Σήμερα Σάββατο 22-6, ολοκληρώνεται η 2η αγωνιστική των ομίλων του Euro 2024, με τη διεξαγωγή τριών κρίσιμων αναμετρήσεων, στα πλαίσια της 9ης ημέρας της διοργάνωσης, δύο για τον 6ο και μία για τον 5ο.

Ads

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββάτου

  • 16:00 Γεωργία – Τσεχία (6ος όμιλος) / ΕΡΤ1
  • 19:00 Τουρκία – Πορτογαλία (6ος όμιλος) / ΕΡΤ1
  • 22:00 Βέλγιο – Ρουμανία (5ος όμιλος) / ΕΡΤ1

Γεωργία – Τσεχία

Με έναν αγώνα «χωρίς αύριο» για τη 2η αγωνιστική του έκτου ομίλου, ανοίγει η αγωνιστική ημέρα στο Euro 2024.

Συγκεκριμένα, στις 16:00 η Γεωργία διασταυρώνει τα ξίφη της με την Τσεχία στο Αμβούργο και το «Volksparkstadion».

Ads

Πρόκειται για μία απόλυτα κρίσιμη αναμέτρηση, διότι αμφότερες οι ομάδες ηττήθηκαν στην πρεμιέρα τους, παρά τις καλές εμφανίσεις που πραγματοποίησαν, αλλά και τις ομηρικές μάχες που έδωσαν κόντρα σε Τουρκία και Πορτογαλία.

Την περασμένη Τρίτη, οι Γεωργιανοί ηττήθηκαν δύσκολα με 3-1 από την Τουρκία στο Ντόρτμουντ, σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι με μπόλικες φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες.

Αν και «πρωτάρα», η Γεωργία έδειξε τα «δόντια» της από το πρώτο κιόλας της παιχνίδι, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα του φίλαθλου κοινού. Το πάθος, την ποιότητα, αλλά κυρίως, την αυταπάρνηση που βγάζει η παρέα του Κβαρατσχέλια στον αγωνιστικό χώρο, καλείται να το μετουσιώσει σε βαθμό ή βαθμούς απόψε, αν θέλει φυσικά να συνεχίσει στη διοργάνωση και να μην γνωρίσει πρόωρο αποκλεισμό.

 

Στον αντίποδα, οι Τσέχοι έμειναν με άδεια χέρια στην πρεμιέρα τους στο Euro 2024, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1 από την Πορτογαλία. Ένα αποτέλεσμα που πριν τη σέντρα του ματς θα έλεγε κανείς πως ήταν το λογικό και το «νορμάλ», όμως, η εικόνα και η έκβαση του αγώνα, αφήνουν ένα μεγάλο «αχ» στο σύνολο του Ιβάν Χάσεκ.

Και αυτό διότι, παρά τις πολλές ευκαιρίες των Ίβηρων, οι Τσέχοι ήταν εκείνοι που άνοιξαν το σκορ στο 62′ με τον Πρόβοντ, για να δεχθούν την πικρή ανατροπή, αρχικώς με το αυτογκόλ του Χράνατς στο 69′ και στη συνέχεια με το τέρμα του Κονσεϊσάο στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων.

 

Στα «χαρτιά» τουλάχιστον, η Τσεχία είναι το φαβορί για τον αποψινό αγώνα. Με δεδομένο πως έβγαλε νωρίς την «υποχρέωση» με το μεγαθήριο του ομίλου, είναι στο δικό της χέρι να κάνει το «2 στα 2» κόντρα σε Γεωργία και Τουρκία, ή έστω να πάρει 4 βαθμούς που μπορεί να αρκούν για την πρόκριση  και να δώσει το «παρών» στα νοκ άουτ του θεσμού. Τα πάντα όμως θα κριθούν στο γήπεδο, για μια ομάδα που ας σημειωθεί, έχει δεχθεί γκολ στα 10 από τα 12 τελευταία παιχνίδια της, ανεξαρτήτως διοργάνωσης.

 

Πιθανές ενδεκάδες

Γεωργία (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι – Ντβάλι, Κβιρκβέλια, Κάσια – Κακαμπάτζε, Μεκβαμπισβίλι, Τσακβετάντζε, Κοτσορασβίλι, Τσιταϊσβίλι – Κβαρατσχέλια, Μικαουτάτζε

Τσεχία (Ιβάν Χάσεκ): Στάνεκ – Χράνατς, Χόλες, Κρεΐτσι – Τσούφαλ, Μπάρακ, Σούτσεκ, Πρόβοντ, Τζούρασεκ – Κούχτα, Σικ

Διαιτητής: Ντάνιελ Ζίμπερτ (Γερμανός)

Γήπεδο: Volksparkstadion, Αμβούργο

Τουρκία – Πορτογαλία

Η πρωτιά του 6ου ομίλου του Euro κρίνεται ουσιαστικά σήμερα, με την Τουρκία να αντιμετωπίζει την Πορτογαλία στο Ντόρτμουντ στις 19:00.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νικηφόρα την πορεία τους και έχουν από τρεις βαθμούς, με τον νικητή, αν υπάρξει, να ανεβαίνει στους έξι και να αγκαλιάζει την κορυφή, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόκριση για τους «16» του θεσμού.

Οι Τούρκοι έκαναν εντυπωσιακή πρεμιέρα, επικρατώντας 3-1 της πρωτάρας Γεωργίας με γκολ των Μουλντούρ, Γκιουλέρ και Ακτούρκογλου, πανηγυρίζοντας έτσι την πρώτη τους νίκη σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης μετά από οκτώ χρόνια.

Από την άλλη, η Πορτογαλία τα βρήκε μπαστούνια απέναντι στην εξαιρετική Τσεχία.

Η παράδοση είναι συντριπτικά υπέρ των Ιβήρων, οι οποίοι σε εννέα αγώνες με τους Τούρκους μετρούν επτά νίκες και μόλις δύο ήττες. Τελευταία τους συνάντηση, στα μπαράζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, με την Πορτογαλία να επικρατεί 3-1.

Οι δύο ομάδες ολοκληρώνουν την παρουσία τους στη φάση των ομίλων στις 26 Ιουνίου, η μεν Τουρκία ενάντια στην Τσεχία και η δε Πορτογαλία κόντρα στη Γεωργία.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Τουρκία (Β. Μοντέλα): Γκιουνόκ, Μουλντούρ, Ακαϊντίν, Μπαρντακτσί, Καντιόγλου, Αϊχάν, Τσαλχάνογλου, Κιοκτσού, Γκιουλέρ, Γιλντίζ, Γιλμάζ

Πορτογαλία (Ρ. Μαρτίνεθ): Κόστα, Κανσέλο, Ντίας, Πέπε, Μέντες, Παλίνια, Βιτίνια, Φερνάντες, Φέλιξ, Ρονάλντο, Σίλβα

Διαιτητής: Τσβάιερ (Γερμανία)

Γήπεδο: Signal Iduna Park, Ντόρτμουντ

Η βαθμολογία του 6ου ομίλου

Βέλγιο – Ρουμανία

Με μια πολύ σημαντική αναμέτρηση ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Σαββάτου στο Euro 2024.

Βέλγιο και Ρουμανία κοντράρονται απόψε, στο «RheinEnergieStadion» της Κολωνίας, για τη 2η αγωνιστική του 5ου ομίλου, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής (21/6), με τη νίκη της Ουκρανίας επί της Σλοβακίας.

Από τη μία οι Βέλγοι, ξεκίνησαν με το «αριστερό» την πορεία τους στη διοργάνωση, γνωρίζοντας την απρόσμενη ήττα με 1-0 από τη Σλοβακία στην πρεμιέρα τους. Μπορεί να παρουσίασαν αρκετά θετικά στοιχεία στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά τελικά πλήρωσαν το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να σκοράρουν, παρότι δημιούργησαν πάρα πολλές ευκαιρίες μπροστά στην αντίπαλη εστία. Βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ από το 7ο κιόλας λεπτό και στη συνέχεια κυριάρχησαν, αλλά είχαν για αρνητικό πρωταγωνιστή τον Λουκάκου, ο οποίος δεν μπορούσε να στείλει με τίποτα την μπάλα στα δίχτυα.

 

Με την πλάτη στον τοίχο πλέον οι «κόκκινοι διάβολοι», χρειάζονται τη νίκη απόψε για να ξαναμπούν δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης και να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Αναμένεται να έχουν ξανά μεγάλα ποσοστά κατοχής, ενώ αυτή τη φορά καλούνται να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν. Στα αγωνιστικά, ο Ντομένικο Τεντέσκο δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες των τραυματισμένων Βερτόχνεν, Μενιέ και Βίτσελ.

Εκ διαμέτρου αντίθετη η κατάσταση στις τάξεις της Ρουμανίας, η οποία στην πρώτη αγωνιστική εξέπληξε τους πάντες με την επιβλητική της εμφάνιση κόντρα στην Ουκρανία και την ευρεία νίκη της με 3-0. Μπορεί να ταξίδεψε στη Γερμανία ως το αουτσάιντερ του 5ου ομίλου, όμως στην πρεμιέρα της απέδειξε ότι αποτελεί μια πολύ υπολογίσιμη δύναμη.

 

Κυνική και άκρως αποτελεσματική, η ομάδα του Ιορντανέσκου πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη της ιστορίας της σε τελική φάση Euro, ήταν άψογα οργανωμένη αμυντικά και πήρε το τρίποντο κόντρα στους Ουκρανούς, παρότι ολοκλήρωσε το ματς με μόλις 34% ποσοστό κατοχής της μπάλας. Όσον αφορά τα αγωνιστικά, δεν έχει απουσίες και δεν αναμένεται να έχει πολλές αλλαγές στη σύνθεση της.

Βέλγιο και Ρουμανία έχουν συναντηθεί 12 φορές στο παρελθόν, με τις δύο ομάδες να έχουν από 5 νίκες, ενώ 2 αναμετρήσεις τους ολοκληρώθηκαν ισόπαλες.

Πιθανές ενδεκάδες

Βέλγιο (Τεντέσκο, 4-2-3-1): Καστέλς – Καστάνιε, Φάες, Ντεμπάστ, Καράσκο – Μανγκαλά, Ονάνα – Τροσάρ, Ντε Μπρόινε, Ντοκού – Λουκάκου

Ρουμανία (Ιορντανέσκου, 4-3-2-1): Νίτσα – Ράτσιου, Ντράγκουσιν, Μπούρτσα, Μπάντσου – Ρ. Μαρίν, Μ. Μαρίν, Στάντσιου – Μαν, Μιχάιλα – Ντράγκους

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)

Γήπεδο: «RheinEnergieStadion», Κολωνία

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου