Μπαίνουμε στην τέταρτη ημέρα του Euro 2024 και συνεχίζεται η αγωνιστική δράση με πρεμιέρα στον 5ο όμιλο και ολοκλήρωση της 1ης αγωνιστικής στον 4ο.

Ads

Σήμερα (Δευτέρα 17/6) ξεκινούν στο τουρνουά άλλες δύο πανίσχυρες εθνικές ομάδες, η Γαλλία, που είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση της κούπας και το Βέλγιο πάντα μεγάλο αουτσάιντερ.

Διαβάστε επίσης: Euro 2024 / Το προφίλ και τα ρόστερ των ομάδων (5ος και 6ος όμιλος)

Αναλυτικά το πρόγραμμα της τέταρτης ημέρας του Euro 2024

  • 16:00 Ρουμανία – Ουκρανία (5ος όμιλος) – ΕΡΤ1
  • 19:00 Βέλγιο – Σλοβακία (5ος όμιλος) – ΕΡΤ1
  • 22:00 Αυστρία – Γαλλία (4ος όμιλος)- ΕΡΤ 1

Ρουμανία – Ουκρανία

Η ομάδα του Εντουάρντ Ιορντανέσκου (γιου του Άνχελ) και εκείνη του Σεργκέι Ρεμπρόφ κοντράρονται στο γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου στο πλαίσιο του 5ου ομίλου του Euro 2024.

Ads

Ρεαλιστικός στόχος για τις δύο ομάδες είναι να «χτυπήσουν» τη 2η θέση (αλλιώς μία από τις τέσσερις καλύτερες τρίτες), αφού η πρώτη λογικά είναι καπαρωμένη από το Βέλγιο. Οπότε, το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα θα κρίνει πολλά για το μέλλον των δύο ομάδων στη διοργάνωση.

Η Ρουμανία έκανε την υπέρβαση στα προκριματικά, αφήνοντας 2η την Ελβετία και αναζητά να κάνει και πάλι την έκπληξη, αφού παρουσιάζεται 3ο φαβορί στο γκρουπ. Βεβαίως, θα πρέπει να ξεπεράσει και τον εαυτόν της. Διότι δεν έχει παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο στις συμμετοχές της στα τελικά της διοργάνωσης, με εξαίρεση το Euro του 2000. Όπου έφτασε έως τα προημιτελικά και εκείνο το καλοκαίρι σημείωσε τη μοναδική της νίκη, επικρατώντας 3-2 της Αγγλίας στο τελευταίο ματς του ομίλου.

Επιστρέφει στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα έπειτα από το 2016, καθώς δεν τα είχε καταφέρει στην προκριματική διαδικασία για τελικά της διοργάνωσης του 2020, όταν τερμάτισε 4η πίεση από Ισπανία, Σουηδία και Νορβηγία. Κατάφερε τότε να τερματίσει μόνο πάνω από Νησιά Φερόε και Μάλτα.

Θεωρητικά, η Ουκρανία έχει μετά το Βέλγιο τις περισσότερες πιθανότητες για να πάρει το δεύτερο εισιτήριο για τα νοκ άουτ. Λόγω και της ποιότητας της, διαθέτοντας παίκτες όπως οι Λούνιν, Ζιντσένκο, Τσιγκάνκοβ, Μούντρικ και Ντόβμπικ.

Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική συμμετοχή της στα τελικά, αλλά αυτή είναι η πιο ιδιαίτερη έπειτα από τα όσα πέρασε και περνάει το έθνος, το οποίο παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση.

Στα προκριματικά βγήκε 3η, τερματίζοντας πίσω από Αγγλία και Ιταλία, αλλά αξιοποίησε τη 2η ευκαιρία που είχε στα μπαράζ, βγάζοντας νοκ άουτ Βοσνία και Ισλανδία, επικρατώντας 2-1 και των δύο.

Προέρχεται άλλωστε, από την καλύτερη πορεία της στη διοργάνωση. Αφού έφτασε έως τα προημιτελικά στο Euro 2020 (που διεξήχθη το 2021 λόγω Covid-19) και εκεί αποκλείστηκε από την Αγγλία, γνωρίζοντας την ήττα με 4-0.

Κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει η Ρουμανία, ενώ η Ουκρανία έχει ένα μεγάλο ζήτημα. Ο Μικολένκο αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αστράγαλο και αν κριθεί ότι δεν είναι σε θέση να βοηθήσει, τότε τη θέση του θα πάρει ο Ζιντσένκο.

Πιθανές ενδεκάδες

Ρουμανία (Εντουάρντ Ιορντανέσκου): Μολντοβάν, Ράτιου, Ντραγκούσιν, Ρους, Μπάντσιου, Μαρίν Μ., Μαρίν Ρ., Μαν, Στάντσιου, Κομάν, Πούσκας

Ουκρανία (Σεργκέι Ρεμπρόφ): Λούνιν, Κονοπλιά, Ζαμπάρνι, Ματβιγιένκο, Ζιντσένκο, Μαλινόφσκι, Μπράζκο, Τσιγκάνοφ, Σουντάκοφ, Μούντρικ, Ντόβμπικ

Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)

Γήπεδο: Allianz Arena (Μόναχο)

Βέλγιο – Σλοβακία

Στη μάχη του Euro 2024 μπαίνουν το Βέλγιο με τη Σλοβακία, με τις δύο ομάδες να κοντράρονται στη Φρανκφούρτη για την πρεμιέρα τους στον 5ο όμιλο.

Δύο ομάδες με τελείως διαφορετικούς στόχους και ελάχιστες μεταξύ τους αναμετρήσεις στο παρελθόν, αφού έχουν συναντηθεί σε μόλις 3 αγώνες (1 νίκη το Βέλγιο και 2 ισοπαλίες).

Μόλις η 6η παρουσία του Βελγίου σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, κορυφαίες στιγμές της η 3η θέση το 1972 και η 2η το 1980. Από τότε και μέχρι σήμερα έχει φτάσει ως τα προημιτελικά αλλά όχι πιο μακριά, παρότι σε αρκετά τουρνουά πηγαίνει ως ένα από τα φαβορί.

Από την άλλη μεριά, η Σλοβακία ως ανεξάρτητο κράτος μετράει μόλις δύο παρουσίες και αυτές στα δύο πιο πρόσφατα τουρνουά (2016, 2021). Τερμάτισε 3η στον όμιλο και τις δύο φορές, περνώντας τη μία στους «16» όταν και αποκλείστηκε από τη Γερμανία.

Το Βέλγιο τερμάτισε στην πρώτη θέση του 6ου ομίλου, μπροστά από Αυστρία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν και Εσθονία. Μάλιστα, ήταν αήττητη έχοντας 6 νίκες και 2 ισοπαλίες, σκοράροντας τον φοβερό αριθμό των 22 γκολ.

Η Σλοβακία τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της στα προκριματικά, ούσα πίσω μόνο από την Πορτογαλία που έκανε 10/10. Άφησε από κάτω της Λουξεμβούργο, Βοσνία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, έχοντας ρεκόρ 7-1-0 απέναντί τους και βγήκε άνετα 2η.

Πιθανές ενδεκάδες

Βέλγιο (Ντομένικο Τεντέσκο): Κάστελς, Καστάνιε, Φαές, Ντε Κάιπερ, Ντεμπάστ, Τίλεμανς, Ντε Μπρόινε, Μανγκαλά, Ντε Κετελάρ, Λουκάκου, Ντοκού

Σλοβακία (Φραντσέσκο Καλτσόνα): Ντουμπράβκα, Πέκαρικ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάνκο, Λομπότκα, Ντούντα, Κούτσκα, Χαράσλιν, Μπόζενικ, Στραντς

Διαιτητής: Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ (Τουρκία)

Γήπεδο: Frankfurt Park (Φρανκφούρτη)

Αυστρία – Γαλλία

Αυστρία και Γαλλία κοντράρονται στις 22:00, κάνοντας την πρεμιέρα τους στη διοργάνωση. Οι δυο ομάδες βρίσκονται στο 4ο γκρουπ, παρέα με Πολωνία και Ολλανδία.

Αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί είναι η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν, ωστόσο η Αυστρία μπορεί να κάνει τη ζημιά.

Το ρεκόρ των περασμένων αγώνων είναι 13-3-9 υπέρ της Γαλλίας, ενώ από το 1982 και μετά, η Αυστρία νίκησε μόλις μια φορά τους Γάλλους σε 10 μεταξύ τους παιχνίδια. Οι «μπλε» μετράνε 9 συμμετοχές μαζί με την φετινή και δυο κατακτήσεις.

Εκτός από το 2016, δεν έχουν φτάσει στην ημιτελική φάση στα πέντε πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Βέβαια, έχει σηκώσει δύο φορές το τρόπαιο.

Από την πλευρά τους οι Αυστριακοί μετράνε τρεις παρουσίες σε Euro, φτάνοντας στην περασμένη διοργάνωση ως τους «16».

Η Γαλλία ήταν στον 2ο όμιλο της προκριματικής φάσης και τερμάτισε 1η κόντρα σε Ολλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Γιβραλτάρ. Συγκέντρωσε 22 βαθμούς με επτά νίκες και μία ισοπαλία, έχοντας 29-3 γκολ. Αναμφίβολα, ο Κιλιάν Εμπαπέ μετά και τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να πάρει από το χέρι την ομάδα του και να την οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ το ρόστερ των «μπλε» είναι εκπληκτικό και ξεχειλίζει από ποιότητα.

Η Αυστρία από τη μεριά της ήταν στον 6ο όμιλο της προκριματικής φάσης και τερμάτισε 2η κόντρα σε Βέλγιο, Αζεμπαϊτζάν, Εσθονία και Σουηδία. Έκανε έξι νίκες, μια ισοπαλία και άλλη μια ήττα, έχοντας 17-7 γκολ. Ο Μαρσέλ Ζάμπιτσερ είναι ο αστέρας της ομάδας, ενώ συνολικά διαθέτει πρωτοκλασάτους παίκτες με εμπειρία και παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα. Θα παλέψει για τη 2η ή 3η θέση και την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Πιθανές ενδεκάδες

Γαλλία (Ντιτιέ Ντεσάν): Μενιάν, Κουντέ, Κονατέ, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντές, Τσουαμενί, Καμαβινγκά, Κομάν, Γκριζμάν, Εμπαπέ, Κολό Μουανί

Αυστρία (Ραλφ Ράνγκνικ): Λίντνερ – Πος, Ντάνσο, Λίνχαρτ, Εμβενέ – Λάιμερ, Ζάιβαλντ, Ζάμπιτσερ, Βίμερ – Γκρέγκοριτς, Μπάουμγκαρτνερ

Διαιτητής: Χεσούς Χιλ Μανθάνο (Ισπανία)

Γήπεδο: Ντίσελντορφ Αρένα