πολύ σημαντική για την Τουρκία η απουσία του αρχηγού της, Χακάν Τσαλχάνογλου, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πολλούς που δέχτηκαν κίτρινη κάρτα στο ματς με την Τσεχία. Εκτός για τον ίδιο λόγο και ο μέχρι πρότινος κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού, Σαμέτ Ακαϊντίν, ενώ αντίθετα επιστρέφει από τη δική του τιμωρία ο στόπερ Μπαρντακτσί.

Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο φιλικό των δύο ομάδων, τον περασμένο Μάρτιο, η Αυστρία είχε διαλύσει 6-1(!) την Τουρκία στη Βιέννη. Ισορροπημένη ωστόσο γενικότερα η μεταξύ τους ιστορία. Σε σύνολο 14 συναντήσεων, η γειτονική μας χώρα έχει επτά νίκες, έναντι έξι της αντιπάλου της, ενώ μόλις ένα παιχνίδι ολοκληρώθηκε ισόπαλο.

Οι πιθανές συνθέσεις

Αυστρία (Ραλφ Ράνγκνικ): Πεντς – Πος, Βέμπερ, Λίνχαρτ, Πρας – Σέιβαλντ, Γκρίλιτς – Λάιμερ, Μπαουμγκάρτνερ, Ζάμπιτσερ – Αρναούτοβιτς

Τουρκία (Βιντσέντσο Μοντέλα): Γκιουνόκ – Μουλντούρ, Ντεμιράλ, Μπαρντακτσί, Καντιόγλου – Οζκάν, Γικτσέκ – Γκιουλέρ, Κοκτσού, Γιλντίζ – Γιλμάζ

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

Γήπεδο: Red Bull Arena, Λειψία